Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

22 d'abril de 2012
0 comentaris

Azawad

Un amic català militant de la causa nacional del poble amazic va animar-me a assistir a la concentració convocada en suport dels tuareg que han proclamat la independència d’Azawad, a l’antic Mali, prevista per ahir a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

 

Dissortadament per a mi, que era a lloc i a l’hora, la convocatòria s’ha ajornat pel dissabte vinent, dia 28 al mateix indret. Aqueix cop no hi podré acudir però expresso tot el meu recolzament als promotors de la mobilització solidària atesa la rellevància internacional real, no mediàtica, del naixement del primer estat amazic. El diari El Punt/Avui publicava ahir una entrevista amb Mossa Ag Attaher, portaveu del Moviment per a l’Alliberament Nacional de l’Azawad (MLNA), en la qual manifesta que la seva organització no col·labora amb els islamistes i que volen bastir un estat democràtic, laic i fonamentat en la societat civil.

 

Post Scriptum, 1 de juny del 2012.

Mossa Ag Attaher ha fet públic un comunicat on dissenteix de l’acord entre el MLNA amb els islamistes d’Ansar Dine per definir Azawad com un estat islàmic.

Post Scriptum, 7 de juny del 2012.

Le Monde continua fornint informacions de primera mà sobre la ruptura de l’acord entre independentistes tuaregs i islamistes a Azawad.

Post Scriptum, 2 de juliol del 2012.

L’evolució dels esdeveniments a Azawad és adversa als independentistes tuaregs dividits i foragitats de Tombuctú, la capital del nou estat, pels gihadistes d’Al Qaeda del Mageb Islàmic.

Post Scriptum, 12 de juliol del 2012.

Aqueix article aparegut ahir a Liberation explica com el nord del Mali havia estat, des de fa anys, abandonat a mans dels grups islamistes i bandits per part d’un estat corrupte.

Post Scriptum, 23 de novembre del 2012.

Segons publica el digital occità Jornalet, el MNLA ha engegat una ofensiva militar per foragitar els gihadistes que terroritzen Azawad aplicant la xària. Si els tuaregs se’n surten no caldrà una intervenció d’exèrcits estrangers i així veuran reconeguts els seus drets nacionals.

Post Scriptum, 14 de gener del 2013.

El País d’abans d’ahir publica la transcripció d’una entrevista amb el dirigent gihadista d’Ansar Dine on posa als talibans afganesos com els referents del seu moviment.  Per la seva part, l’exèrcit francés ha engegat finalment la intervenció per fer front a l’ofensiva integrista per convertit Mali en la Somàlia del Sahel, un territori sense estat en mans de grups disposats a atacar els estats del Magreb i Europa Occidental.

Post Scriptum, 6 de febrer del 2013.

Aqueix article informa de l’escissió al si del grup gihadista touareg Ansar Dine.

Post Scriptum, 7 de juny del 2013.

El Moviment d’Alliberament Nacional d’Azawad denuncia la connivència de l’exèrcit francés amb les forces armades de Mali que menen una campanya de neteja ètnica contra els tuaregs emparant-se en la lluita contra els grups gihadistes.

Post Scriptum, 20 de maig del 2014.

El Moviment d’Alliberament Nacional d’Azawad ha recuperat el terreny ocupat pels grups gihadistes i, posteriorment,  l’exèrcit de Bamako amb suport francès i es prepara per  a una conflictiva negociació amb el govern de Mali.

Post Scripum, 1 d’octubre del 2014.

Avui, a Vilaweb s’hi publica una entrevista amb el portaveu a Europa del Moviment Nacional per a l’Alliberament de l’Azawad on analitza el moment actual del conflicte que l’enfronta amb l’orde establer a Mali.

Post Scriptum, 21 de gener del 2015.

Jordi Vàzquez, editor d’Help Catalonia, publicà diumenge 18 al Periódico de Catalunya aqueix article: “Els tuaregs de l’Azawad celebren 3 anys de precària independència”:

Dissabte 17 de gener de 2.015 les tuaregs, coneguts com a “homes blaus”, celebraven amb diversos actes els tres anys del seu alçament. Les banderes de l’Azawad onejaven i es pintaven a les parets de les poblacions del nord de Mali. Azawad és el nom pel que es coneix el sempre somniat estat tuareg del Sahel.

La caiguda del govern libi de Moammar al-Gaddafi, l’any 2011, va tenir un impacte immediat als estats veïns. Un dels efectes fou la marxa de milers de tuaregs cap a Mali i Níger. Els qui van fugir no ho van fer sols. Van endur-se amb ells molt armament i diner manllevat enmig de la crisi líbia. Segons la premsa de Mali es tractava de “combatents per l’alliberament de l’Azawad”.

Entre els fugitius hi havia Ibrahim Ag Bahanga, qui va morir en estranyes circumstàncies el passat 26 d’agost de 2011 quan estava armant-se per reactivar la guerrilla tuareg contra Mali. Era perseguit per França, Argèlia i el propi Mali. La seva mort va suposar un alleugeriment per aquest darrer. Pocs dies abans de morir Bahanga ja apuntava un clar distanciament amb Gaddafi i deia que els tuareg havien de començar la seva lluita pròpia. Així ho va fer el seu successor, Ana Ag Ateyoub, considerat millor estrateg i més radical.

Arran de la revolució líbia s’havia fundat a Mali, el tuareg Mouvement National por la Libération de l’Azawad (MNLA) per a “defensar i valoritzar la política pacífica” tot condemnant “la violència i el terrorisme sota totes les formes”. Un dels seus dirigents, Moussa Ag Assarid, va aclarir els objectius del grup: “Aquest cop és la independència o res”.

Amb aquests tres elements (caiguda de Gaddafi, refugiats tuaregs i MNLA) es donaven les condicions per una nova revolta tuareg, la quarta. Va ser l’ L’MNLA va llençar una ofensiva militar el 17 de gener de 2012 al voltant de la vila de Ménaka, a la regió de Gao del nord de Mali; ocupant ràpidament a les altres dues regions tuaregs: Kidal i Timbuctu. Els xocs posteriors van provocar, segons les Nacions Unides, uns 125.000 refugiats. Alts oficials tuaregs de l’exèrcit estatal van desertar amb armes cap a la guerrilla de l’MNLA que va controlar un terç del país ja el mes d’abril de 2012. El dia 6 d’aquell mes va proclamar-se la independència de l’Azawad. Tot i no ser reconeguda internacionalment a efectes reals sí que existeix. L’MNLA va aixecar un estat al mig del desert del Sahel, emetent documents d’identitat imprescindibles per circular per l’Azawad i aprofitant l’ofensiva franco-txadiana sobre Kidal per recuperar aquesta ciutat d’on els islamistes l’havien expulsat.

L’aparició de grups armats islamistes a la zona com Ansar Dine, aliada a Al-Qaida, el Mouvement Unicité et Jihad en Afrique de l’Ouest i Mouvement Islamique de l’Azawad va complicar l’escenari. Aquests nuclis van lluitar contra els secessionistes tuareg i atacar les zones que controlaven. L’MNLA va combatre contra els islamistes no sense problemes doncs els gihadistes van respondre amb atemptats suïcides al propi Kidal contra edificis de l’MNLA. Malgrat això el moviment tuareg va arribar a acords puntuals aprofitant-se tant dels islamistes com dels seus adversaris pro occidentals. De fet el president de l’anomenat Consell Transitori de l’Estat de l’Azawad, Bilal Ag Acherif, va visitar París reunint-se al govern francès per obtenir suport en la lluita contra els islamistes.

L’any 2013 Mali i Azawad van signar un acord amb una treva i el retorn de l’administració de Mali a la ciutat de Kidal. Tot i que es va implementar, amb no pocs incidents, el maig de 2014 la treva es va trencar: Les forces tuareg van conquerir Kidal i van refusar l’intent de l’exèrcit regular per recuperar-la. Des de llavors, amb una posició de força, el moviment de Bilal Ag Acherif reclama negociacions al govern. L’estat tuareg existeix de facto, precari però innegable. Les negociacions, doncs, s’haurien de centrar en fer-lo efectiu o bé articular una via per a que Mali accepti un autogovern molt similar a una independència.”

Post Scriptum, 11 de desembre del 2017.

Le Monde publica avui una article recopilatori de Bokar Sangaré titulat “Au Mali, un tabou nommé Azawad” sobre l’estat actual del conflicte entre els tuaregs i l’estat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!