Continuarem la teva tasca, Martí

Encara desconcertada per la noticia d’en Martí, impactada i incrédula de que pugui ser cert, he decidit reobrir aquest bloc i fer-hi un petit post homenatge.

En un moment clau per la història del nostre país, quan passen coses que ni podiem somiar fa mig any, en Martí se’n va, i deixa orfes i sols als companys de la Plataforma per la Llengua.  

En Martí era un visible activista per la defensa de la llengua catalana conegut per moltíssima gent. Quantes vegades havia conegut algú i de cop em parlava d’en Martí? Moltes, sobretot en el món de muntanya i de defensa del país.

Era un home infatigable, apassionat per la llengua catalana, pel país i per la muntanya. Si no estava treballant per la llengua, estava amb la seva família o a la muntanya. Una persona insubstituíble que trobarem molt a faltar.

Tenia un posat afable, cordial i a vegades abstret. Però tenia les idees claríssimes i les defensava amb una enorme determinació. Subtilment, dolçament et convencia. Et semblava una persona massa idealista, una mica càndida i després de tractar-lo un temps veies que no. Que allò que semblava impossible ho duia a la pràctica i que feia un bon servei. Tenia la capacitat de idear projectes i la força per portar-los a la pràctica obstinadament.

Amb ell es van inicar les reivindicacions de l’etiquetatge en català, i s’han aconseguit grans coses: com el catàleg d’IKEA en català, el català als telèfons mòbils, l’etiquetatge en vins i caves, en marques blanques i retolacions de supermercats, etc… En l’àmbit cultural va idear les primeres campanyes en favor del cinema en català i va lluitar per aconseguir una nova legislació per gaudir del cinema en aquest idioma. En l’àmbit educatiu va crear la campanya pel català a les universitats, amb l’acollida als estudiants estrangers, va recolzar plenament l’immersió lingüística, actualment tan atacada, i va treballar decididament perquè el català fos la llengua vehicular per tots els nivells educatius.

També va recolzar i va organitzar la festa anual pel joc i la joguina en català, i a fer el catàleg de joguines en català que es pot consular a la web de la Plataforma.
També va treballar, escoltant sensibilitats diverses i amb un gran treball humà, per acollir immigrants estrangers, fent tasques divulgatives i de sensibilització amb les associacions d’immigrants. L’ideari del “català suma” també era seu.

Tots els objectius aconseguits per la Plataforma han estat gràcies a l’empenta i el treball d’en Martí. Ell era l’ànima de la Plataforma, l’havia ideat, l’havia fundat amb son germà i un grup d’amics i l’havia desenvolupat i portat a la pràctica amb constància i fermesa.

Aquells que treballàven diàriament amb ell admiràven la seva capacitat de treball, de concentració, el seu discurs i la seva determinació. Pocs podien seguir-lo en la seva extenuant jornada laboral.

Catalunya ha perdut una persona tenaç amb gran poder de convicció, algú que posava en pràctica allò que creia i les idees que tenia. Home de profundes conviccions, feia el que creia i ho treballava amb una enorme força de voluntat sovint fins a l’extenuació. Amb grans valors, sempre procurava no ferir sensibilitats i intentava sumar més que restar.

A nivell personal en Martí era una persona discreta i introvertida, molt coneguda, però amb pocs, bons i escollits amics. Recolzat, admirat i estimat per la seva família, el podies trobar a dalt d’un cim sol o treballant fins tard a la Plataforma. Sempre organitzant, controlant i col·laborant amb tots els actes i accions que es feien des de la Plataforma: des dels actes de l’11 de setembre, a la festa per al joc i la joguina en català fins per Sant Jordi amb “el català llengua comuna”, era un treballador infatigable i tenaç.

No deixo de pensar com li hauria agradat ser el proppassat 11 de setembre a Barcelona, però el seu gran amor, la muntanya, l’havia dut a voler aconseguir un altre gran objectiu el Manaslu. Ell ens ha deixat en un lloc que també estimava, una nit de setembre, però tots esperem recordar-lo continuant la seva tasca i col·laborant amb la Plataforma, en uns moments dur, on falten socis i col·laboradors amb la seva força i empenta.

El millor homenatge a en Martí sera continuar la seva tasca, treballant per la llengua i el país. Així ell viurà amb nosaltres i continuarà present.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *