BONA VIDA

Jaume Fàbrega

24 d'octubre de 2016
0 comentaris

el famós, fàcil i deliciós bisbalenc

 

BISBALENC

Originari de la pastisseria Sans de la Bisbal, durant anys no se’ n podia parlar, perquè el seu propietari ho tenia registrat com a marca comercial. En realitat de pastissos o coques farcides similars s’ en fan en d’ altres pastisseries i forns de Catalunya. A Europa trobem elaboracions similars com els Apfestrudel d’ Àustria i Alemanya, però sense cabell d’ àngel, però sí amb pasta de full, i, generalment, melmelada de poma.

Ingredients

1 paquet de pasta de full (es ven als supermercats)

1 pot de cabell d’àngel (uns 200 g;es ven als supermercats)

100 g de  pinyons ( o menys)

sucre per empolsimar

1 ou per pintar

Elaboració

Preescalfeu  el forn a 180º

Posem de base de pasta de full sobre la taula empolsimada amb farina i la fem aprimar amb el corró fins a 2 o 3 mm. Farciu la part central  A continuació el tanqueu i heu de donar unes voltes en forma d’ un braç una mica aixafat i tallant la pasta la que sobri; millor fer-ho amb les mans humides. Hem de procurar que la massa quedi ben segellada.La pinteu amb ou li posem sucre granellut al cim i els pinyons.

El poseu a coure uns 30 minuts fins que sigui ben daurat.Deixeu-lo refredar damunt una reixeta o uns estalvis metàl.lics.

Notes

Podem empolsimar-lo amb sucre glaç en comptes de sucre granellut, o afegir-lo un cop ja estigui cuit.

Us podeu fer el cabell d’ àngel amb 1 kg de carabassa(ratllada, especial per a cabell d’ àngel), 800 g de sucre, i canó de canyella i una pela de llimona. Coeu-ho en una cassola a foc lent, fins que estigui al punt. Hi ha qui afegeix un got d’ aigua. Talleu la carbassa  a fi de poder-ne  treure la polpa.Lleveu-ne les llavors, els filaments i l’escorça.Poseu a bullir aquesta polpa amb aigua, a foc baix. Quan sigui tova, escorreu-la i refredeu-la sota l’aixeta.Escorreu-la.

Torneu-hi, de nou, a fer arrancar el bull amb aigua neta durant uns 5 minuts; de nou l’escorreu bé-la podeu prémer amb les mans- i la refredeu.Peseu-ho i dipositeu-ho en una cassola  amb el sucre, i si n’ hi poseu, la canyella i el suc de la llimona o la pela.

Poseu-ho al foc a coure lentament, remenant-ho e tant en tant a fi que no s’agafi, durant uns 3/4 d’ hora, més o menys (tradicionalment,s’hi estava més). Com s’escau amb el codonyat, cal vigilar els esquitxos, que cremen.Ha de quedar amb els característics filaments transparents i que li donen nom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!