Antoni Escudero i Martínez

La sort se la busca un mateix

30 de setembre de 2008
Sense categoria
0 comentaris

Escudero reclama complexos turístics però Vilalta rebutja el “model Benidorm”

DIA MUNDIAL DEL TURISME A més de per constatar que aquest any el turisme ha anat de baixada, la celebració del Dia Mundial del Turisme al castell de Biart va servir per posar sobre la taula els dos models irreconciliables de desenvolupament: el del president dels hotelers, que reclama grans complexos per atreure més visitants, i el de la Generalitat, que rebutja el que anomena “model Benidorm”.


Diari de Girona MASARAC | ALBERT SOLER
El Dia Mundial del Turisme, que a les comarques de Girona com és tradicional es celebra al castell de Biart, la bodega propietat del presdient de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, va servir per contraposar els dos models de desenvolupament turístics enfrontats des de sempre. Així, tot i exercir d’amfitrió, Escudero -tradicional també això- no es va limitar a pronunciar un discurs merament protocolari, sinó que va reivindicar la necessitat d’un “canvi” i “remodelació” de la Costa Brava, que passaria per la construcció de grans instal·lacions i complexos turístics amb tots els serveis, tal com -va assegurar- s’està fent en altres destinacions mundials emergents. Tot i això, el director general de Turisme, Joan Carles Vilalta -present a la celebració-, va trigar escassos minuts a qualificar aquesta proposta com a seguidora del “model Benidorm” i en remarcar que “per sort, a Catalunya aquest problema no l’hem tingut i, si el seguíssim, entraríem en una política de planificació gairebé de països de l’Est de fa anys, per tant, és un debat que avui dia no té sentit”.
Segons Escudero, la Costa Brava té un “atractiu diví i natural” però està mancada de grans “infraestructures turístiques d’iniciativa privada” que són, al seu entendre, les que atrauen el turisme i permetrien, a més, allargar la temporada més enllà de l’estiu. Per aquesta raó, va fer una crida a l’Administració perquè “utilitzi” els professionals de l’hostaleria i de la restauració per liderar la reconversió de la Costa Brava. “Cal reinventar la Costa Brava i anar més enllà”, va concretar. Pel president dels hotelers gironins ara és un bon moment per engegar aquest canvi de mentalitat, coincidint amb la celebració del centenari de la Costa Brava. A tot això, Vilalta se l’escoltava des de la primera fila entre atònit i sorprès, fins que minuts després va tenir l’oportunitat de deixar clara davant dels periodistes la postura que en aquest sentit manté la seva direcció general i el departament al que pertany.
Més de 500 persones, entre autoritats i empresaris vinculats al sector, van assistir al castell de Biart per celebrar-hi el Dia Mundial del Turisme. Aquest any, amb el rerefons de la celebració del centenari de la denominació Costa Brava. La festa serveix per reflexionar al voltant de la temporada turística i esbossar quines són les perspectives i les apostes de futur. La situació econòmica planejava sobre l’ambient i la davallada del turisme es va convertir en un dels eixos de l’acte.

Xifres que no són bones
Joan Carles Vilalta va reconèixer que les darreres xifres “no són bones”, i més tenint en compte que s’han deixat enrere “uns anys excel·lents”. Entre els factors que han influït en el balanç -en la seva opinió- hi ha la davallada del turisme francès, en gran part explicat per l’augment del preu dels combustibles.
Vilalta va recordar que Catalunya és actualment, i des de fa anys, qui rep més turistes estrangers de tot l’Estat i, amb la voluntat de decantar la balança i capgirar el descens, el director general va apostar per anar a buscar destinacions emergents. “Hi ha països que no noten -i probablement no notaran- la situació de crisi mundial; i ens cal anar a buscar-los”, va indicar. Entre aquests hi ha els russos (uns visitants que es van incrementar un 30% durant l’agost), els xinesos o els canadencs. “A més, també cal fer notar que els turistes americans s’han incrementat en un 20%, perquè malgrat la crisi, els qui ens visiten fan turisme de gamma alta”, va afegir

Visats: política suïcida
Tot i això, Vilalta va explicat que hi ha un topall important a l’hora de contactar amb aquests turistes: “la política suïcida” de visats que porta a terme l’Estat. “Aquest problema ens lamina el turisme, i el que cal és que es permeti una tramitació àgil dels visats, perquè en aquests moments ens estan estrangulant els mercats”, va ressaltar Vilalta. Com a exemple, va assegurar que si s’agilitzessin els tràmits, el número de turistes russos es podria duplicar.
Joan Carles Vilalta també va apostar perquè, a més d’anar a buscar aquestes noves destinacions, no es deixi de treballar el mercat de proximitat. “Cal que apostem per la qualitat, la formació, per optimitzar la relació qualitat-preu i per promoure la singularitat de la destinació i de l’oferta de Catalunya”, va dir.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.