Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

16 de novembre de 2014
1 comentari

La revolta de la diàspora romanesa

 

Resultats de la primera volta de les presidencials. Font: Hotnews.ro (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18447930-harta-rezultate-finale-alegeri-prezidentiale-2014-judete.htm)
Resultats de la primera volta de les presidencials. Font: Hotnews.ro

Fa quinze dies es va fer la primera volta de les eleccions presidencials romaneses i els dos candidats que van passar a la segona volta van ser el socialista Victor Ponta i el liberal Klaus Iohannis. A banda d’aquesta notícia, però, n’hi va haver una altra: les llargues cues arreu del món, als col·legis electorals habilitats a les ambaixades romaneses, de persones que s’havien desplaçat des dels llocs més llunyans i que al final es van quedar sense poder votar. El cas més espectacular probablement va ser el de París, on els romanesos, veient amb impotència que no podien exercir el seu dret, van forçar, revoltats, l’entrada de l’ambaixada cridant “vrem sa votam” (volem votar) i “Jos Ponta” (fora Ponta, actual primer ministre i aspirant a president), però a Londres i altres llocs també es va viure un ambient semblant. I a la capital del país, Bucarest, va haver-hi les primeres concentracions de solidaritat amb els romanesos de la diàspora amb crits com “Vor sa voteze! Lasati-i sa voteze!” (Volen votar! Deixeu-los votar!)

Avui es fa la segona volta de les eleccions i el TN, per exemple, n’ha fet una brevíssima peça per situar mínimament tots dos candidats i les perspectives. Tanmateix, al marge del resultat electoral final, tal com estan evolucionant les coses, tot fa pensar que hi haurà una revolta de la diàspora romanesa. Serà una revolta de vots que capgiraran els pronòstics i faran que Klaus Iohannis sigui el proper president de Romania? O serà una revolta irada d’una població que, com nosaltres, vol votar i denuncia la usurpació dels seus drets més fonamentals?

Arran de les dificultats de votar a la primera volta, el ministre d’Afers Exteriors, Titus Corlatean, va dimitir del càrrec i el primer ministre Ponta va prometre resoldre tots els problemes perquè tothom pogués votar a la segona volta. El cap de setmana passat, però, a ciutats com Cluj va haver-hi manifestacions importants en suport del dret de vot de la diàspora i contra Victor Ponta. I amb aquests antecedents, com deia, avui es fa la segona volta i es tornen a formar cues llarguíssimes arreu. També a Barcelona, pel que sembla. La majoria de mitjans romanesos van informant en temps real tant de les dades parcials de participació (que a les 3 de la tarda, hora d’aquí, era un 4% superior a la registrada el 2009 a la mateixa hora) com de les cues i dels eventuals incidents (com el cas de Roma), però també dels primers resultats. En aquest sentit es pot seguir, per exemple, l’última hora de Hotnews.ro, però és a les xarxes socials on la informació abunda més. A twitter, les etiquetes que més es fan servir són #alegeri2014, #yeslavot, #diasporavoteaza o #alegeriprezidentiale. A Facebook, a banda d’usuaris que pengen vídeos fets a les cues i moltes altres informacions, una de les coses més interessants és seguir les pàgines dels dos candidats, Víctor Ponta i Klaus Iohannis.

Precisament el candidat Iohannis va penjant a la seva pàgina de Facebook els resultats que ha anat obtenint a Austràlia, Nova Zelanda, Corea, la Xina, el Japó, Tailàndia, Malàisia, Singapur, etc., on a causa de la diferència horària van arribant els primers escrutinis i obté unes victòries amplíssimes que corroboren la sensació evident que la diàspora romanesa li dóna suport de manera majoritària. Faltarà veure si també passa això a Chisinau, capital de la veïna República de Moldàvia, ja que en un dels debats televisius el candidat liberal va cometre l’error de confessar que no hi havia estat mai i va rematar-ho afirmant que no formava part de Romania, cosa que no deixa de ser certa políticament, però que va saber greu a tota la població que pensa que els dos estats són en realitat una única nació, tal com van recollir alguns mitjans. En tot cas, el repte de Iohannis és capgirar uns pronòstics que d’entrada fan guanyador Ponta. Tal com es pot veure al mapa que il·lustra l’apunt, la primera volta de les presidencials va dibuixar una Romania clarament dividida en dues meitats i completada per les zones on domina la minoria hongaresa, però amb domini del vermell de Ponta. L’augment de participació l’afavorirà? La mobilització de la diàspora l’ajudarà a tombar Ponta? Podrà votar finalment tota aquesta gent que ha fet tants quilòmetres? Us convido a seguir-ho.

 

Actualització a les 17.30 h: els votants continuen penjant a les xarxes socials les fotos i els vídeos de les cues. Pel que fa a Barcelona, hi ha aquest vídeo i aquesta foto de Valentina Olariu,  mentre que de Lleida tenim aquest testimoni gràfic de Ionut Adrian.  Però la imatge es repeteix de manera espectacular arreu del món i l’hora de tancar els col·legis es va acostant. Aquest altre vídeo mostra la cua de Nova York.

Actualització a les 17.55: a mesura que s’acosta l’hora de tancar els col·legis electorals augmenta la pressió perquè l’actual primer ministre i candidat a president n’allargui l’horari fins a la mitjanit. Així ho ha demanat el president actual, Traian Basescu, mentre que Gunther Krichbaum, president de la Comissió d’Afers Europeus del Bundestag alemany i membre de la CDU (i per tant soci europeu de Iohannis) ha qualificat la situació d’increïble i inacceptable i n’ha fet responsable Victor Ponta, de qui ha demanat la dimissió, com es pot veure en aquest vídeo en anglès.

Actualització a les 18.40 h: les dades de participació corresponents a les 18 h d’aquí són del 58.63%, dos punts més que la que es va aconseguir el 2009 al final de la jornada. D’entrada, això demostra una mobilització considerable i augura un resultat més ajustat que no el de la primera volta, segurament.

Actualització a les 19.30 h: quan només falta mitja hora perquè tanquin els col·legis electorals a Romania, els mitjans comencen a fer programes especials que en molt casos es poden seguir per internet en directe. És el cas de Digi24, que aviat comentarà dades de participació i després arribaran els sondejos. Mentrestant, evidentment, la diàspora continua sent la protagonista de la jornada. A les sis de la tarda, hora catalana, la participació era de 284.970 vots, mentre que fa quinze dies, al final de la jornada, van ser-ne 161.054. Aquestes xifres, molt remarcables en termes percentuals, poden quedar relativitzades si tenim en compte que estan cridats a votar 18 milions de romanesos. Això matisaria el previsible suport a Iohannis de la diàspora, però també és previsible que molts votants residents al país hagin tingut el mateix comportament electoral rebotats per la gestió del govern i en solidaritat amb familiars, amics i coneguts que tenen a fora i que són una font d’ingressos essencial per al país.

Actualització a les 20.10 h: tots els sondejos diuen que la diferència entre Ponta i Iohannis és mínima. Dels quatre o cinc que s’han encarregat, no n’hi ha cap que doni un 52-48 en cap dels sentits. Tots se situen en el 50-50 o en el 51-49. Per tant, el resultat es preveu ajustadíssim. Iohannis ha comparegut i ha demanat a Ponta que allargui l’horari de vot a l’estranger fins a mitjanit perquè tothom pugui votar. També ha dit als seus seguidors que estiguin atents al recompte i ha assegurat a la premsa que no tornarà a aparèixer fins demà, perquè el resultat definitiu, que pot ser molt ajustat com veiem, no se sabrà fins que el Tribunal Constitucional el faciliti demà.

Actualització a les 20.40 h: en la mesura que es confirmi que alguns col·legis electorals de l’estranger allarguen l’horari de vot (el tuitaire @linguri90 em confirma, per exemple, que és el cas de Stuttgart, que ho allarga fins a mitjanit), alguns experts opinen que això pot afavorir la candidatura de Iohannis. Mentrestant, als carrers de Bucarest la gent es comença a concentrar tant davant del Ministeri d’Afers Estrangers com davant de la seu del PSD de Ponta, a punt per protestar si finalment els votants de l’estranger no poden exercir el seu dret. També a Cluj, on el cap de setmana va haver-hi la manifestació que us explicava a l’apunt, es comença a concentrar la gent per donar suport a Iohannis. Es pot veure en directe des d’aquesta webcam. Si finalment es confirma la victòria de Iohannis podrem parlar d’un cert paral·lelisme entre la mobilització sense precedents del romanesos avui i la nostra mobilització de diumenge passat. En tots dos casos ens ha mogut la indignació que ens neguessin els drets més fonamentals.

Actualització a les 21.30: a París s’ha fet servir gas lacrimogen per dispersar els romanesos que volien votar tant sí com no. La xarxa continua sent l’espai d’aquestes queixes: en parla Marlène Vitel, Andreea Dumitrascu penja aquest vídeo dels minuts abans de les 21 h, i altres asseguren que també a Torí s’han fet servir gasos, mentre que a Alcalá de Henares s’han avingut a allargar l’horari electoral. Mentrestant, a més, s’ha fet pública  la participació final, que ha estat del 62%

Última actualització: cap a les deu del vespre, hora catalana, Victor Ponta ha comparegut i ha reconegut la victòria del seu contrincant. Tot i que la diferència és justa, l’evolució de l’escrutini és favorable a Klaus Iohannis i suposo que per això ha llençat la tovallola. El nou president de Romania, doncs, és el liberal Iohannis. També cap al tard s’ha sabut de diversos llocs on hi ha hagut incidents, entre ells a Castelló, on la gent ha volgut entrar, el cònsol els ha intentat aturar i a ha acabat agredit. Cal suposar que els aldarulls aniran a la baixa en la mesura que la gent se senti satisfeta amb el resultat, encara que en realitat no tothom haurà pogut votar.  Fins aquí les actualitzacions. Us convido a seguir l’actualitat a través de les etiquetes de Twitter que us he comentat més amunt. Bona nit. Visca la democràcia i visca Romania.

  1. La força de la democràcia . Aquesta es l’alternativa dels pobles.

    Ni havia vists als diaris que hi havia eleccions a Romania. Heu fet un treball molt important , de periodista lliure, Gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!