28 d'abril de 2009
Sense categoria
3 comentaris

El miracle de la llengua catalana

pucpetita
El filòsof Josep M. Terricabras, en el parlament de cloenda de les jornades Present i futur del català a les universitats, afirmava que “Catalunya és un miracle”. En paraules de Carles Rahola, ens deia que “la parla d’un poble és la seva ànima feta expressió. (…) El poble que estima la seva llengua té la clau de la seva llibertat”. L’escrit que va llegir dels anys 30 era d’estricta actualitat. Penso que si entenem ben bé què deia en Terricabras, trobarem el desllorigador. La clau és aquí: la llengua s’ha de considerar com un medi, no pas com un mitjà. “És en la llengua que vivim, ens movem i som”, i segons ell és el context el que crea la possibilitat d’exercir-la.  Doncs bé, ara tenim context: una bona colla d’estudiants universitaris, procedents de la majoria de sindicats i associacions, es posen d’acord i reclamen els seus drets lingüístics. I ho fan amb eficàcia, rigor, entusiasme i fermesa. Ens han ofert una lliçó magistral, que ha de tenir conseqüències. Les seves reivindicacions són justes -algun assistent trobava que eren massa tèbies, però cal tenir en compte que estudien a la UPF i no pas a Girona- i les presenten de manera assenyada i organitzada. Ara toca moure fitxa, no podria ser d’altra manera. Els nostres polítics, rectorats d’una banda i Generalitat de l’altra, han d’entendre que no es pot esperar més a aplicar el que és de justícia, i que cal tirar endavant el desplegament de la Llei d’universitats de Catalunya. Perquè, com deia la comissionada en la cloenda, aquests estudiants “tenen la força de la raó”. Els va convidar a formar part de les comissions de seguiment de la política lingüística universitària, per tal que hi aportin un toc de realisme, cosa que en política sovint es troba a faltar. Espero que el debat continuï, doncs.

La gent va marxar ben contenta, de Girona. Havíem passat una tarda de dissabte ben diferent, i havíem compartit un moment especial;  érem conscients que aquells estudiants havien fet història, amb la seva defensa desacomplexada del català a la universitat. Llàstima que alguns mitjans de comunicació, alguns partits polítics, o alguns responsables d’universitats catalanes, no hagin sabut o no hagin volgut entendre la importància d’aquest acte. Tant és, de fet.  La batalla la guanyarem, amb la força, la tenacitat i la raó que esmentava el professor Terricabras.

  1. no crec en els miracles, més aviat en la incompetència dels espanyols i el seu estat, que no han sabut fer el que sí han pogut fer els francesos amb la Catalunya del Nord, a on el català és una llengua residual; i són igual de catalans que nosaltres i amb el mateix esperit, teoricament, del qual parla l’article.

  2. Want to buy online term papers at the right firm? Therefore, you need to come along several tips such as: do not order term papers for extra low costs, just because they can be recycled, usually try to determine trustworthy corporations in the internet, check out guarantees that custom writing firms offer! You will surely get a success if follow these hints! Good luck!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!