Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

12 d'octubre de 2015
0 comentaris

Curt Wittlin, el gran estudiós medievalista

Curt Witlin va veure la primera llum a Reinach, al cantó suís de Basilea-Camp. El fet de conèixer i rebre el mestratge del professor castellonenc Germà Colom a la Universitat de Basilea el va influenciar notablement, atès que el va introduir en els estudis de la llengua catalana que varen esdevenir la seua gran passió. Amb el pas dels anys s’havia de convertir en tot un referent de les investigacions sobre la literatura medieval, el primer Segle d’or de les nostres lletres. El 1967 va ser nomenat professor de la Universitat de Saskatchewan, a la ciutat canadenca de Saskatoon, de la qual va ser catedràtic de filologia romànica i lingüística històrica.
Ens trobem davant d’un estudiós molt estimat per la seua gentilesa i amabilitat, i per la gran qualitat dels seus treballs filològics. Forma part de les més importants entitats d’estudis del país i ha estat altament condecorat per les institucions nacionals. Membre de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi i l’Institut d’Estudis Catalans va nomenar-lo “Investigador de l’any” el 1999.
És el gran estudiós de l’obra del frare franciscà Francesc Eiximenis (Girona, 1330-Perpinyà, 1409), un dels autors catalans medievals més llegits, copiats, publicats i traduïts, sobre el qual ha publicat estudis com: Psalterium alias Laudatorium (Toronto, PIMS, 1988), Lo Llibre de les Dones (Barcelona, Curial, 1981), De Sant Miquel Arcàngel (5è tractat del Llibre dels Àngels. Barcelona, Curial, 1983).
A principis del segle XXI, després de 40 anys per terres nord-americanes, va establir-se vora l’Ebre, on viu amb passió la catalanitat, el desenvolupament dels estudis literaris, la vida literària a casa nostra i, molt especialment, el procés independentista. Soci d’Òmnium cultural, altament vinculat al País Valencià, usuari gairebé diari de la biblioteca tortosina, caminador i excursionista incansable, durant els darrers mesos ha rebut tot un seguit d’homenatges merescuts per part d’amics i d’institucions. L’Ajuntament de Tortosa li va encarregar que fes la conferència de la Diada Nacional al saló verd, en la qual va poder fer cinc cèntims de nou sobre la seua passió per Eiximenis i la importància del frare en els àmbits polítics i literaris de l’Edat Mitjana.
Els professors Lola Badia, Albert Hauf i Emili Casanova, de les Universitats de Barcelona i de València, amics personals, li han editat un llibre d’homenatge. Es tracta d’Studia Mediaevalia Curt Wittlin Dicata, estudis medievals en homenatge a Curt Wittlin, en el qual han participat els més grans especialistes actual en la literatura catalana del Segle d’or: Germà Colom, Maria Conca, Jill Webster, Montserrat Piera, Xavier Renedo, Jaume Riera, i molts altres. Tenim a disposició doncs tota una joia d’estudis literaris nostrats, destinats a homenatjar un homenot de lletres incansable, que ha aportat moltíssim als estudis filològics en la nostra llengua.
Curt Wittlin és un dels grans i li hem de reconèixer com cal. Al mes de novembre impartirà una lliçó magistral a alumnes de batxillerat dels centres tortosins al Campus de la URV. Des d’Òmnium l’hem volgut fer partícip de primera mà dels actes literaris a redós de la celebració de la Nit de Santa Llúcia a Tortosa, òbviament. La figura de Curt Wittlin ha de ser coneguda per l’alumnat de literatura catalana i per tots els professionals del ram. Li volem donar també un reconeixement acadèmic des de la universitat, per tal de mostrar-li admiració i donar-li les gràcies per les hores d’estudi que ha dedicat als nostres escriptors medievals. Eiximenis, Roís de Corella, Joanot Martorell, Ramon Llull han estat acuradament estudiats per aquest suís catalanòfil, com també Verdaguer, sobre el qual ha publicat diversos llibres que retraten les rutes excursionistes que realitzava Mossèn Cinto pel Canigó i el Pirineu.
Curt Wittlin no va poder votar a les passades eleccions plebiscitàries. S’hauria d’apuntar doncs un vot més al SÍ, ell és un ciutadà que creu en aquest país i vol fomentar tothora les seues lletres més il•lustres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!