Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

3 d'octubre de 2014
1 comentari

Els kurds de Kobanê amenaçats de genocidi pel Califat Islàmic

Estant de pas a Tolosa de Llenguadoc, aqueixa tarda m’he trobat a la plaça del Capitoli amb una concentració de kurds que protestaven contra els atacs genocides que els gihadistes del Califat Islàmic estan perpetrant contra la població, essent la ciutat de Kobanê (al Kurdistan ocupat per Síria, autoalliberat del règim d’Assad des de fa tres anys) el seu objectiu immediat.

Un centenar de persones hem participat a l’acte, gairebé totes de nacionalitat kurda: dones i xiquets abillats a la manera tradicional, homes pobrement vestits -alguns recentment arribats a l’exili ja que no entene res del francès que els hi parlo-, altres semblen veterans militants de la resistència contra Turquia o la dictadura siriana. Només un grapat de francesos s’hi han afegit, entre els quals un militant del PCF que ha pronunciat unes breus paraules de solidaritat. Quina diferència amb el ressò que assoleixen les mobilitzacions en pro de la causa palestina !!!

Els organitzadors portaven pancartes en francès denunciant els genocides del Califat Islàmic, la complicitat de Turquia i la passivitat dels USA i els estats europeus que no fan res efectiu per ajudar els combatents kurds, que resisteixen amb les poques armes al seu abast -però amb gran coratge- els atacs dels islamistes. Un manifestant porta un gran retrat d’Hervé Gourdel, el ciutadà francés degollat per un grup gihadista algerià adscrit al Califat Islàmic. En acabar l’acte hom ha cantat cançons patriotiques kurdes i la Internacional en aqueixa llengua, brandant banderes del Kurdistan, del Partit dels Treballadors del Kurdistan i retrats del seu lider Abdullah Öcalan.

Una noia ha llegit, en francès, un text signat pel Congrés de la Societat Democràtica dels Kurds d’Europa, que divulga de forma resumida les dugues intervencions precedents en llengua kurda dirigides als assistents de la seva nacionalitat sobre la situació de la ciutat assetjada de Kobanê i, en general, el conflicte que els enfronta amb els gihadistes i, en darrer terme, amb Turquia, el principal enemic del poble kurd. Heus aquí la traducció al català:

“D’ençà el 15 de juliol, les bandes armades del Califat Islàmic (État Islamique, en francès, o Daech, en àrab) llencen ofensives sobre tres fronts contra la ciutat de Kobanê, utilitzant armament pesat arrabassat a Iraq i Síria. En el marc d’aqueixes ofensives, reben el suport militar, polític i logístic de Turquia. A canvi de l’alliberament dels seus hostatges retinguts per l’EI, Turquia ha aclucat els ulls davant les massacres comeses pels gihadistes i els hi ha lliurat secretament tancs i armes.

Un exemple frapant mostra clarament la complicitat de Turquia amb l’EI: en lloc d’intervenir contra les bandes terroristes, les forces de seguretat turques han atacat violentament la població kurda que ha fugit massivaament cap a la frontera per ajudar els refugiats provinents de Kobanê. Aqueixos atacs han fet nombrosos morts i ferits greus a ambdós costats de la frontera. En aqueixa zona fronterera, els refugiats i la població vinguda a ajudar-los han estat encalçats entre els gihadistes i l’exèrcit turc. Intentant convèncer la comunitat internacional de la necessitat de fer una zona de protecció, Turquia persegueix l’objectiu d’ocupar Rojava  (Kurdistan Oest, és a dir, al nord de Siria).

Pel que fa a l’EI, el seu objectiu principal és destruir el sistema polític establert pels kurds a Rojava. Fa un mes les seves hordes bàrbares han atacat violentament la regió de Shengal i han saquejat la població, majoritàriament kurds yazidites. Després del 15 de juliol intenten repetir-ho a Kobanê, davant la mirada indiferent de la comunitat internacional.  Avançant gràcies a l’artilleria pesada i els obusos, els tancs, els míssils i els coets anti-tancs, l’EI ha arribat a les portes de Kobanê. Centenars de milers d’habitants d’aqueixa ciutat estan sota l’amenaça de ser víctimes d’un genocidi. Les Unitats de Defensa del Poble (YPG) ajudades per la població son les úniques que continuen resistint els atacs, però les seves armes no són suficients per aturar l’avanç de les bandes gihadistes.

Malgrat les crides urgents i incessants a la coalició internacional contra l’EI, els kurds no han rebut cap ajuda per poder batre’s amb els gihadistes. Els USA i els estats europeus que pretenen haver creat una coalició internacional contra l’EI no han emprès fins al dia d’avui cap acció  en favor de les poblacions kurdes i això, malgrat les violències i les atrocitats comeses per aqueixes bandes terroristes. Fins ara, la coalició no ha efectuat cap atac aeri contra les posicions de l’EI al voltant de Kobanê, i tampoc han respost a les peticions d’ajuda humanitària i militar dels kurds. La passivitat culpable de la comunitat internacional posa a la població de Kobanê davant el perill imminent de patir un genocidi.

El poble kurd continuarà defensant-se dels assalts de l’EI, com ha vingut fent fins avui mateix. Lluitant contra aqueixos bandits, els kurds defensen els valors universals de la dignitat humana i de la democracia. És per això que llencem una crida urgent a tots els governs per demanar-los-hi ajuda per la població de Kobanê a fi que pugui resistir l’atac de l’EI. Demanem igualment que siguin sancionats Turquia i els altres estats que recolzen l’EI.

A fi d’impedir una nova tragèdia humanitària, demanem urgentment a la comunitat internacional que lliuri a les Unitats de Defensa del Poble (YPG) els mitjans militars adequats per poder resistir contra el Califat Islàmic a Kobanê.

La resistència de Kobanê és una resistència per la defensa de la humanitat”

Post Scriptum, 4 d’octubre del 2014.

Avui mateix, en aqueix reportatge  publicat a L’Orient-Le Jour de Beirut hom pot copsar fins a quin extrem ha arribat la situació desesperada en la que es troba la població kurda de Kobanê a punt de caure en mans dels terroristes del Califat Islàmic.

Post Scriptum, 27 d’agost del 2016.

Kobanê és atacada per l’exèrcit turc penetrant en territori kurd alliberat del Califat islàmic, mentre els gihadistes, actuant en coordinació amb els invasors otomans, reprenen l’ofensiva pel cantó de Shaddadi.

  1. Catalunya està amb els kurds i amb, i amb totes les víctimes civils i innocents d’aquesta guerra que ens afecta a tots, tant si ho volem com si no.

    Els americans i els europeus no tenim ni amics ni parents a l’Orient Mitjà, només interessos econòmics i estratègics. Els turcs i els iranians també, i les poblacions civils (sobretot les minories) estan pagant amb les seves vides i el seu sofriment aquest joc pervers i egoista. Rússia intenta recuperar la seva influència a la zona, i tothom trafica amb petroli, diners i persones. Quina orgia més diabòlica.

    Vergonya ens n’hauríem de donar de dir-nos humans i quedar-nos tant tranquils a casa veient les notícies d’atrocitats per la tele o els diaris i pensar que no ens afecta. Les injustícies i les atrocitats ens afecten a tots i ens degraden com a persones, així com la justícia i la superació dels nostres límits ens eleven com a éssers humans.

    Fem l’amor i no la guerra!! (És més divertit i creatiu. O almenys provem-ho…)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!