Bèlgica del sud

Catalunya vista del nord

25 d'agost de 2018
0 comentaris

Quan l’ós amenaça l’home

Quatre excursionistes francesos es van topar amb una ossa amb tres cadells a Montgarri, a la Vall d’Aran, el 21 d’agost de 2018.

Segons molts mitjans de comunicació, l’animal hauria mantingut una actitud defensiva fins que les cries han estat prou lluny però no ha atacat al noi que s’hi ha trobat cara a cara,

Segons va explicar el síndic d’Aran, Carlos Barrera, l’excursionista es va espantar en interpretar que l’ossa, que anava acompanyada de tres cadells, havia agafat la mateixa direcció de fugida que el germà i que els volia atacar.

El diari de Tolosa, « la dépêche du Midi » », va publicar el dia 22 d’agost de 2018 un relat molt diferent de la trobada amb l’ossa fet a partir dels testimonis del pare i dels seus dos fills que van encontrar l’ossa. El diari francès evoca el fet que l’ossa va perseguir un dels dos fills, que es diu Lucas Meurlet i té 22 anys d’edat, abans que el noi va decidir d’aturar-se per afrontar-se a l’animal que va girar al voltant d’ell. El noi va finalment cridar i gesticular per provocar amb exit la  fugida de l’ossa. Malhauradament, l’ossa va córrer en la direcció del seu pare i del seu germá a tota velocitat i provocar la fugida dels dos homes i, després de la salida de l’ossa, una terrible angoixa del pare i del seu fill a causa de la por i de la desaparició de Lucas que la temor va fer pujar fins a dalt d’un penya-segat que es troba a una cresta amb 2800 metres d’altitud. Finalment, l’helicòpter de l’Unitat Aèria dels Agents Rurals va socórrer el noi.

Lucas, segons la ràdio francesa, France Bleu Occitanie, va experimentar la pitjor por de la seva vida.

L’endemà, el pare no va poder parlar de la seva trobada amb l’ossa sinó amb una enorme emoció que va fer tremolar la seva veu.

La darrera càrrega d’excursionistes per una ossa als Pirineus va tenir lloc al territori del municipi de Melles al departament francès de l’alta Garona, exactament dos mesos abans, és a dir el dia 21 de juny de 2018.

Evolució de la població minima d’ossos detectats als Pirineus (font : association Pays de l’Ours)

L’ós va ser reintroduït als Pirineus per les autoritats de l’estat fancès com de l’estat espanyol tot i que no és un animal amenaçat de diparició sobretot a Europa oriental on hi ha més de 60000 ossos . Es tracta de restablir als Pirineus una « biodiversitat » desapareguda. El ministre francès de la transició ecologica, Nicolas Hulot, va anunciar per aquest tardor l’introducció de dos ossos supletoris als Pirineus. Hi haura doncs, desprès d’aquesta introducció gairebé 50 ossos als Pirineus.

Els fets de Mongarri del 21 d’agost com aquests de Melles del 21 de juny de 2018 permeten de qüestionar la pertinència d’aquesta política que denucien des de fa molt de temps gairebé tots els ramaders de la zona.

https://www.vilaweb.cat/noticies/quatre-excursionistes-francesos-es-topen-amb-una-ossa-amb-tres-cadells-a-montgarri-a-la-val-daran/

https://www.ladepeche.fr/article/2018/08/22/2855226-ariege-randonneur-nantais-poursuivi-jusqu-precipice-ourse.html

https://www.francebleu.fr/infos/insolite/ariege-un-randonneur-nantais-se-retrouve-poursuivi-par-une-ourse-dans-les-pyrenees-1534949950

https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/03/27/nicolas-hulot-veut-reintroduire-deux-ours-femelles-dans-les-pyrenees_5276836_3244.html

https://www.vilaweb.cat/noticies/primeres-imatges-de-goiat-los-que-ahir-es-va-alliberar-al-pirineu/

http://www.paysdelours.com/fr/ours/ours-pyrenees/point-population-ours-pyrenees.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!