Prendre la paraula

jordimartifont

10 de desembre de 2017
0 comentaris

Resposta antimilitarista a Tarragona

L’exèrcit, ni aquí ni enlloc

La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau convoca la ciutadania, les organitzacions per a la justícia global i els moviments socials a una concentració el dilluns, 11 de desembre, a les 19 h, a l’estàtua dels Despullats, per mostrar el nostre rebuig a les maniobres militars previstes a Tarragona aquest mes.

Segons hem sabut pels mitjans de comunicació, entre l’11 i el 15 de desembre les unitats de defensa antiaèries de l’exèrcit espanyol desplegaran a Tarragona i Reus l’operació Eagle Eye, unes maniobres destinades a provar les capacitats dels exèrcits de terra, mar i de l’armada. Pel moment s’ha anunciat la participació d’avions EF-2000 i la fragata Almirante Juan de Borbón, a més de la visita de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, sense detallar la localització ni les activitats concretes que suposarà aquest desplegament.

Des de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau manifestem la nostra oposició als exèrcits, que mai no poden ser garantia de pau, i rebutgem l’ús de les instal·lacions del Camp de Tarragona (port, trens, aeroport…) com a base d’operacions o maniobres militars. Per desgràcia, les activitats militars al nostre entorn no són res de nou. Aquesta vegada coincideixen amb la situació política que viu Catalunya i amb la convocatòria d’eleccions autonòmiques el 21 de desembre, però no ens enganyem, mai no han marxat. La Delegació de Defensa era i és a la Rambla Vella. La ciutat i el seu port han estat i continuen sent un punt estratègic d’aturada i aprovisionament per als militars, i per això des de fa anys venim denunciant l’atracament de vaixells de guerra al port de la ciutat, la presència de combois amb material bèl·lic, els soldats pels carrers, etc. No només de les forces armades de l’estat espanyol sinó també de l’OTAN i d’altres països.

Amb l’operació anomenada Eagle Eye hi haurà a Tarragona uns tres mil soldats. Malgrat no conèixer els detalls concrets, sabem que hi haurà una fragata davant les nostres costes, avions Eurofighters sobrevolant els nostres caps i bateries antiaèries amb míssils als nostres municipis. La intenció és simular la coordinació davant un atac aeri en una zona considerada especialment sensible com la nostra, amb centrals nuclears i indústria petroquímica. Des de la Coordinadora denunciem que aquest joc de simulació no suposa cap prevenció dels conflictes interiors ni internacionals ni afronta els nostres problemes reals, al contrari. Aquestes activitats responen a l’interès de perpetuació de l’exèrcit i de la indústria armamentística, i contribueixen a mantenir la ingent despesa militar espanyola, un vergonyós malbaratament que segons dades del Centre Delàs d’Estudis per la Pau ascendeix a 18.776 milions d’euros, el que representa 51,4 milions diaris i un 1,64% del PIB, si al pressupost inicial del Ministeri de Defensa sumem les partides militars que es troben repartides en altres ministeris, la despesa destinada als anomenats Programes Especials d’Armaments (PEA) i la destinada a les missions militars a l’exterior.

Una vegada més diem ben fort i alt que no volem els exèrcits ni a Tarragona ni enlloc. Que el militarisme no ens defensa de res i els exèrcits no actuen sota els principis de l’ajuda humanitària (imparcialitat, independència i neutralitat). Tal com vam fer amb les visites del portaavions JFK i d’altres vaixells de guerra de la VI Flota dels EUA, de l’OTAN o de qualsevol exèrcit, de la mateixa manera que ens plantàvem davant les furgonetes de reclutament o ens mobilitzàvem contra les guerres i els conflictes armats del món, el dilluns 11 de desembre sortim al carrer per fer sentir la nostra veu, denunciar als qui permeten aquestes maniobres i que l’exèrcit sàpiga que no és benvingut. Ni a Tarragona ni enlloc.

Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau
http://tgnapau.blogspot.com.es/
https://www.facebook.com/groups/206708392188/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!