BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

10 d'octubre de 2014
0 comentaris

Carlos Raluy al Parlament de Catalunya: la grandesa d’un home humil

Carlos Raluy, que ha viatjat per tot el món amb el Circ Raluy, no havia entrat mai de la  vida al Parlament de Catalunya. És català i dirigeix un prestigiós circ europeu però mai, mai de la vida, l’havien cridat al Parlament. El dimecres 8 d’octubre hi va anar per il·lustrar amb la seva experiència els diputats de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP que han signat una proposta de llei que acusa les companyies de maltractar els seus animals, castigar-los i deixar-los morir de gana i de set.

L’interior de la cambra catalana el va impressionar: els passadissos, el restaurant, la catifa vermella -com la del circ però molt més llarga i enllustrada, devia pensar-, els sofàs, les làmpares… El dia de les compareixences per prohibir el circ amb animals Carlos Raluy va ser el més matiner de tots. A dos quarts de nou del matí, tres hores abans que li toqués parlar, ja s’estava preparant una intervenció que portava rumiant des de l’estiu a les Illes Reunión, on el circ ha fet una gira de tres mesos.

Raluy sabia perfectament el paper que havia de fer davant de la comissió: defensar la cultura del circ, la seva manera de viure i rebutjar una prohibició que, segons ell, posa el circ “contra les cordes” i és un “sabotatge en tota regla”.

Durant molts moments de la seva intervenció es va emocionar i va haver de contenir les llàgrimes. L’escarni que volen fer alguns diputats contra el circ, que ell estima perquè és la seva família, el fereix. Va explicar com en una ocasió, al Camerún, van salvar dos goril.les que uns caçadors furtius volien matar per menjar-se’ls i que aquests animals van conviure amb ells a la caravana com una sola família.

També va recomanar, emocionat, als diputats veure la pel·lícula Madagascar 4, on  els animals fugen del zoo per anar al circ.  Sempre m’ha sorprès la humilitat d’en Carlos Raluy; una humilitat que també va portar al Parlament de Catalunya i que va contrastar amb la prepotència i supèrbia d’altres.

A continuació, reprodueixo algunes de les frases de la intervenció de Carlos Raluy davant la comissió d’Agricultura del Parlament:

“Volem expressar amb orgull el paper que tradicionalment han desenvolupat els circs a l’hora no només d’evitar l’extinció sinó de preservar espècies i la seva reproducció.”

“Si s’arribés a tirar endavant la proposta dels animalistes, s’han preocupat de pensar què en farien dels animals que ara viuen al circ? Exterminar-los? Esterilitzar-los? Ens temem que no s’ho han plantejat o ens temem el pitjor.”

“Aquesta convivència dels animals dins el món del circ ha de comptar, com de fet ja es fa arreu d’Europa, amb bones regulacions, inspeccions i normatives que garanteixn les bones pràctiques.”

“Com és que aquest debat sobre els animals se centra exclusivament en els circs?”

“El circ és cultura, senyors diputats, i els animals forment part d’aquesta família artística.”

“Aquest debat posa el circ contra les cordes.  Estem davant d’un sabotatge en tota regla a una activitat artística (…) i ara es posa en perill la pervivència d’una forma de viure i concebre l’art.”

“És hora de legislar bé i no pas prohibir malament.”

“Haurien de pensar [adreçant-se als diputats] que el circ és humà i no és una fàbrica de fer mal.”

“Em preocupa el meu germà gran, que  fa de carablanca i té una paròdia amb una gallina que li diem la gallina astronauta. Quin futur té aquesta gallina? Posar-la a la cassola perquè ens la prohibeixen posar en un circ?”

“Es parla de si els animals pateixen estrès quan es desplacen… Els aconsellaria [adreçant-se als diputats] que vegin la pel·ícula Madagascar 4. En aquesta pel·lícula veureu com es tracten els animals en els circs [s’emociona] i en els parcs zoològics (…) Els animals de la pel·lícula opten per tornar al circ i deixar el camp de concentració que són els parcs zoològics.”

“Què s’ha de fer amb els 8.000 tigres i 8.000 lleons que hi ha en els circs si els prohibim? S’han de posar càmeres de gas per exterminar-los?”

“En una gira que vam fer per l’Àfrica vam salvar dos goril·les que ens van oferir per menjar. Allà se’ls mengen perquè diuen que els donen força. Nosaltres els vam tenir a casa. Un d’ells dormia al nostre llit amb bolquers. Quan ja no els podíem tenir en condicions els vam enviar a una reserva a Corea del Sud. Vam plorar tots perquè part de la nostra família se n’anava.”

La compareixença completa es pot veure i escoltar una primera part AQUÍ i la resposta als diputats AQUÍ.

Foto: Marcel Barrera

(Durant els propers dies continuaré explicant la resta de les compareixences. El dilluns, Genís Matabosch, director del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres). 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.