Bloc Tibidabo

Joaquim Torrent

3 de maig de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Un mossèn al servei del poble

Joaquim Torrent

    El darrer número de la revista matarranyenca Temps de Franja ens assabentava de la mort de l’antic rector de la Vall del Tormo i del Mas del Llaurador, mossèn León Andia, a pocs anys de fer el segle d’edat. Serveixquen aquestes línies per mostarr el meu reconeixement a la seua figura i a la seua tasca per la llengua, en uns temps, precisament, que això tenia molt més mèrit que ara. I no us pensèsseu que hem avançat gaire. A hores d’ara la postura de l’ Església davant la nosta llengua deixa molt a desitjar. D’aquí el gran mèrit de mossèn León, que en ple franquisme i tenint-ho tot en contra prengué la insòlita i valenta decisió de defensar la llengua dels seus feligresos. Quina diferència amb l’actitud d’altres mossens! I no és qüestió de personaltzar, simplement de destacar, per contrast, la gran visió i generositat d’un home excepcional, que tot i ser de llengua materna castellana, comprengué des del primer moment que si volia servir el poble li havia de parlar en la seua llengua i fer tot el possible per dignificar-la. Pel que sembla, però, el seu exemple malauradament no ha fet forat i ens trobem força capellans reacis a emprar el català; i no tots són d’avançáda edat, no, també n’hi ha de jòvens que actuen com a veritables agents castellanitzadors -només cal recordar la pel·lícula “Aguaviva”. Tant de bo hagueren existit i existissen molts més mossens Leons. D’una altra manera anirien les coses…
   Ara per ara l’actitud de l’ Església a la Franja deixa , però, molt a desitjar. Es una actitud idèntica i paral·lela a l’ existent al País Valencià, tal com Alfons Gacia Valencia, fent-se ressó de l’informe d’un grup de sacerdots valencians, ens explicava en un memorable article publicat a Levante. Hi carregava contra la castellanització de l’ Església valenciana -la qual ja ve de lluny-, després de constatar com el català és pràcticamenbtt absent en els plans de formació impartits en els seminaris, cosa que imposiblilita que els futurs capellans prediquen i preguen normalment en català. De det l’ Església és, de totes les institucions significatives del País Valencià, la més refractària a la normalització lingüistica, i les entitats que treballen per la llengua sempre han topat amb l’apatia generalitzada del clergat i el boicot dels respetius bisbes -no us sona, això?. Així, sense formació en català, s’esdevé al País Valencià -i a la Franja- la condemna a mort de la llengua autòctona , en el millor dels casos destinada a la marginació i a l’ús folclòric.
    Concloïa, Garcia Valencia, afirmant que l’ Església es desqualifica teològicament si es pensa que únicament li cal el castellà per a evangelitzar, i que les conseqûencies pastorals de transmetre un missstage de salvació en llengua estranya són incalculables i perversos.No podem meys que donar-li tota la raó i lamentar la persitència d’aquestes actiuds, al mateix temps que constatem com el nostre reconeixement a mossèn Leon no para de crèixer cada dia que passa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!