BONA VIDA

Jaume Fàbrega

28 de novembre de 2015
0 comentaris

LA MÀFIA ENTRA AL RESTAURANT

CUINA I MÀFIA

Hi ha, a Itàlia, diversos llibres sobre els comportament  de la Màfia a taula o les seves activitats criminals en el camp de l´alimentació, com “Cibo criminale”, menjar criminal , de M. Monti i L. Ponzi, o “La màfia a tavola”, de K. Jacques i B. Martine). També, a la trilogia cinematogràfica de “Il Padrino” s’ hi veuen els aliments de la màfia.

Nturalmetn,m és un cant a la cuina de la “mamma”- que, no solament sap’ cuinar, sinó que guarda o reparteix les armes-, un cant a l’ autèntica cuina casolana de Sicília, justament tot aillò que no es troba als Estats Units.

Naturalment, als italians els indigna que es pugui associar la seva suculenta cuina a questa organització criminal…i els indigna- i ja ho saben que existeix- una restaurant de Saragossa que es diu “La màfia se sienta a la mesa”- molt present a les xarxes i amb molts adherents-, cosa que em sembla d’ una terrible irresponsabilitat…Ja només falta que algú obri un restaurant que es digui “Eta comiendo” o “Catalán separatista en la mesa”: a Espanya tot això és possible i fins i tot ben vist. Ela patrons del restaurant, no obstant, diuen que això és un homenatge a la cuina italiana…

Com hem dit, els italians, legítimament, reaccionen: no tots els italians són mafiosos!.L’ Associació Libera, nascuda fa 20 anys, agrupa 1500 grups, escoles, moviments socials i cooperatives. Produeix aliments artesanals o de cultiu biològic, en terres o propietats confiscades a la màfia.La gestió de les terres i propietats confiscades s’empara en una llei  que promou el seu ús social.Els productes nascuts de les iniciatives de Libera, són d’ òptima qualitat i de certificació bio. Es distribueixne arreu del país, en botigues seleccionades. Trobem paquets de pasta (de diferents varietats),olis d’oliva de Castelvetrano produït en les que van ser les terres del famós cap de la màfia Matteo Messina Denaro, bitxos (peperoncini) dels terrenys confiscats a Calàbria al clan Mammoliti i Piromalli; vi Cento Passi produït a Corleone; tomàquets secs, etc. Tots ells uns productes d’ una qualitat irreprotxable.

A Sicíla la Mafia, que no es veu al carrer- llevat d’ alguna placa que recorda que aquesta organització criminal hi va cometre un assassinat-, diuen que aquesta controla molts restaurants.  Com que he recorregut tota l´illa, els mafiosos deuen tenir molta gana, ja que les quantitats d’aliment que en serveixen són ingents. Impossible d’ acabar-se uns antipasti, un plat de carn i fins una pizza. A Palerm, em va fer vergonya di que retiressin la carn: jo i lacompnayant ja havem quedats tips amb els copiosos antipasti, i la pasta (uns Spaghetti alla Norma, amb albergínia, típica recepta siciliana) si amb prou feines ens la vàrem poder menjar.

Hi ha restauradors valents, com Natale Giunta, un dels millors xefs i empresaris de l ílla, que va denunciar els seus extorsionadors riscos diaris, amb greus riscos per al seu restaurant, ell mateix i la seva família. El tema, doncs, no es pot banalitzar com fan a Saragossa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!