Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

28 de novembre de 2010
0 comentaris

AV7D · Altres articles: del 4 de novembre a l’1 de desembre de 2010

Recull d’articles sobre qüestions cinematogràfiques publicats entre 4 de novembre a l’1 de desembre de 2010.

Tot i que s’ha publicat força cosa d’interès al llarg d’aquest novembre, m’ha estat impossible de fer-me’n ressó (per tot un seguit de problemes diversos). En aquest apunt, miraré d’anar recuperant el que pugui. Seguiré el que vagi sortint la setmana del 25 de novembre a l’1 de desembre de 2010 i, mentrestant, miraré d’anar enrere i repescar el que pugui.

***

OPINIÓ.

Romà Gubern: “El cinema català d’avui dia és força elitista” (Manel Vega, Avui+ElPunt): Experimental, radical. Sens dubte, a Catalunya som dins del gueto de l’alta cultura! Sàpiga que la majoria dels nostres directors són avantguardistes: Guerín, Recha, Serra… Tot i que encara hi ha avis o robinsons com Pons o Portabella, no recordo cap país del món que tingui la seva producció cinèfila centrada únicament en l’experimentalitat com a motor de força.

Els 75 anys de Woody Allen (Quim Casas, El Periódico): És possible que el seu estil s’hagi esgotat. A més, va trencar amb els productors i li costa cada cop més obtenir els diners per tirar endavant els projectes. Algunes pel·lícules de l’última dècada no estan a l’altura dels seus millors èxits, però malgrat això, i l’obsessió de rodar un film cada any sense comptar sempre amb els millors col·laboradors, títols com Match point o Si funciona… presenten un Allen igual de vidriòlic tot i que una mica més desencantat.

El cinema segrestat (Judith Vives, blog Espai Isidor): (..) La crisi generalitzada i de manca de diners, una certa censura “implícita” en el món cultural i el segrest generalitzat al qual es veu sotmesa la cultura “alternativa” defineixen la dura realitat d’una sèrie de directors i productors de cinema, que també se les veuen amb una crítica polaritzada i tendenciosa moguda per determinats interessos, i que se la juguen en un circuit de festivals que no sempre resulten tan beneficiosos per les obres com es pot pensar (..)

Marilyn i la papallona (Imma Merino, Avui+ElPunt): Recentment, “l’altra Marilyn” se m’ha fet vivament present, però d’una manera més complexa, a través d’un muntatge teatral representat al festival Temporada Alta del grandíssim Krystian Lupa, que imagina amb fonaments reals com haurien pogut ser els seus últims dies, i una sèrie d’escrits de la mateixa actriu que, tants anys després de la seva mort, han aparegut publicats amb una acurada edició que té una versió en castellà a càrrec de Seix Barral i que inclou un esplendorós pròleg d’Antonio Tabucchi.

Sobre les noves formes de censures (Antonio José Navarro, El Periódico): ‘A serbian film’ mai no va exposar els seus actors infantils a situacions traumàtiques o d’explotació sexual. Els pares van ser informats en tot moment del contingut de la pel·lícula, es va treballar amb un psicòleg a l’equip i es va recórrer a efectes especials en les escenes més extremes | Srdjan Spasojevic: «La correcció política és una forma de feixisme» (Julián García, El Periódico): Entrevista amb el director d’A Serbian Film.

Els reis en barnús (Àngel Quintana, Avui+ElPunt): M’interessa la incapacitat de la sèrie per poder fer creïble la intimitat.

***

10 ANYS DE CINEMA TRUFFAUT.

Un cinema que està sol (Àngel Quintana, Avui+ElPunt): La soledat del Truffaut és deguda al fet que mentre a Girona hi va haver un interès polític per crear un espai cultural pel cinema, en altres llocs no hi va haver aquesta vocació.

El Truffaut fa 10 anys i consolida un model alternatiu de cinema (Jordi Camps i Linnell, Avui+ElPunt): Un treball de recerca de doctorat, presentat per Paco Vilallonga a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, recull pertinentment la singularitat d’aquest model i n’elabora un exhaustiu estudi prenent el Truffaut com un cas excepcional de formes alternatives d’exhibició cinematogràfica amb suport públic.

El Truffaut es fa gran (Jordi Camps i Linnell, Avui+ElPunt): El desè aniversari del cinema aplega nombroses autoritats, elogis per al col·lectiu que el gestiona, i l’alcaldessa Anna Pagans promet la reconversió de dues sales | Eduard Voltes “dubta” sobre l’aplicació de la llei del cinema (Avui+ElPunt): “si després de les eleccions ERC no és decisiva aquesta llei no s’aplicarà o, com a molt, s’aplicarà a la baixa”. Va afegir “m’agradaria pensar el contrari, però les darreres declaracions [en referència explícita a Artur Mas] em fan témer el pitjor”.

***

MORT DE BERLANGA,  DE LAURENTIS I MONICELLI.

Dol a la comèdia italiana (Xavier Roca, Avui+ElPunt) | Mor el mestre de la comèdia italiana (EFE, Ara) | Mor el cineasta italià Mario Monicelli (Agències, Avui+ElPunt) | Mor Mario Monicelli, pare de la comèdia italiana (Rossend Domènech, El Periódico)

El pioner ignorat (Carlos Losilla, Avui+ElPunt) | Berlanga, universal (Jordi Costa, Avui+El Punt – Sortim) | Pèl de pubis (Josep Ma Pasqual, Avui+ElPunt) | Berlanga (Toni Vall, Avui+ElPunt) | Adéu, Mr Berlanga (Xavi Roca, Avui+El Punt) | Mor el cineasta Luis García Berlanga als 89 anys (Europa Press, Avui+ElPunt) | Llegat en pla seqüència (David Trueba, El Periódico) | Un amic i un geni (Mónica Randall, El Periódico) | Fins sempre, míster García Berlanga (Olga Pereda, El Periódico) | Director d’actors (Quim Casas, El Periódico) | Un “mal espanyol” (Javier Rioyo, El Periódico) | Rodatges a temperatures sota zero (Alfred Rodríguez Picó, El Periódico) | Ciutadans, familiars, amics i personalitats del cine i la cultura donen l’últim adéu a García Berlanga (Agències, El Periódico)

Mor Dino de Laurentiis, l’últim magnat (Quim Casas, El Periódico) | Mor Dino de Laurentiis, productor de ‘Hannibal’ o ‘Vellut blau’ (EFE, El Periódico)

***

L’ALTERNATIVA 2010.

Arturo Ripstein: “Iñárritu, Cuarón…? Són ‘gringos’ nascuts a Mèxic per accident” (Bernat Salvà, Avui+ElPunt): Director mexicà convidat a L’Alternativa – 17è Festival de Cinema Independent de Barcelona, que es clausura avui.

Pantalles alternes (Bernat Salvà, Avui+ElPunt): L’Alternativa 2010 Festival de Cinema Independent de Barcelona arrenca avui amb 210 films i una gran presència de l’Amèrica Llatina.

***

L’INQUIET 2010.

‘Caracremada’, de Lluís Galter, guanyadora de l’Inquiet 2010 (Vilaweb): (Inquiet 2010) Juli Mira s’endú l’Inquiet d’Honor d’enguany · Anit s’han lliurat els guardons | L’Inquiet premia el llargmetratge “Caracremada” de Lluís Galter (Avui+ElPunt)

Cine només en català (Tere Rodríguez, Avui+ElPunt): L’Inquiet, l’únic festival d’aquestes característiques que es fa en tot el nostre àmbit lingüístic, arriba a la sisena edició sense rebre cap ajut del govern de Camps.

***

INFORMACIÓ.

Un Oscar i dos fills (Olga Pereda, El Periódico): Té un Oscar. Ha produït més de 100 pel·lícules. Ha treballat amb Francis Ford Coppola, Ken Loach, Juan José Campanella, Álex de la Iglesia… Però surt al carrer i (..)

150 premis en 2 anys (Bernat Salvà, Avui+ElPunt): Gran èxit de les produccions catalanes als festivals de cinema d’arreu del món: fins i tot han aconseguit un Ós d’Or, una Palma d’Or i una nominació als Oscar.

La mort de Pasolini, una relectura (Olga Merino, El Periódico)

Un diàleg al ‘Limbicus’ (EV, Avui+ElPunt): Isaki Lacuesta i Àngel Quintana conversen sobre l’exposició del Bòlit | Art i ciència dialoguen (Avui+El Punt)

Un fiscal estudia si hi va haver delicte per projectar ‘A serbian film’ a Sitges (Cristina Savall i J.G. Albalat, El Periódico)

Barcelona es queda sense el BAFF (Bernat Salvà, Avui+ElPunt): Plega el Festival de Cinema Asiàtic.

Continent sense imatges (Bernat Salvà, Avui+ElPunt): Avui arrenca la 15a Mostra de Cinema Africà de Barcelona. La producció de 50 estats no arriba als deu films per any.

Eastwood i De Niro fan brillar els Oscars honorífics (El Periódoco)

Dalí, Disney i ‘pink champagne’ (Jordi Camps i Linnell, Avui+ElPunt): El Teatre-Museu Dalí de Figueres va ser ahir la seu de la presentació mundial de l’edició de ‘Fantasia’ en Blu-ray i s’hi va inaugurar una exposició sobre la relació artística entre Dalí i Disney.

El Constitucional admet els recursos contra la llei del cine i el codi de consum de Catalunya (EFE, El Periódico)

El cineasta càntabre Mario Camus, Goya d’Honor de l’Acadèmia (Europa Press, El Periódico)

***

RODATGES.

Barcelona perd força com a plató de cinema (Natàlia Farré, El Periódico)

‘Animals’: Una ‘opera prima’ amb el nou hòbbit (Núria Martorell, El Periódico): L’actor Martin Freeman (sí, el nou hòbbit d’ “El senyor dels anells”) encapçala el repartiment internacional del primer llargmetratge de Marçal Forés.

La por interior (Bernat Salvà, Avui+ElPunt): Antonio Chavarrías roda a Barcelona ‘Dictado’, la seva primera incursió en el cinema de terror, protagonitzada per Juan Diego Botto.

‘Transgression’: Un ‘thriller’ claustrofòbic (Marta Cervera, El Periódico): L’escriptor i crític cinematogràfic Enric Alberich (..) s’enfronta al repte de rodar un thriller en anglès.

El Capitán Trueno per fi és cine (Alba G. Laguna, El Periódico)

***

FOTO Lluís Soler és Ramon Vila Capdevila, a Caracremada, de Lluís Galter, premiada al Festival Inquiet 2010

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!