Coca de recapte

El bloc de Ramon Farré Roure

15 d'abril de 2009
Sense categoria
0 comentaris

Panorama polític (II)

El model del PSOE (vertebrar Espanya  a l’entorn d’un projecte d’Estat que reconegués la diversitat, entesa com a riquesa compartida i projecte comú) es comença a trencar clarament a Navarra.


El PSOE navarrès pot fer govern amb altres partits nacionalistes, alguns molt propers a tesis d’unitat del poble basc i d’aproximació nítida a Euskadi. Malgrat que el pacte estava tancat en condicions molt favorables als socialistes, el PSOE espanyol s’hi oposa. Les eleccions espanyoles estaven molt properes i Rodríguez Zapatero no podia arriscar el govern de l’Estat. Torna a governar la dreta. 
 

Del debat electoral s’esborrà tot el que podia vincular-se a proximitat del PSOE a partits nacionalistes perifèrics o la imatge de debilitat en les posicions antiterroristes. El discurs va ser que no torni el PP, que malgrat tot no fa cap mal resultat. El PSOE veu les orelles al llop. 

Les eleccions espanyoles donen com a resultat un nou govern socialista, en situació de relativa feblesa. Mentre l’aproximació als nacionalistes bascos i gallecs es sosté, queda emmascarada. 

Després de les eleccions a Galícia i Euskadi, els resultats dels quals donen la pitjor de les combinacions possibles, la posició del PSOE al Congrés i al Senat és fa delicada. No té majoria clara i no es pot recolzar en cap partit nacionalista no espanyol de manera permanent.  

ERC, en formar govern amb el PSOE-PSC  a Catalunya, té una situació difícil. Creu conjurar-la distingint entre el PSC i el PSOE. El seus dirigents ja són els únics que creuen (diuen que creuen) que el PSC encara existeix com a partit sobirà i catalanista.  

Per a tots els qui no formen part de la cúpula esquerrana i els qui no viuen d’ocupar càrrecs en el creixent aparell burocràtic de la Generalitat la distinció PSC-PSOE es fa impossible. Ni el fi bisturí dels tomistes se’n sortiria.  

Amb tot, el PSOE-PSC els té collats a Catalunya, cosa que obliga a ERC, i més que ho farà, a ajudar discretament al PSOE a Madrid. Quan algú ha llançat la clau al clavegueram no la pot recuperar quan vol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!