AixòToca.cat

El bloc de www.aixotoca.cat - La visió més divertida de l'actualitat

4 d'abril de 2006
Sense categoria
7 comentaris

Parlar sense vergonya, no és cap conya!

M’agrada la campanya institucional de la Generalitat per afavorir l’ús del català. Els anuncis a la televisió potser no són massa afortunats, però s’ha de reconèixer l’èxit que ha tingut.

No recordo cap campanya del govern que hagués fet tant furor. La "queta", el símbol, ha estat clau. Ara, sempre que en veus una, l’associes a la llengua catalana. L’associes a utilitzar més el català. A no tenir vergonya de contestar en català una persona que et parla en castellà, perquè és la teva llengua, amb la que et defenses millor i la que t’estimes.

Tot això em va venir el cap després de veure ahir el magnífic programa "Un lloc estrany". L’emeten a Tv3 els dilluns a les 21.30 hores (ahir va batre rècord d’audiència: un 26’8% de share). Immigrants ja integrats perfectament a la societat catalana parlen sobre com ens veuen. Ahir tocava la llengua. Va ser molt divertit i també va servir per fer reflexionar la gent. La majoria d’immigrants entenen el català i, nosaltres, seguim marginant-los parlant el castellà. Ells es volen integrar i saben que la millor forma és parlar la llengua d’aquí. Doncs seria bo fer un esforç i començar a ajudar-los en l’aprenentatge i en la pràctica. També em va xocar molt les imatges que anaven sortint al programa: a la Queta, símbol de la nostra llengua, li passava de tot. La trepitjaven, la llançaven al terra i, finalment, se suïcidava. Esperem que no arribi a passar mai, però la vocació de servei públic d’aquest programa va quedar ben clara ahir a la nit.

La situació del català és bastant alarmant. Per no parlar ja de la resta dels Països Catalans, on sí que ens hauríem de preocupar, i molt. Demanaria a Zapatero, amant de la paritat, que fes alguna cosa perquè la premsa a Catalunya sigui un 50% en català i un altre 50% en castellà. Per què ningú diu res? I a la tele? I a la ràdio? I al cinema?

Acabar només amb una frase d’una altra campanya: “Queda molt per fer, molt per viure”.

www.aixotoca.com, cada dilluns

  1. a mi el que em va quedar clar és que si ets immigrant i tens "la mala sort" d’arribar a barcelona (com molts), difícilment veuràs que necessites el català per res. Fixeu-vos que la majoria dels que parláven català era perque vivien a un poble o bé a una ciutat més petita com Girona. A Barcelona el català és molt i molt minoritari, és una realitat que no hem d’amagar.
    També, és cert, em va fer reflexionar sobre el fet que jutgem a les persones pel seu aspecte i ja els hi entrem en una llengua o altre.

    Per últim… és una broma que et sembla la Queta (quin nom!), ha estat clau???
    és una mascota lamentable. De plàstic cutre, que es ven en qualsevol todo a cien. Ni tan sols han dissenyat una mascota pròpia. Per sort, almenys la música aquesta segona vegada l’han millorada i l’han feta una miQueta més moderna…

  2. A mi em sembla una campanya llastimosa, que ara ja diu "i per començar pots parlar en Català". Una campanya que ni tan sols es creu el què diu, i on qui promouen l’ús de la llengua tenen un nivell baixíssim amb un accent ridículament barceloní.
    També em fa certa gràcia la manera que maltracten la llengua aquesta colla de joves independentistes que només saben emprar la ortografia dels sms dels mòbils, i que tan sovint intervenen en aquesta mena de blocs.
    Sens dubte, la llengua del futur a Catalunya és l’espanyol o l’àrab.

  3. El més important per una llengua és el prestigi, per mi ja poden fer totes les campanyes simpàtiques i amb música enganxosa que vulguin, si després ridiculitzen la nostra literatura com fan i promocionen la secessió lingüística no hi haurà res a fer. Si a més ens mostren el català com una boca saltarina i kitsch, encara ens diuen més clarament que tenim una llengua de broma, ¿t’imagines un anunci semblant per promocionar què la gent estudii anglès o francès? Lo important és mostrar que el català és una llengua útil i necessària, però això no ho fan mai, probablement perquè consideren que no ho és.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!