El bloc d'Andreu Mas

El clos de la Torre

17 d'octubre de 2007
1 comentari

Salvem Dalt la Vila

Els veïns de Dalt la Vila estan convocats divendres a l’església de Santa Maria a les vuit del vespre a una assemblea veïnal i cívica per pressionar el govern de la ciutat per tal que aturi el polèmic pla de reforma del barri, el PEMU. Hi ha qui al darrera de les mobilitzacions cíviques hi veu la mà d’Iniciativa, però el cert és que ni tan sols al mateix govern hi ha una opinió comuna sobre el que cal o no fer.

Després de mesos de discussions i d’un debat que fins ara ha resultat estèril, els veïns de Dalt la Vila han decidit pitjar l’accelerador de la pressió contra el Pla de Millora Urbana de Dalt la Vila ( conegut ja popularment com PEMU). Des de principi de mes circula un «Manifest d’urgència» impulsat per reconegudes persones de la ciutat tals com Màrius Diaz Bielsa, Julià de Jòdar, Joan Soler i Amigó, Gerard Sala, Coloma Lleal, Andreu Solsona, Carles Sagués, Valentí Soler, Odile Arqué, Mateu Rotger, Jaume Solà Capmany, Oriol Lladó, Isidre Sala, Joan Puche, Xavier Lite, Betina Soler, Gerard Remendo, Josep Soler i Amigó, Fina Niubó, Paco Fanés, Tomàs Atienza, Maria Cané, Isabel Canillas, Teresa Llauradó, Rosa Llopart, Maria Niubó, Joan M. Pich, Marisa Yudes, Ricard Biel Albiol, Àngels Clavell i Valero, Associació cultural Pont del Petroli, Teresa Rebull, Toni Strubell i Trueta, Salvador Colomé Costa?, segons es pot llegir al bloc Pimpinela-Escarlata, que recull adhesions al manifest que us reprodueixo en un arxiu adjunt. Al manifest, els signants reclamen al govern que escolti la veu dels ciutadans «per tal de millorar qualitativament les propostes d’actuació». Aclareixen que no estan en contra d’una reforma del barri sempre i quan es preservi «el seu caràcter patrimonial de nucli històric de la ciutat, que inclou la Baetulo romana al seu subsòl i alhora el caràcter de vila medieval de les construccions que la defineixen: els carrerons recargolats, els racons que amaguen placetes, les ziga-zagues de les voreres, els patis interiors…»

A banda del manifest, l’església de Santa Maria tornarà a convertir-se en un espai de debat veïnal divendres, quan acollirà un assemblea informativa sobre la situació del Pla i de les converses amb el govern municipal. Malgrat que el moviment és d’arrel ciutadana, hi ha qui al darrera de tota la mobilització hi veu la mà d’Iniciativa, ara a l’oposició però en el seu moment impulsora del Pla des del govern. Miquel Estruch publica avui a El Punt un article on carrega durament contra els ecosocialistes i demana que «no ens salvin» i els retreu on han estat els darrers vint-i-cinc anys, temps durant el qual el barri s’ha anat degradant. El cert és que es pot compartir la sensació d’Estruch perquè la plana web d’ICV reprodueix textualment el manifest i fa constar les persones que s’hi han adherit. Ferran Falcó també ha penjat un parell de post al seu bloc sobre el projecte i en el darrer també acusa Iniciativa de tenir «molta barra» per l’anunci que va fer que presentaria un recurs al PEMU. Al fòrum Bétulo també hi ha una animada discussió al respecte. Podeu trobar més articles de fons amb opinions diverses al bloc d’Oriol Lladó, a Badalona bitàcola i al bloc de Cosme Modolell.

  1. Gràcies, Andreu, per fer-te ressò de les inquietuts del veïns de Dalt la Vila.

    En el punt on ens trobem, sempre és d’agraïr que algú parli del nostre barri amb sensatesa. El veïnat tenim força mostres de suport, però també ens entristeix que la nostra reivindicació enfronti les diferents sensibilitats polítiques en lloc d’unir-les per, conjuntament amb els veïns, cercar la millor sol·lució per rehabilitar i revitalitzar Dalt la Vila, sense malmetre la trama urbana que caracteritza aquest barri. Anar endavant no vol dir enderrocar i contruïr de nou. Si Badalona té un nucli històric creiem que s’ha de "mimar". Per a construccions del segle XXI, ja hi ha altres barris.

    Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!