Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

20 de maig de 2016
0 comentaris

“Sense por” enmig d’una societat homòfoba

De l’homofòbia de la societat russa ens n’arriba informació sovint, com ara fa un parell de mesos en aquest “Mapamundi” de Yaiza Terron, o quan fa tres anys la paralització dels processos d’adopció feia escriure articles com aquest de Xavier Florensa. La República Moldava va formar part de la URSS durant gairebé cinquanta anys fins que se’n va declarar independent el 27 d’agost de 1991, però una cosa són els canvis d’estatus polític i una altra de diferent són els canvis socials, que a vegades triguen més a produir-se, especialment quan hi ha una església ortodoxa que hi és contrària. I pel que fa a l’homofòbia, estan trigant una mica més a independitzar-se’n, però s’hi treballa.

La principal ONG que treballa pels drets del col·lectiu LGTB i pionera a la República Moldava és Genderdoc-m [pàgina de Facebook], que aquesta setmana ha tingut força presència als mitjans de comunicació perquè ha presentat la campanya “Sense por” [fără frică], l’acte central de la qual serà, diumenge 22, una marxa en silenci pel centre de la capital en el marc de les desfilades LGBT que s’hi fan per 14è any consecutiu [esdeveniment Moldova Pride a Facebook]. Dimarts 17 es va llançar el vídeo promocional, en romanès i en rus, que podeu veure al canal de YouTube de la campanya al costat d’altres vídeos curts protagonitzats per nombrosos periodistes i activistes socials que expliquen de què tenen por.

Tot just ahir es va fer una conferència de premsa a l’agència IPN que podeu veure sencera al canal de YouTube i en la qual van parlar Angela Frolov, coordinadora de l’entitat; la periodista Natalia Morari; Mindaugas Kacerauskis, de la delegació de la UE al país; Alla Donțu, productora musical; Paul G. Gradon, en representació de l’Ambaixada dels Estats Units; Yan Feldman, president del Consell per a la Prevenció i l’Eliminació de la Discriminació; i, per videoconferència, el conegut activista Oleg Brega; tots ells, per animar tothom a afegir-se sense por a la marxa en silenci. I al vespre, Morari havia convidat Frolov al seu espai setmanal d’entrevistes en profunditat a TV7, Interpol, i en van poder parlar tranquil·lament.

Esperem que la marxa de diumenge sigui un èxit i que la feina de sensibilització tan ben comunicada i tan ben preparada ajudi la societat moldava a veure les coses d’una altra manera. I si els col·lectius LGTB d’aquí poden assabentar-se’n, seguir-ho una mica o fins enviar-los algun missatge de suport, millor encara.

 

Angela Frolov, Natalia Morari i Mindaugas Kacerauskis, a la conferència de premsa d'ahir per presentar la campanya "Sense por". Foto: diez.md (http://diez.md/2016/05/19/foto-marsul-solidaritatii-fara-frica-indeamna-oamenii-sa-si-depaseasca-fricile-prin-tacere)
Angela Frolov, Natalia Morari i Mindaugas Kacerauskis, a la conferència de premsa d’ahir per presentar la campanya “Sense por”. Foto: diez.md (http://diez.md/2016/05/19/foto-marsul-solidaritatii-fara-frica-indeamna-oamenii-sa-si-depaseasca-fricile-prin-tacere)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!