Des de la Plana

Josep Usó

9 de desembre de 2016
0 comentaris

Inditex.

Ara resulta que s’ha descobert com s’ho fa Inditex per evadir impostos. A tota Europa i de manera continuada. Contumaç, que se’n podria dir. És la més gran empresa de l’IBEX 35, aquell índex bursari que recull les 35 majors empreses de l’Estado Español. També és la mateixa empresa que, fa molt poc, tenia a veure (però no ho sabia del cert, que ells mateixos ja no estaven investigant) amb aquella empresa tèxtil de Bangla Desh que explotava els treballadors en un règim de complet esclavatge. també és la mateixa empresa que concedeix les beques Amancio Ortega, per poder estudiar als EUA a alguns alumnes molt ben triats. I la mateixa empresa, l’amo de la qual, per a la boda de la filla, li va regalar un cavall de “pura sang”. És la propietària de Pull¬Bear, Zara, Massimo Dutti, i tantes altres.

Tot plegat, em resulta curiós. Resulta que, al final, totes aquelles empreses amb tant d’èxit, des d’Inditex, pel que es veu, fins a Apple, passant per tots aquells bancs tan solvents que van acabar estafant-nos de mala manera, o les elèctriques que pretenen que paguem amb els nostres rebuts les seues nefastes inversions, basen els seus beneficis en no pagar els impostos. Els mateixos que els governants ens exigeixen als ciutadans normals i corrents. Els mateixos governants que, quan pleguen d’allò que han fet com a “servei públic”, van a fer d’assessor, o de conseller o de res de res, a aquestes mateixes empreses. Em resulten curioses, tantes coincidències. I ja, per acabar-ho d’adobar, quan es vota en un referèndum i el resultat no és el que volien els qui manen, gosen dir que s’ha votat amb lleugeresa. Sembla que els poderosos no coneixen aquell acudit del gran Jaume Perich:

A partir de diez millones de pesetas, la personas honradas se pueden contar con los dedos de una oreja”.

És de fa molts anys, quan encara circulaven les pessetes i no havien esclatat les darreres bombolles. Però pense que si canviem “pessetes” per “euros”, manté la validesa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!