11 de gener de 2013
Sense categoria
1 comentari

Declaració de sobirania d’una part del poble català

A l’esborrany de la Declaració de Sobirania del Poble Català que s’acaba de publicar, no hi ha ni una sola referència a la nació catalana completa. I això és realment lamentable i alarmant. Si el procés ja comença amb aquestes renúncies, podem esperar que no seran les úniques.

Algú podria pensar que no és el moment de dir res sobre els Països Catalans i que, en aquesta declaració, no hi cap fer-ne cap referència. Però això no és així, perquè és molt senzill parlar-ne, amb naturalitat i sense comprometre el procés que s’inicia al Principat. Posaré l’exemple de dos afegits, perfectament possibles i defensables.

1.- Al segon paràgraf del Preàmbul, on diu:

“En aquest sentit, després d’un llarg període de dictadura franquista, amb la transició democràtica a l’Estat Espanyol, es va dissenyar un model autonomista.”

es podria afegir:

“…autonomista, amb Estatuts d’Autonomia no només per al Principat de Catalunya sinó, també, per al País Valencià i les Illes Balears.”

Al capdavall, aquests dos estatuts es reivindicaren i es feren a imitació de l’Estatut del Principat.

2.- Al Principi número 4, on diu:

“4. Diàleg. S’apostarà pel diàleg i la negociació amb l’Estat Espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional.”

es podria afegir:

“…internacional. I, per raons d’història, llengua, cultura i interès econòmic, amb les institucions d’Andorra, l’Aragó, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord i l’Alguer.”

Al capdavall, el diàleg és bo i saludable sempre i arreu.

No sóc tan ingenu que pensi que algú en farà cas, d’aquests suggeriments, però queda dit i demostrat que seria possible fer aquestes senzilles mencions en la inicial declaració de sobirania d’una part del poble català.

València, 11 de gener de 2013

https://twitter.com/JosepGuia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!