EL TRICENTENARI (ara sí!)

TRES SEGLES D’OCUPACIÓ? 300 ANYS DE RESISTÈNCIA!

 

Mapa de Felip V, recreat damunt d'un de Carles III

Mapa de Felip V, recreat damunt d’un de Carles III

Dissabte, dia 11 de juliol de 2015, fa 300 anys del lliurament de les claus de Palma a D’Asfeld, el comandant militar de l’exèrcit filipista i genocida de Xàtiva i altres pobles. Aquell episodi va ser, formalment, el darrer acte d’una guerra que alterà radicalment la nostra història.

Encara avui patim les conseqüències que es derivaren de la submissió: la fi del Regne enmig del mar, darrer bastió de la nació catalana, l’esquarterament federal i la usurpació de la sobirania. Sobre aquests tres eixos s’imposà la militarització, la castellanització, l’espoliació fiscal, l’aculturació educativa, la supressió dels símbols, el control de la justícia, la repressió i l’exercici d’un tracte de tipus colonial que, en més d’un aspecte, encara perdura.

I, malgrat aquests 300 anys d’ocupació, el poble ha sabut defensar la llengua i la cultura. Ni els pitjors moments, mai no ha retut la lluita per reeixir la identitat. Ens hem vist forçats a fer un viatge de tres segles, des del Decret de Nova Planta cap al Dret a Decidir; de la presa a la represa.

11140758_999931756706479_6783252695254895938_n

Dia 11, per tant, és el moment de fer memòria del vertader Tricentenari. A Ses Volltes de Palma, a partir de les 20 h, hi haurà música i poesia, cançons i paraules. Ho commemorarem amb Biel Majoral, Taverners, Al-Mayurqa, Maria Rosselló, Mateu Xurí, Maribel Servera, Delfí Mulet, els Germans Martorell, Marcel Pich, Biel Torres, xeremiers

Amb ells aixecarem la veu de la dignitat i ens mantindrem fidels, per a sempre més, al servei d’aquest poble.

GLÒRIA I MEMÒRIA!