Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

23 de maig de 2017
1 comentari

Rellegint Antoni Jutglar: “La España que no pudo ser”

Aqueixa tarda he llegit d’una tirada el breu, però substanciós, assaig d’Antoni Jutglar i Bernaus (1933-2007), “La España que no pudo ser”, (DOPESA, Barcelona, 1971). És una obra de joventut d’aqueix historiador deixeble de Jaume Vicens Vives (reiteradament citat al llarg del llibre) que avui em sembla encara actual atès que fa una síntesi panoràmica de l’evolució del conjunt penínsular des de l’època romana fins al “desastre del 1898“. La part que més interessant m’ha semblat és la descripció que fa de l’evolució política i econòmica (oblida els aspectes culturals i la psicologia dels pobles) de Castella com a eix vertebrador del projecte espanyol des dels Reis Catòlics i les causes reiterades del seu fracàs en l’època moderna que es projecten fins a l’actualitat. La instrumentalització de la monarquia castellana, (i posteriorment de l’estructura de poder estatal des del 1714 ençà) per part de la noblesa transmutada modernament en les elits contemporànies explica l’absència de valors com el treball i la prosperitat col·lectiva, l’equitat com a eix de la justícia, l’equilibri entre poders públics en el sistema institucional espanyol encara vigent.

Per comprendre la gran regressió que susposa la megalòpilis madrilenya actual en detriment de tot projecte territorialment i socialment congruent cal entendre les involucions produïdes en els períodes històrics precedents i la tradició exloent de l’oligarquia de matriu castellana: la patrimonialització de la conquesta d’Amèrica, l’expulsió successiva de jueus, moriscos i jesuïtes fins arribar al bandejament de la catalanitat de l’univers espanyol. La causa de la independència catalana hores d’ara no seria viable sense comprendre la història de l’Espanya que no ha pogut ser, la que ha perdut reiteradament les ocasions de reeixir al llarg dels segles i que ara es veu abocada al dilema que planteja un llibre recent, però que enllaça perfectament amb aqueix de Jutglar: “Democràcia o cleptocràcia: cap a on va Espanya” de Joan Lluís Pérez Francesch i Damià del Clot Trias, (Editorial Comanegra, Barcelona, 2016).

Amb aqueixes reflexions no vull de cap manera instrumentalitzar en favor de la causa independentista l’obra i la trajectòria intel·lectual i política d’Antoni Jutglar, la seva és una generació crescuda en la postguerra que parteix d’un profund sentit de catalanitat però que el vincula intrínsecament amb el conjunt espanyol com encertadament ressenya la semblança necrològica que signa Bernat Muniesa arran del seu traspàs, titulada precisament “El combate por la España que no pudo ser“, (El País, 5 de desembre del 2007). En l’actualitat, com escriu encertadament Hèctor López Bofill entre Espanya i Catalunya ja no hi ha relats compartits.

  1. Luis Martínez Garate m’ha fet arribar la traducció d’aquest apunt a l’espanyol:

    Esta tarde he leído de un tirón el breve, pero sustancioso, ensayo de Antoni Jutglar y Bernaus (1933-2007), “La España que no pudo ser”, (DOPESA, Barcelona, 1971). Es una obra de juventud de ese historiador discípulo de Jaume Vicens Vives (reiteradamente citado a lo largo del libro) que hoy me parece todavía actual dado que hace una síntesis panorámica de la evolución del conjunto penínsular desde la época romana hasta el “desastre de 1898“. La parte que más interesante me ha parecido es la descripción que hace de la evolución política y económica (olvida los aspectos culturales y la psicología de los pueblos) de Castilla como eje vertebrador del proyecto español desde los Reyes Católicos y las causas reiteradas de su fracaso en la época moderna que se proyectan hasta la actualidad. La instrumentalización de la monarquía castellana, (y posteriormente de la estructura de poder estatal desde 1714) por parte de la nobleza transmutada modernamente en las élites contemporáneas explica la ausencia de valores como el trabajo y la prosperidad colectiva, la equidad como eje de la justicia, el equilibrio entre poderes públicos en el sistema institucional español todavía vigente.

    Para comprender la gran regresión que supone la megalopilis madrileña actual en detrimento de todo proyecto territorial y socialmente congruente es necesario entender las involuciones producidas en los períodos históricos precedentes y la tradición excluyente de la oligarquía de matriz castellana: la patrimonialización de la conquista de América, la expulsión sucesiva de judíos, moriscos y jesuitas hasta llegar al destierro de la catalanidad del universo español. La causa de la independencia catalana en estos momentos no sería viable sin comprender la historia de la España que no ha podido ser, la que ha perdido reiteradamente las ocasiones de alcanzar el éxito a lo largo de los siglos y que ahora se ve abocada al dilema que plantea un libro reciente, pero que enlaza perfectamente con ese de Jutglar: “Democracia o cleptocracia: hacia dónde va España” de Joan Lluís Pérez Francesch y Damià del Clot Trias, (Editorial Comanegra, Barcelona, 2016).

    Con esas reflexiones no quiero en modo alguno instrumentalizar en favor de la causa independentista la obra y la trayectoria intelectual y política de Antoni Jutglar, la suya es una generación crecida en la posguerra que parte de un profundo sentido de catalanidad pero que le vincula intrínsecamente con el conjunto español como acertadamente reseña la semblanza necrológica que firma Bernat Muniesa a raíz de su fallecimiento, titulada precisamente “El combate por la España que no pudo ser”, (1). En la actualidad, como escribe acertadamente Héctor López Bofill entre España y Cataluña ya no hay relatos compartidos.

    (1) https://elpais.com/diario/2007/12/05/necrologicas/1196809201_850215.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!