El violinista celest

Bloc sobre literatura i art de Xulio Ricardo Trigo

12 de març de 2008
11 comentaris

L’ART COM RAJA (XI): Els “Quaderns” de Joseph Joubert, un gran autor oblidat.

L’escriptor nord-americà Paul Auster va dir recentment que fa algun temps tracta de limitar-se a allò que l’interessa apassionadament, a descobriments que ha volgut compartir. Així, esmentava dos llibres, el Per a una tomba d’Anatole, de Mallarmé, i els Quaderns de Joseph Joubert (1754-1824).

El llibre explica encara una altra anècdota de Paul Auster, de qui es poden trobar les versions de Joubert a la xarxa. Com l’escriptor enamorat de l’atzar li va deixar el llibre de Joubert a un amic que passava una mala època en una casa de salut i com, finalment, li va ser impossible recuperar el llibre. La resposta dels interns va ser: “És nostre. El necessitem.”

La petita, però cada cop més interessant editorial Periférica, de Càceres (no s’ha de confondre amb Perifèric Edicions, de Catarroja), que també disposa d’un interessant bloc, ens ofereix ara una mostra d’aquests Quaderns en una completa i acurada edició. Amb un excel·lent pròleg del seu traductor, Luís Eduardo Rivera, Sobre arte y literatura inclou una cinquantena de pàgines dels pensaments de Joseph Joubert, assagista i moralista francès contemporani de D’Alembert i Diderot a més d’amic de Chateaubriand, de qui el llibre també publica el prefaci. Però no hi manca tampoc una interessant Cronologia i una Bibliografia sobre l’autor. D’especial significació em sembla comentar –un hàbit que les grans editorials van perdent- l’edició anterior feta per Carlos Pujol i publicada per Edhasa (Pensamientos, Barcelona, 1995)…

Però sens dubte, qualsevol opinió sobre aquests escrits, només parcialment traduïts al castellà, tal i com es pot veure en aquest enllaç francès on figura el llibre complet, és superada per la magnitud de la seva escriptura. Aforismes, proses breus, opinions crítiques sobre literatura, sobre altres arts… Tot ells parlen de la grandesa del llenguatge a l’hora d’interpretar el món i ens provoquen la necessitat de trobar un espai, un temps, per a la lectura i el pensament. Sempre des de la sorpresa de comprovar la seva esclatant modernitat.

Us incloc una petita mostra de la seva grandesa…

 

“Un libro ordinario no debe contener más que un tema; pero un buen libro debe contener un germen que se vaya desarrollando por sí mismo como una planta.”

 

“Hay que tratar a las lenguas como a los campos; para volverlas fecundas, cuando ya no són nuevas, hay que removerlas desde lo más profundo.”

 

“La danza debe dar la idea d’una ligereza y una soltura incorpóreas, por así decirlo. El efecto de las bellas artes tiene como único mérito lo que todas éstas deben tener como fin, el de hacer imaginar almas por medio de cuerpos.”

 

“El pulido y el acabado son al estilo lo que el barniz a los cuadros; los conserva, los hace durar, de alguna manera los eterniza.”

 

______________________________

 

Joseph Joubert, Sobre arte y literatura,

Càceres, Periférica, 2007, 99 p.

(Versió castellana de Luís Eduardo Ribera)

______________________________

  1. No coneixia aquest autor i m’han agafat ganes de llegir el llibre (perquè tot el que sigui literatura i art m’omple). Sembla molt interessant, per la recomanació teva i de l’Auster, i per les cites que has posat.
    Gràcies.
    Tomàs

  2. Volia donar-te les gràcies pel consell del llibre d’en Jaume B. M’ha agradat força.  És un plaer poder recollir les teves recomanacions, prenc nota d’aquest autor que ens dius ara i aprofite l’avinantesa per preguntar-te si has llegit res d’en Francesc Puigpelat i d’en V Pallarés. Vull apropar-me a la llibreria la setmana que ve i “carregar”, així que neccessite ajuda!!!  gràcies i fins prompte!

  3. Bona vesprada, Xulio!

    Joubert també té un altre llibre molt interessant publicat a Edhasa ara fa uns anys (Pensamientos crec que es titula) molt interessant.

    Salut

  4. Gràcies. Passaré per la llibreria i faré la comanda: dos de llops (Puigpelat i Pallarès) i també “Fado”. Ja que m’has anat assessorant durant els darreres mesos el mínim que puc fer és llegir una obra teua.

  5. Gràcies. Passaré per la llibreria i faré la comanda: dos de llops (Puigpelat i Pallarès) i també “Fado”. Ja que m’has anat assessorant durant els darreres mesos el mínim que puc fer és llegir una obra teua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!