Avi Pep

Respirem i pensem.

15 de juny de 2022
0 comentaris

Votar o abstenir-se

Tot sovint surten noticies als mitjans de comunicació que parlen d’eleccions, hi ha prou països “democràtics” per omplir calendaris sencers d’eleccions. Sempre llegim qui es qui ha guanyat, no ens enganyem tots diuen que guanyen, més vots, més escons, menys pèrdua de la prevista … es igual el motiu, la qüestió es intentar justificar-se per tal de cada opció presentada no faci el ridícul davant de la societat, si més no sovint busquen arguments per tal de perpetuar el sistema electoral vigent, el seu sistema electoral, i nosaltres ens ho empassem.

Però mai s’aprofundeix en una dada que per mi es vital, es inqüestionable per valorar quina es la confiança de la població en el sistema electoral actual: l’abstenció.

Ara, darrerament, hi ha veus que parlen d’aquesta qüestió, tampoc omplen gaire pagines de diaris ni gaires minuts televisius, però sempre hi ha un ressò més o menys visible i escoltat que deixa algunes xifres que lògicament els polítics d’arreu volen obviar. Crec que com a dada que pot fer-nos pensar una mica, es la de que a les recents eleccions a França l’abstenció ha estat del 52%, o això es el que he llegit, si la dada es certa, com ens podem creure qualsevol tipus d’explicació que vulgui justificar que més de la meitat dels ciutadans electors ha passat d’anar a votar?

Després també podem valorar que hem de fer davant d’unes eleccions, que sovint nomes ens permeten escollir entre els de sempre i els de tota la vida.

Es diu que la democràcia es la menys dolenta de les opcions de la convivència humana, i si busquem a les xarxes trobem que més o menys es diu que la democràcia es un sistema polític que defensa la sobirania del poble i el dret del poble a triar i controlar als seus governants. Però el sistema, els governants ja s’han preocupat de redactar lleis i normes per tal de perpetuar i protegir un sistema que massa sovint ni els controla, ni respecta la sobirania del poble.

Però tornem a l’abstenció, un 52% d’abstenció tindria que invalidar automàticament les eleccions fetes, perquè a veure si anem a les xarxes i agafem els resultats de qualsevol de les eleccions fetes en els darrers temps, li apliquem una abstenció com aquesta i permetem que els polítics ho justifiquin, es com demanar de que puguem aprovar un examen escolar amb una nota mitjana d’insuficient, be de fet això em sembla que ja es possible, ja es podrà passar de curs amb una matèria suspesa, així anem … tot i que tan a l’ensenyament com a la política la solució no es enganyar la realitat, la solució passa per canviar les normes vigents injustament establertes.

Cada vegada més, la opció electoral mes escollida pels votants es l’abstenció. Però de que serveix abstenir-nos? hi ha qui diu que si ens abstenim, posteriorment no tenim cap dret a reclamar, que si no t’agraden els candidats s’ha de votar en blanc, hi ha una altra variant que diu que els que no poden queixar-se son precisament els que han votat, ja que ells amb els seus vots i la seva elecció, son els que han contribuït a crear els problemes que patim.

Possiblement, com sempre, tothom te la seva part de raó, la veritat absoluta es difícil de trobar, però pensem-hi, si votem en blanc això voldria dir que estem d’acord amb els sistema però no en els polítics que es presenten? i abstenir-se vol dir que el sistema que ens han encolomat no ens agrada, que no el percebem com a nostre? a vegades penso en que passaria si tinguéssim una abstenció percentualment propera a la totalitat dels votants, els polítics continuarien intentant fer-nos combregar amb rodes de carro i continuarien proclamant les seves “virtuts” o d’una punyetera vegada anirien cap a casa seva amb la cua entre cames i acceptant que com a governants no son precisament unes “llumeneres”. Imatge d’Arek Socha a Pixabay.

Aigua domestica
07.05.2024 | 10.33
Riure per viure.
24.04.2023 | 11.39

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.