Carles Bassaganya i Serra

"Si llampega a marina, procura pa i farina"

9 de març de 2010
0 comentaris

El palau de l?Abadia, un projecte que no ha tirat enrere

Reprodueixo l’article sencer que l’Elisabet Regué, regidora de cultura del 1999 al 2007 i ex alcaldessa de Sant Joan (ERC) va escriure per “situar” la inauguració del Palau de l’abadia el passat dissabte. El titulava El palau de l’Abadia, un projecte que no ha tirat enrere.  Un projecte que va idear, impulsar i liderar durant molt de temps. No seria cert reconèixer una autoria única. Cert, hi va haver l’impuls d’altra gent en aquells moments, que compartia la idea d’intentar sortir de l’activitat única i exclusiva del cicle de representacions del mite del Comte Arnau, com element només cultural i que apostava pel producte turístic o marca. Sempre ho explicitàvem amb: Posem Sant Joan al mapa. ////seguiu////

EL PALAU DE L’ABADIA, UN PROJECTE QUE NO HA TIRAT ENRERE

 

El proper dissabte 6 març s’inaugura, o millor dit, Sant Joan de les Abadesses tornarà a disposar d’un equipament cultural de primer ordre, on s’hi barrejaran novament història, llegenda i tradició. El Palau de l’Abadia, un palau abacial on va ser la residència dels abats, data dels segles XII-XV, destaca el seu claustre d’estil gòtic i també la sala tosca. Ara, aquest edifici, es convertirà en el centre neuràlgic del projecte “Terra de Comtes i Abats”, un projecte turístic-cultural que ja fa anys que camina. Un edifici que ha tingut al llarg de la història molts usos, des de l’espai on acollia el destacament militar, presó, seu provisional de l’ajuntament, lloc on naixia el poeta Josep Picola, lloc on s’inspirava Joan Maragall, lloc on teníem clar, que havia de tenir un ús ferm, “definitiu” i bo per Sant Joan.

 

He escrit alguna altra vegada sobre aquest important projecte per Sant Joan. És bo fer memòria de l’origen del projecte, de les múltiples persones que han treballat perquè fos una realitat, ja que si ens falta la memòria, ens falta tot. Recordo, ara ja farà uns set anys, que des de l’àrea de cultura de l’ajuntament de Sant Joan, vàrem creure amb la necessitat d’adreçar-nos a Ripollès Desenvolupament, per explicar-los la nostra idea sobre el mite del Comte Arnau. El gerent del consorci, en aquells moments en Joan Bonet, va creure en el nostre projecte. La proposta era clara, sota el paraigües del Comte Arnau, s’havia de desencadenar tot un projecte turístic-cultural que anés més enllà de l’àmbit local. Crèiem que era el moment que el Comte Arnau passés a ser un dels signes d’identitat del nostre poble, de la nostra comarca i també, del nostre país.

 

Des d’aquest moment i amb tots els agents implicats, varem començar a treballar-hi de valent, intentant lligar tots els aspectes que anaven sorgint i buscant subvencions, recursos que farien possible tirar endavant aquest projecte ambiciós, engrescador i amb futur. El projecte s’anava modelant, se li anava donant forma, i la idea inicial del Comte Arnau, va acabant sent el projecte de dinamització turística de Terra de Comtes i Abats, sense deixar en cap cas, les Abadesses.

 

Nosaltres, des de Sant Joan, teníem clar que el centre havia de ser el Palau de l’Abadia, que a part de la vessat turística i cultural també hi trobàvem la vessant històrica; fer del Palau de l’Abadia un gran centre d’interpretació i exposició, on s’expliqués des dels orígens de Sant Joan, com a vila monàstica, passant per les abadesses, i acabant pel mite i la llegenda del Comte Arnau.

 

A més, el projecte tenia un vent que li anava a favor. El Govern de Catalunya estava apostant per fer del turisme basat en els elements històrics i diferencials, la línia estratègica per fer unes rutes nacionals que ajudessin a posar al mapa aquells recursos turístics capaços de generar marca pròpia. L’any 2007, durant la visita del Conseller Huguet a l’ajuntament de Sant Joan, es consolidava la seva implicació, i des d’aquest moment el cicle ja no para, s’engega el procés, amb aquest recolzament primordial de l’àmbit turístic de la Generalitat de Catalunya.

 

Aquest dissabte 6 de març, serà una fita importantíssima, després d’anys de treball, de pensar possibles usos pel palau de l’abadia, i després de tot un treball ben fet, es veurà acabat o gairebé acabat el Palau de l’Abadia, encara faltarà adequar la segona planta d’aquest conjunt, ja que com sempre canvis, sí que n’hi han hagut. De propostes per complementar aquest espai n’hi poden haver moltes, des de tornar-hi a ubicar el centre de documentació del mite del comte Arnau, actualment a l’ajuntament, on s’hi pot trobar tot el material publicat sobre el mite, la instal·lació d’una exposició que mostri l’evolució històrica de Sant Joan des dels seus inicis prehistòrics fins a l’actualitat. Però un element indispensable que hi trobem a faltar, tal com dèiem, són els relats d’aquell conjunt de dones amb empenta, valentes, i emprenedores, que van saber tirar endavant i mantenir el monestir fins que van ser expulsades, les “Abadesses”. Aquest seria un bon motiu de museïtzació i documentació de l’espai restant del Palau de l’Abadia.

 

Nosaltres, la gent d’esquerra, tal i com vaig escriure en un article anterior, ens donem per satisfets en saber que el projecte que vàrem iniciar, es veurà culminat, i per tant ens dóna empenta i valor per seguir lluitant per aquells projectes que creiem bons i necessaris pel bé de la nostra població.

 

Elisabet Regué Pujol

Ex alcaldessa i ex regidora de cultura de Sant Joan de les Abadesses

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!