El govern francés rebutja l’inscripció del mot «autonomia» en el futur article de la constitució dedicat a l’illa de Còrsega i obre reflexions per dotar Alsàcia d’un estatut

Aquest dilluns, ha tingut lloc a Paris al ministeri d’interior la ultima trobada entre el govern francés i els electes de Còrsega relativa a l’introducció d’un nou article (el 75-2) a la constitució de la república francesa que evocarà el estatut particular de l’illa de Còrsega sense cap referència al mot « autonomia ».

Aquest article mencionarà l’insularitat de la col·lectivitat territorial de Còrsega però no mencionarà ni la mar ni la muntanyà com volien a més els presidents autonomistes de l’assemblea i del consell executiu de Còrsega. El president del consell executiu de Còrsega ha considerat que aquest pojecte d’article constitucional és massa restrictiu.

Alsàcia formà part del comtat d’Alsàcia durant l’edat mitjana. Va integrar França en l’any 1648 per la pau de Westfàlia. Després de la guerra francoprussiana de 1870 fou incorporada a Alemanya pel tractat de Frankfurt. Juntament amb una part de Lorena, formà durant el segon Reich alemany la província d’Alsàcia-Lorena. En l’any 1918, fou incorporada a França. Durant la Segona Guerra mundial fou incorporada al tercer Reich alemany i finalment, el 1945, va integrar França

El procès cors interessa molt els electes d’Alsàcia que va perdre recentment el seu estatut de regió de dret comú en el marc de la restructuració territorial de França que va voler el ex president de la república  François Hollande i que va integrar els dos departaments d’Alsàcia en un macroregió que es diu « gran est ». Cal recordar que el ex primer ministre francès Manel Valls va declarar en  octobre 2014 al parlament francès: « No hi ha poble alsacià ! »

Malgrat això, el nou govern francès esta estudiant des del mes de febrer de 2018 l’eventualitat de crear un departament únic d’Alsàcia mentre que 130 electes d’Alsàcia van llançar una crida per un estatut especial per Alsàcia que li donaria poders d’estat en particular en matèria d’economia, de turisme, d’ensenyament i de bilinguisme.

________________

Le projet d’inscription de la Corse dans la Constitution est « en deçà » des attentes des autonomistes

Le Monde.fr avec AFP | 19.03.2018

En Alsace renaît l’espoir d’une région unie sur le modèle corse

Publié le 10/02/2018 à 13:01 | AFP

El president del consell executiu de Còrsega diu que son “xocants” les imatges de les violències policiaques i de les incarceracions de militants polítics a Catalunya

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *