Turquia ha esdevingut formalment una autocràcia islamista

L’Orient-Le Jour de Beirut estant s’interrogava sobre les cinc possibles conseqüències del referèndum d’avui. Un cop conegut el resultat, la victòria d’Erdogan en una consulta sense garanties ( cap comparació amb el Brexit és admissible), amb centenars de milers de desplaçats, (sobretot kurds), milers de presoners polítics i exiliats, és una declaració de guerra al seu propi poble, a la democràcia i a Occident.

La vigília, la fiscalia ha anunciat l’inici d’accions contra disset responsables de l’Administració Obama per suposada implicació en el cop d’estat de l’estiu passat, (Trump està desplaçant la base d’Incirlick cap a una de nova a la cruïlla entre el Kurdistan sirià i l’Iraq) i el mateix Erdogan s’ha passat la campanya atiant l’odi a la Unió Europea i fent xantatge amb els fluxos de refugiats, alhora que justifica el terrorisme islamista (actitud que generarà un resposta europea encara per concretar).

la República de Turquia mai ha estat una democràcia, però formalment era laica i pro-occidental durant la guerra freda, ara que torna el conflicte amb Rússia Erdogan és un autòcrata a l’estil Putin, però en versió islamista, i un eventual aliat contra Occident.

Post Scriptum, 18 d’abril del 2017.

Ahir, L’Orient-Le Jour entrevistava al politòleg turc Baylam Balci tot analitzant el resultat del referèndum de diumenge i advertia del risc d’aïllament i declivi econòmic si Erdogan s’endinsa en el model Putin per a Turquia. Per la seva banda, el president nord-americà Trump ha felicitat l’autòcrata turc per la seva victòria en un intent de no perdre del tot un aliat geoestratègic en benefici de l’expansionisme rus.

Post SCriptum, 18 de maig del 2017.

Enllaço l’article de l’analista nordamericà Daniel Pipes “L’énigme Erdogan” publicat abans d’ahir en versió francesa a The Times of Israel on analitzat les repercusions multidimensionals de l’aberrant autocràcia imposada per Erdogan.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*