Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

4 d'agost de 2013
1 comentari

Els cabils s’afirmen com a poble trencant el dejuni del ramadà en públic

Centenars de cabíls -la notícia ha aparegut significativament al diari de Beirut L’Orient-Le Jour avui mateix- s’han aplegat a Tizi Ouzou, el cap i casal de la Cabília, amb banderes berbers i el propòsit de denunciar la islamització i l’arabització del seu país fomentada des del poder algerià.

Els dies del ramadà són de dejuni segons l’islam, una conducta que els integristes forcen a observar al conjunt de la població als països on el seu poder és absolut, encara que no es tracti de règims teocràtics, on com en el cas algerià l’exerceixi l’aparell militar i de seguretat. En resposta a la pressió de l’integrisme islàmic els defensors de la democràcia i la laïcitat protesten menjant en públic durant el ramadà: així ho van fer els tunisencs acampats davant el Parlament el proppassat 31 de juliol tot demanat la dimissió del govern islamista després de l’assassinat d’un diputat de l’oposició democràtica. 

El gest d’aqueix grup de berbers, realment autoanomenats imazighen -homes lliures- fa honor a la seva estirp i a la seva voluntat de combatre l’alienació nacional imposada pels conqueridors àrabs des de fa catorze segles. Els patriotes cabíls han creat un govern provisional a l’exili que propugna l’alliberament nacional del seu poble i, a diferència de les “primaveres àrabs” que han estat capitalitzades pels islamistes, copsen la crisi dels estats àrabs post-colonials com una oportunitat per a la llibertat de les persones i els pobles. Així ho reconeix a l’edició d’avui Le Monde fent-se ressò de la notícia generada pels patriotes berbers que amb la seva puixança estan destinats a posar en qüestió la transició que des del poder hom prepara per substituir al president Bouteflika. 

Post Scriptum, 9 d’agost del 2013.

L’Orient-Lejour torna avui mateix a ampliar la informació sobre els actes de desobediència al dejuni durant el ramadà que s’han fet a Algèria i també a Tunísia tot denunciant la islamització forçosa de la població i la manca de respecte a la llibertat religiosa i de consciència. El silenci de la premsa nostrada davant aqueix moviment laic continua essent absolut. 

Post Scriptum, 12 de juny del 2017.

Ahir, unes quantes dotzenes de ciutadans tunisians van tenir el coratge de manifestar-se defensant la llibertat de menjar en públic durant el Ramadà, com informa Slate-Afrique. Dissortadament, avui s’ha fet públic el veredicte d’un tribunal condemnant un home a un mes de presó per fumar en públic durant el Ramadà.

Post Scriptum, 3 de juny del 2019.

Segons informà el digital Observer Algérie el proppassat 19 de maig un nombrós d’artistes cabils es van negar a actuar els vespres de Ramadan a Tizi-Ouzu, a la Cabília, en un acte de protesta contra l’arabització i islamització del seu país.

  1. Aquest “trencament” del dejuni és molt semblant als apats públics (els “banquets fraternels”) que els lliurepensadors francessos feien per Quaresma, i sobretot al “divendres sant”, on no hi faltava cap tipus de vianda.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!