Des del turó d'en Baldiri

El bloc de l'Andreu Bosch i Rodoreda

1 de març de 2015
0 comentaris

Encapçalaré la llista de Compromís amb Teià +ERC

Intervenció a l'acte de presentació de Compromís amb Teià +ERC, amb Ricard Jové
Intervenció a l’acte de presentació de Compromís amb Teià +ERC, amb Ricard Jové

Després de la meva etapa com a alcalde de Teià entre 2003 i 2009, tornaré a encapçalar una llista a les properes eleccions municipals del 24 de maig, en aquesta ocasió al capdavant de la coalició de Compromís amb Teià +ERC.

Hi ha dues motivacions fonamentals que m’hi han empès. La primera, en clau nacional. Des de fa un parell d’anys estem vivint a Catalunya un procés que ens ha de dur a la sobirania a través de l’exercici del dret a decidir. La independència de Catalunya és una necessitat i un mitjà per repensar i dissenyar un país socialment més just, més culte i lliure de corrupció. En aquest procés, ens calen ajuntaments amb majoria sobiranista, i jo també hi vull contribuir. Perquè des del món local, des de la política més propera a les persones, també podem construir un nou país. I així ho vaig entendre mentre vaig ser alcalde i ho vull tornar a fer. El repte és engrescador!

La segona motivació, en clau més local. Aquesta ha estat una legislatura insòlita a Teià (primer, amb un govern en minoria de GdT, amb poca capacitat de diàleg; després, un govern de coalició inestable, malgrat les bones intencions de CiU; i, al darrer any i mig, la necessitat d’una moció de censura en favor de l’estabilitat que li cal a un govern, de la mà de CiU, ERC i PSC). Això no ajuda a poder desplegar amb eficàcia una política planificada que atengui les necessitats de les persones.

En aquest sentit, des de Compromís amb Teià +ERC podem contribuir a aquesta governabilitat. De fet, vaig encapçalar dos governs de coalició basats en paràmetres de respecte democràtic i de consens: el primer, amb el PSC; el segon, amb CiU. I quan es pacta, se suma, es consensua, es treballa en grup… també amb l’oposició, com vam saber demostrar.

I això és el que puc tornar a oferir. La meva voluntat de consens i de respecte democràtic en favor del poble i els teianencs. I, malgrat els temps difícils que estem vivint, em fa il·lusió encapçalar aquest projecte!

Un parèntesi de sis anys

És cert que el meu haurà estat un retorn a la política municipal després d’haver-me’n desvinculat durant sis anys. Hom recordarà que a la meitat de la meva última legislatura, a mitjan 2009, es va produir l’alternança a l’alcaldia, pel pacte de govern subscrit entre ERC i CiU. Va ser el moment en què vaig cedir la responsabilitat del govern a en Josep Botey, actual alcalde de Teià.

Aquest moment va coincidir amb l’oferiment del Govern català d’incorporar-me a l’Institut Ramon Llull, concretament a la direcció de l’Àrea de Llengua i Universitats (que havia quedat vacant pocs mesos abans), per planificar la projecció de la llengua catalana en l’àmbit universitari de l’exterior, una tasca de diplomàcia cultural, un repte professional personalment enriquidor i també al servei del país. Una etapa que ha donat bons fruits, però que ara clouré, tant si sóc escollit alcalde com si no.

Però aquests sis anys, de la mà de la meva família, sobretot de veure créixer les nostres filles a Teià, he pogut viure, des d’un punt de vista més quotidià, el dinamisme associatiu d’aquest poble: des de l’escola, participant a la revista Fem el Cim!; des de l’institut, formant part del consell escolar; des de l’àmbit esportiu, amb el futbol sala femení o amb les pedalades i caminades populars; des de l’àmbit cultural del teatre, una descoberta personal molt enriquidora… Gaudeixo de la muntanya i d’aquest entorn natural privilegiat que tenim i que hem de preservar. Per tot això i més, m’hi vull tornar a comprometre.

Compromís amb Teià

Ara és l’hora d’un nou compromís amb Teià en un moment en què el país i les persones d’aquest país s’hi juguen molt. Poso, per tant, a disposició la meva experiència al servei de Teià. Amb el bagatge d’encerts i també d’errors, perquè també dels errors se n’aprèn (amb perspectiva, hi ha coses que ara faria d’una altra manera…).

I ho faig formant part d’un nou projecte col·lectiu, compartit, engrescador, transversal. Format per persones molt heterogènies i sobretot molt il·lusionades.

L'Olga Parra llegint el Manifest de Compromís amb Teià
L’Olga Parra llegint el Manifest de Compromís amb Teià

Fa mesos que estem traçant plegats aquest camí recorregut a base de conversar, compartir complicitats i engrescar noves persones en la vida política municipal. Teixint complicitats… D’una banda, amb persones que s’incorporen per primera vegada a la política municipal, però que acumulen experiència sòlida des del teixit associatiu local o des de bagatges professionals molt diversos. Persones compromeses, al capdavall. Un camí que encara és obert, on teniu cabuda molts de vosaltres…

D’altra banda, comptem també amb persones experimentades que han dedicat una etapa de la seva vida a la gestió i la política municipals, i que ara han volgut passar el relleu a noves persones (com també vaig fer jo el 2009 o anteriorment altres companys de govern). I en aquest sentit és de justícia un agraïment a la Clara Mir i, molt especialment, a l’Emma Peiró, per la tasca política duta a terme aquesta legislatura, ara que me’n passen el testimoni. I també a la Sara Pérez i a l’Anna Balada, que, juntament amb l’Emma i la Clara, els dos darrers anys de la passada legislatura van saber redreçar (amb els companys de CiU) la complexa situació econòmica que van partir ajuntaments com el nostre.

Tots sumem. Tots ens comprometem amb Teià. I parafrasejant Carles Capdevila, director de l’Ara, “m’entusiama la gent que s’estusiama”. I d’aquestes persones, n’hi ha moltes a Compromís amb Teià +ERC (com l’Olga Parra, en Yago Albert, la Montse Riera, en Jordi Casanovas, la Carme Julià, en Narcís Mir, la Marlen Niubó, en Ricard Garrit, la Sílvia Marcos, l’Andreu Porta Espelt, en Bernat Baruquer, la Glòria Prats, en Jaume Sala, l’Oriol Vall-llovera, l’Agustí Barbolla… i molts més, amb qui avui també podreu conversar).

Alguns companys de Compromís amb Teià en acabat l'acte de presentació
Alguns companys de Compromís amb Teià en acabat l’acte de presentació

Escoltarem i conversarem

Avui hem fet la presentació de la coalició Compromís amb Teià +ERC, un primer pas. I tenim el repte d’escoltar les persones d’aquest poble, escoltar les seves inquietuds i les necessitats.

Ara ens cal afrontar una fase de participació ciutadana, de converses amb el teixit associatiu i socioeconòmic, amb els diversos sectors urbans del nostre poble, amb molts de vosaltres tot fent un cafè i conversant… I cap a l’abril ja us presentarem els nostres eixos programàtics i la candidatura.

Ara bé, de reptes, n’hi ha, i caldrà donar-hi resposta, com ara la necessitat de…

• optimitzar els recursos humans i els limitats recursos econòmics en favor d’una gestió municipal més eficient;
• fer compatible el manteniment de l’oferta de serveis municipals i d’atenció a les persones amb una disminució de la pressió fiscal (també mancomunant més serveis, amb Alella i el Masnou o amb el Consell Comarcal del Maresme);
• afrontar millores en màteria d’infraestructures i en manteniment de la via pública i edificis municipals;
• posar en valor el nostre entorn natural i el patrimoni històric i arquitectònic local;
• i fomentar el bon govern a través de mecanismes reals i efectius de participació ciutadana.

I tot això ho farem amb aquest equip de persones compromeses amb Teià, des del rigor i amb criteri, amb planificació… i alhora essent propers, humils i transparents.

I per això optem a l’alcaldia de Teià i a ser decisius en el proper govern municipal, sempre que puguem comptar amb el vostre suport i la vostra confiança. Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!