Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

4 de març de 2012
0 comentaris

La Vanguardia: “Los cinco escenarios del desafio catalán”

Aqueix era avui el titular del periodista estrella de La Vanguardia Jordi Barbeta en funcions d’analista estratègic de CIU.

 

La Vanguardia exerceix una funció orientadora respecte de l’actuació política de CIU en uns termes similars als que emprava El Periódico envers el segon govern tripartit presidit per José Montilla. Constatada un cop mes aqueixa evidencia, interessa observar els moviments que apunta la premsa d’ordre des d’un punt de vista independentista.

En primer lloc, no hi ha cap mena de “desafio catalán” a l’Estat, el pacte fiscal es una apel·lació feta des de la submissió per recomposar  les relacions de dependència i dominació política entre Espanya i Catalunya. Si el govern espanyol ofereix unes millores acceptables des dels partits que integren el nostrat pol tardo-autonomista s’acataran, malgrat la retòrica sobiranista que l’envoltarà la decisió, com ja succeir amb el darrer pacte de finançament autonòmic. L’independentisme sociològic que detecten les enquestes oscil·la més vers un comportament reactiu a la brutalitat de l’asfixia econòmica que no pas a una proposta constructiva d’un poder polític propi, dissortadament.

En segon lloc, CIU prepara un congrés a finals de mes sense cap plantejament estratègic orientat a un conflicte jurídic i polític amb l’ordre estatal. Fent un ús instrumental de la opció independentista -com es desprèn de les declaracions de Jordi Pujol tan comentades aqueixos dies- vol esquivar la coincidència de les eleccions catalanes amb el tres-cents aniversari de l’ocupació de Catalunya. Per això avançaran les eleccions al 2013, no havent aconseguit cap dels objectius reclamats al govern espanyol, convalidant la seva majoria aprofitant la connivència -i la feblesa- dels seus teòrics rivals ERC i PSC, sense cap full de ruta creïble vers l’estat català i intentant dificultar la configuració d’un pol independentista al voltant de Solidaritat.

Post Scriptum, 4 de març del 2018.

Sis anys després d’escriure aqueix apunt Jordi Barbeta ja no treballa per La Vanguardia sinó que ho fa per José Antich al Nacional.cat, un dels pocs mitjans no hostils a l’independentisme, mentre que La Vanguardia ha esdevingut l’altaveu del botiflerisme autòcton després de dècades d’estar subvencionat pel pujolisme. CIU, ni PDECat han rendibilitzat aqueix dispendi de diners públics i ja són història o van camí de ser-ho, incapaços de fer realitat “el desafio catalán”. Dissortadament tampoc Solidaritat Catalana per la Independència ha reeixit a ser referent de l’independentisme conseqüent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!