Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

24 d'octubre de 2014
0 comentaris

Homenatge a Gerard Vergés

GERARD VERGÉS SEMPRE PRESENT
Gerard Vergés va rebre un emotiu homenatge a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d’Amposta el passat 16 d’octubre. La coordinació de l’acte, que es titulava Gerard Vergés sempre present, va anar a càrrec de l’escriptor campredonenc Emigdi Subirats, col•laborador habitual de les Jornades literàries i de la biblioteca, conjuntament amb la bibliotecària Joana Serret.
Gerard Vergés i Príncep (Tortosa 1931-2014) ens va deixar la passada Diada de Sant Jordi, deixant una carrera literària de molt pes. Va ser una de les veus poètiques més importants de la literatura catalana de la segona meitat del segle passat i principis del segle XXI. Va ser guardonat amb nombrosos premis literaris de prestigi: Carles Riba de poesia per L’ombra rogenca de la lloba (1981), Josep Pla de narrativa el 1986 per Tretze biografies imperfectes, Serra dor de crítica literària. Va destacar igualment com a notable traductor per la seua obra Tots els sonets de Shakespeare, mitjançant el qual va incorporar el gran dramaturg anglès a la llengua d’Ausiàs.
L’acte d’homenatge va comptar amb la recitació completa d’El Jardí de les delícies, el darrer poemari de Vergés, el qual era recitat per primer cop ja que va veure la llum a l’abril pocs dies abans del traspàs del gran poeta tortosí. Emigdi Subirats, acompanyat al violoncel per Ferran Miquel Benaiges, es van encarregar d’aquesta pionera recitació. Tot un seguit de poetes ebrencs, amics i admiradors del poeta, (Albert Guiu, Rafa Haro, Manel Ollé, Tomàs Camacho i Jesús M. Tibau) van recitar un poema il•lustratiu de tota l’obra vergesiana. Seguidament, Jesús Fusté, cantautor de capçalera de molts poetes ebrencs, natural de Pradell de la teixeta al Priorat) va interpretar Maig d’amor, un extraordinari poema que va incloure al seu CD Lletres d’aigua, el qual seria un poema que de, ben segur entraria al cànon de poemes d’amor de la literatura catalana. La novel•lista i actriu teatral reusenca, Coia Valls, amiga i col•laboradora de la biblioteca, va interpretar magistralment el poema central del’esmentat poemari, El jardí de les delícies, que va meravellar el públic assistent que es va rendir davant de la performance d’una de les novel•listes de més èxit de les nostres lletres actuals. Va tancar el nodrit acte l’actuació del grup Riu en so, amb el seu espectacle Les paraules del poeta, que havien estrenat a la passada Fira del llibre i l’autor ebrencs a Móra d’Ebre, en el qual combinen estils musicals amb les lletres de magnífics poemes vergesians.
Durant l’acte es va fer lliurament a Imelda Alonso, la vídua del poeta, i els seus fills, de la traducció a l’anglès del poemari Long play per una ànima trista, de la qual és autor Emigdi Subirats, i ha fet l’enquadernació la biblioteca. És un nou treball per difondre l’obra de Gerard Vergés. Es va realitzar una foto de vergesians i vergesianes que havien pres part en l’acte, que retratava la gran estima i l’admiració pel literat de la veïna ciutat de Tortosa. Com a resultat de la jornada, es va acordar continuar amb aquests actes de record de la figura de Vergès de manera anual a les jornades literàries.
Llarga vida a l’obra poètica de Gerard Vergés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!