Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

4 de desembre de 2014
0 comentaris

Llistes obertes de país per la independència.

Sabem que un dels mecanismes electorals que més ha fossilitzat la corrupció són les llistes tancades: llistes tancades que fan que els personatges indesitjats per la majoria dels votants (però que controlen el partit degut al poder que els han donat interessos inconfessables), obliguen als votants de la formació  a acceptar la llista sencera i en el orde establert pels partits.

Doncs bé: a partir d’aquesta partitocràcia corrupta que patim el president Mas ens proposa com a solució alternativa a la  mala previsió d’unes eleccions de partits ( i sempre per salvar el país, es clar), la màxima manefleria del partits tots a una i mínima capacitat d’elecció del patriota independentista: la llista de país.

Llista única de quin país? No tots pensem que la declaració de la independència, amb la importància política que té, es un fet neutral que no importa qui sigui l’agent, sempre el resultat serà el mateix: un país nou i fantàstic. No ho pensa això tot hom.

Aquesta reducció a una llista única i tancada acordada pels partits que limita encara més la veu del poble, tindria les següents característiques:

1)Llista presidida per la figura líder a la que deurem culte total a la personalitat, tornem als sistemes polítics tercermundistes: culte indiscutible a Mas o Junqueras.

2) Minoració del paper dels partits totalment desprestigiats i en procés de descomposició o si mes no recomposició interna.

3) Figures d’experts o especialistes professional en les llistes, tornada a la famosa tecnocràcia tant útil els últims vint anys del franquisme.

4) En l’era de l’espectacle, no pot faltar la part de llista del cor, els famosos.

A tot això només puc dir una cosa: regeneració democràtica. El procés d’independència és del poble català i la democràcia es salvarà amb més democràcia, la veu del poble s’escoltarà si n’hi ha llistes obertes de les diferents candidatures en les quals el votant puga triar els seus candidats preferits. Es dirà que el sistema electoral espanyol esta fet de la manera que esta fet, i que les llistes obertes no estan permeses. I què…? Segur que en Mas si vol, això ho pot resoldre amb un dels seus hàbils trucs.

Fora bromes . Com és farien aquestes eleccions amb llistes obertes de país per la independència? Cada formació o coalició electoral faria la seva llista, prèviament però acordat per les forces sobiranistes/independentistes el marc general de la convocatòria: la forma de sortejar la llei i organitzar les llistes obertes.

Com passa amb la tassa Tobin en el camp de l’economia, les llistes obertes és un element de tècnica o procés electoral d’efectes democràtics debastadors contra la partitocràcia i la corrupció de les institucions.  Unes eleccions són molt més que un referèndum, cal fer un nou país en cada passa.  Quan el ciutadà guanya en llibertat d’elecció augmenta el seu dret a decidir, això és regeneració democràtica i lluita contra la corrupció. En aquestes eleccions cal fer una passa més cap a la sobirania del poble català, per unes  llistes obertes de país per la independència.

Sent realista però, no crec que hi hagi disposició de la CASTA política en aquesta línia de donar més veu a la ciutadania. Sempre es tracta de donar més poder opac als poderosos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!