EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

5 d'abril de 2013
0 comentaris

Per què dius populisme si vols dir situacionisme. La societat de l’espectacle.

El triomf de BEPPE GRILLO a les últimes eleccions italianes, el seu partit el ‘Moviment 5 Stelle‘ ha estat el més votat, ha suscitat fortes crítiques des dels partits tant de dretes com d’esquerres del Statu Quo, no només d’Itàlia, també de tota Europa. La crítica més recurrent ha estat titllar-ho de populista, equiparant-ho a BERLUSCONI, el màxim exponent de la societat de l’espectacle.

Però jo crec que la causa del seu triomf ha estat: que interpretant la situació actual, ha construït un moviment concreta i deliberadament per a l’organització col·lectiva, d’un ambient unitari i d’un joc d’esdeveniments. Tal i com propugnava GUY DEBORD i la Internacional Situacioniste, tan influent en el desenvolupament de les jornades del maig del 68 francès.

Els joves ja no estan disposats a ser soldats en l’execució de les instruccions jeràrquiques en les organitzacions socials, ni a renunciar a tenir veu pròpia sent previsibles peons d’un partit.

Si ja el 2008, la commemoració dels quaranta anys d’aquells fets i amb un any d’avançament als esdeveniments de 1989, publicàvem en el post ‘De l’68 al 89’ i el repetíem el 2011 amb motiu dels moviments ciutadans 15M, DRY … fent una semblança amb el Maig del 68 al post ‘De l’M-68 al 15-M.

“Malgrat els enormes contrastos entre els dos moviments, el resultat combinat del utòpic 68 i el antiutòpic 89 va ser, en la major part d’Europa i gran part del món, una versió globalitzada d’un capitalisme reformat, social i culturalment progressista i políticament socialdemòcrata. Però en aquest any d’aniversari del 68 podem observar problemes a la sala de màquines d’aquest capitalisme reformat. I si aquests problemes empitjoressin l’any que ve, just a temps per l’aniversari del 89? Això sí que seria una revolució. – “

Ara novament amb la victòria del partit de Beppe Grillo, el M5S, el fantasma del M68 s’abat novament sobre Europa.

En un article a “xarxa pepper” titulat “How Beppe Grillo stole the lefts clothes” (“Com Beppe Grillo va treure el vestit a l’esquerra”), LORENZO FE sosté que el Moviment Cinc Estrelles d’Itàlia té un deute gran amb l’esquerra, però va guanyar vots per rebutjar-la.

En el mateix diu:

Els intents de Vendola i els seus aliats per renovar les velles formes d’organització i la concepció estàndard de la representació política, treballant amb els moviments socials, encara que àrduament perseguit, no van aconseguir anar prou lluny.

La societat de l’espectacle

“Sota totes les seves formes particulars -informació o propaganda, publicitat o consum directe de diversions-, l’espectacle constitueix el model actual de vida socialment dominant”

La societat de l’espectacle, Guy Debord

“El veritable suïcidi intel·lectual el van cometre en l’acte que van dipositar la seva confiança en les bones idees i els bons negocis d’una societat en liquidació”

“Penso que en certa manera m’era impossible fracassar, ja que, en no poder fer cap altra cosa, sens dubte vaig fer el que havia de fer. (…) La catàstrofe anunciada de tota una societat va demostrar després que no em faltava lucidesa “

Aquesta mala fama …, Guy Debord

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!