31 de desembre de 2007
Sense categoria
1 comentari

SALUT, SALUT I SALUT!

ELS 10 MILLORS LLIBRES DE 2007 (l’ordre no és el valor)
Vassili Grossman, Vida y destino, Cículo de Lectores. Un ver clàssic contemporani, un Toltoi o un Pasternak o un Chéjov. Novel·la coral amb la salvatjor de la guerra, el terror estalinista, l’extermini dels jueus, l’amor dels humans en temps difícils, una saga familiar en un fresc d’uns personatges emocionants. Absolutament recomanable.

J. C. Llop, L’avenida de la luz, Lumen. Un poemari molt inspirat, molt bo, on hi ha una lleugeresa no exempta de gravetat, hi ha un gust pel coneixement sensible i per a la bellesa, hi ha èxtasi de la paraula. Per rellegir molt.

Quim Monzó, Mil cretins, Quaderns Crema. Un Monzó més fort, més greu, més gran que ens conta amb primfilada ploma un grapat d’històries on els grans temes, amor i mort, es converteixen en el leitmòtiv d’uns itineraris vitals que la lletra imanta. Engrescador i dur.

Llorenç Riber, La minyonia d’un infant orat, La Magrana., Delicioses memòries d’un nin eixorivit de Campanet que ens explica amb paraules planeres i una expressivitat hereva d’un altre època, els seus records a lloure en un temps en què tot era possible. Una llengua fosforescent.

Emili Manzano, Pinyols d’aubercoc, L’Avenç.
Alimentari suculent àlbum de finestres de paraules sobre una Mallorca que viu en el record i de la qual encara en queden ciclorames per contar històries que són broderies d’una llengua personal i enrotlladora: l’idioma de les absències, de les malenconies, dels primers amors, de les primeres emocions. Una troballa.

Michel de Montaigne, Assatjos, Proa (traduït per Vicent Alonso) i Ensayos, Acantilado (traduït per Maria de Gournay). La veu del vell i bell mestre Montaigne sona molt bé en català i en castellà. Llibre de capçalera per a tot temps. Indispensable en qualsevol bibilioteca.

Albert Roig, A l’encesa, Edicions 62. Premi Gabriel Ferrater. Des dels sentiments bords que entelen els ulls a la magnífica elegia de la mort del pare, la poesia de Roig és una deu de sensacions, de pensaments, de pintures eufòriques en què les paraules s’irisen, creixen, llancen invitacions. Una lectura per a amants de la sobredosi.

John Boyne, El noi del pijama a ratlles, Editorial Empúries. Bruno, un nin de nou anys el pare del qual és oficial de les SS ens fa veure amb un ulls diferents, entre innocència i saviesa, l’holocaust jueu. Schmuel, el noi del pijama de ratlles, és un amic que crearà l’intriga de l’acció.per a aquells als que no els agrada la temàtica nazi.

Josep Massot i Muntaner, Escriptors i erudits contemporanis, Setena sèrie, Josep Massot i Muntaner, Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Conjunt de treballs dedicats a persones concretes entre els quals hi ha les memòries ded la guerra civil a Santa Maria del Camí pel pare Capó que és tot un inèdit. Llibre que val l’alegria. Per saber qui som.

Textualisme i subversió, Formes i condicions de la narrativa experimental catalana (1970-1985), Editor Margalida Pons, Publicacions d el’Abadia de Montserrat i UIB. Tot el context contracultural de l’època amb els protagoniustes, els debats, les obres, els manifests, la situació dins la literatura catalana de l’època. Tot plegat nou ponències apassionants. Per als amadors del més bo.

  1. Textualisme i subversió, el Roig, el Llop i l’infant orat acaben de saltar-se la fila dels llibres pendents i s’han posat dels primers. Impossible restar indiferent davant de les paraules d’un savi.

    Rep els millors desitjos per al 2008 d’un admirador incondicional.

    Salutacions cordials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!