BONA VIDA

Jaume Fàbrega

17 de gener de 2017
0 comentaris

Sant Antoni, que lluita contra el dimoni

COQUETES DE SANT ANTONI

Als Països Catalans, com a Itàlia, la festa de Sant Antoni és molt popular. Es fan coques, brunyols (Pla de l´Estany), coquetes, torrades de botifarrons (Mallorca, al País Valencià, a Mallorca i a Itàlia, fogueres. Al follklore nombroses cançons- tant al País Valencià com a Itàlia- l´incorporen com a advocat de diverses causes: els animals, les donzelles que es volen casar…

Aquestes coquetes són confeccionades per les dones en alguns pobles del País Valencià (especialment de l´Alt Maestrat, com Catí, al Maestrat, els Ports, etc.), així com a Catalunya i la Franja (Ribera d’ Ebre, etc.) i després embolicades i repartides, normalment el primer dissabte del dia 17 de gener a la plaça del poble, on es fa la foguera.

AL País Valencià es fan una gran quantitat de coques casolanes: coca bamba o bambes, coca bova, coca maria, coca de bescuit, coca d’ aire,”panquemao” o mones,coca amb panses i nous…Moltes són petites, com les coquetes: coques d’ oli,  prims i prims, ensaginades, coquetes de carabasat, coca amb panses…Es fan amb farina de forment, però algunes amb ametla mòlta, com les tortades , la coca cristina, la coca de la cullerà o la coca de la reina. A Castelló, com a la Catalunya Occidental i de l´Ebre i a la Franja, les coques reben el nom de cóc: Cóc de fruita, Cóc de figues, Cóc ràpid, Cóc de maçana o de poma de l´agredolç. Però també s’ hi fa Coca celestial i Coca de Sant Joan, d’ origen català. A Alacant i comarques centrals es troben coques similars, i també la coca de cacau, la coca cubana, la coca amb molles i altres.

Ingredients

3 mesures d’ oli

1 mesura d’ aiguardent

1 mesura de moscatell

Farina (la que admeti)

Oli per untar la llauna

Sucre

Elaboració

Feu fondre el sucre  amb l´oli, l´aiguardent i el moscatell en un ribell. Aneu-hi afegint la farina que admeti, fins que quedi una pasta llisa com de pa o coca. Dividiu-la en porcions de la mida d’ un ou petit, aplaneu-les- ha de quedar de la mida d’ uns 10 cm- i poseu-les a la llauna per anar al forn, untada amb oli. Quan les coquetes siguin daurades (dependrà de la temperatura del forn), traieu-les.

Notes

El sucre s’ hi pot posar abans de posar les coquetes al forn o després. Hi ha qui només hi posa aiguardent, llavors s’ hi ha de posar més sucre.

També es poden fer amb les següents proporcions: 1 l d’ aiguardent, 250 g de sucre i 250 g de farina.

Se solen presentar embolicades amb un paper fi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!