Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

28 de novembre de 2006
Sense categoria
10 comentaris

El Periódico: carta enviada, carta tergiversada

Cada cop que El Periódico em publica una carta em trobo que no la publiquen tal com l’he enviada. Hi fan dos tipus d’intervenció: una de lingüística, que considero innecessària quan veig els canvis concrets, i una d’ideològica, que em sembla brutal. Tenint en compte que és un dels mitjans amb més lectors, crec que ja és hora de començar a parlar clar. Des del meu bloc jo no he censurat mai un comentari. No n’he esborrat ni quan m’insultaven. Fa poc, vaig respondre un comentari molt carregat de menyspreu d’algú que es considerava la meva minyona peruana i que, per tant, em tractava de senyoret. Metafòricament, vaig acomiadar la minyona per insolent, cosa que va motivar una rèplica en forma, novament, d’insult. Em deia racista i que se’m veia el "plumero". És evident que si hagués volgut hauria esborrat aquell comentari. Tècnicament ho podem fer i això ha de quedar molt clar. Els blocs són un espai per a l’expressió lliure. I no puc entendre que en ple segle XXI, i amb l’accés lliure i gratuït a la informació com tenim ara, i amb uns mitjans en suport paper en plena davallada, n’hi hagi un que es permeti donar aquesta imatge de censurador sense manies. Ja vaig denunciar en un article anterior la manipulació que van aplicar a una altra carta. A continuació us reprodueixo l’escrit tal com l’he enviat i després tal com apareix publicat. I fixeu-vos, sobretot, i a part dels detallets lingüístics que us comentava, en la frase final, que és el que dóna sentit a l’article.

Referèndum és democràcia

El nou president de la Generalitat va fer un reconeixement nacional de Catalunya en el seu discurs d’investidura. Si estem d’acord que Catalunya és una nació i que es pot deixar el discurs identitari perquè la identitat ja és clara i el que cal és fer polítiques progressistes que facin avançar la societat catalana, no hi hauria d’haver cap problema per demanar als ciutadans que formem part d’aquesta nació si volem continuar dins l’Estat espanyol o si preferim crear un Estat propi. Un referèndum d’autodeterminació no ha de plantejar-se necesàriament en termes identitaris, sinó de progrés i de maduresa democràtica. Per això no s’entén gaire que només un dels tres socis de govern tingui com a objectiu aquest referèndum i que s’hagi de deixar aparcat aquesta legislatura. Seria una llàstima que el fre a aquest progrés social en forma d’un nou Estat fos precisament el debat identitari en clau de nacionalisme espanyol que alguns partits s’entesten a mantenir com a dogma.

Autodeterminació
Xavier Mir Oliveras
Arenys de Mar

Montilla
va fer un reconeixement nacional de Catalunya en el seu discurs
d’investidura. Si estem d’acord que Catalunya és una nació i que es pot
deixar estar el discurs identitari perquè la identitat ja és clara i
que el que s’ha de fer són polítiques progressistes, no hi hauria
d’haver cap problema per consultar els ciutadans si volem continuar
dins de l’Estat espanyol o preferim crear un Estat propi. Un referèndum
d’autodeterminació no s’ha de plantejar necessàriament en termes
identitaris, sinó de progrés i de maduresa democràtica. Per això no
s’entén que aquest assumpte s’hagi de deixar aparcat durant aquesta
legislatura.

Conclusions bàsiques:
1. M’han tornat a canviar el títol. El que jo havia triat tenia la intenció de subratllar que un referèndum d’autodeterminació és una qüestió de salut democràtica. A més, aquest és el lema que encapçalarà tots els escrits relacionats amb aquesta qüestió que surtin del meu bloc i que pugui escampar per tot el país.
2. Tal com han deixat el final de la carta, sembla més aviat que estic descontent amb ERC perquè han hagut d’aparcar el referèndum, quan en realitat denuncio que només ERC el vulgui i que Montilla es resisteixi a plantejar-lo.

Arran d’això, una reflexió i una proposta. La reflexió és que les dues edicions d’El Periódico, una en català i una en castellà, comporten una doble despesa per als catalans. Em direu que la gent no compra totes dues edicions, i és cert, però les paguem a través d’impostos quan des de les institucions, amb l’excusa del bilingüisme, es compren totes dues edicions. Feu un tomb, per exemple, per les biblioteques públiques. Aquesta és un font d’ingressos notable per al diari.

I la proposta, per a qui la vulgui dur a terme, és escampar el lema que m’han censurat: Referèndum és democràcia. Us proposo que envieu cartes a El Periódico donant la vostra opinió sobre la conveniència d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i que hi poseu aquest títol.

  1. Benvolgut Xavier:

    Jo comprava el Periòdico, quan va sortir en català encara més. Sabia que era pro Psoe, però amb l’Antonio Franco encara guardava les formes, ara ja no- el temps de la campanya de l’estatut era indignant.
    Ara el miro per internet- com a molts altres diaris- però ni una pela més.

    Sàpigues que espero els teus escrits cada dia- de fet els busco-, no facis cas de certa gent i recorda que internet no és el mon- sols una petita part.
    Visca la determinació pel Referèndum!

  2. Jo he escrit diverses cartes als diaris, i les coses han estat de la següent manera:

    -El Punt: M’han publicat diverses cartes (la gran majoria que he enviat) i no me les han alterat. Un 10 com a mitjà democràtic.

    -El Periódico: M’han publicat només alguna de les cartes que he enviat, i me les han alterat.

    -L’Avui: No m’han publicat mai cap de les cartes que els he enviat. Eren cartes independentistes, i francament em va sorprendre molt al principi. És un diari en català, però ara el considero sectari. No hi penso tornar.

    -Sport: També he escrit alguna carta esportiva. Sempre he escrit en català i havien aparegut en català, però la darrera me la van traduir al castellà !!! Ja no hi torno tampoc.

    Conclusió: Dius que Referèndum és democràcia però ja veus perquè no tenim referèndum: perquè no hi ha democràcia enlloc, ni a la majoria de mitjans de comunicació! Vergonyós!

    Si volem un refe`rendum, n’hem de parlar i molt, però crec que hem d’aprofitar més els nous mitjans de comunicació. Ens hem de fer nostra la red! I al final, res d’esperar a que ens contestin si volem fer un referèndum. Sempre ens diran que no, el que hem de fer és exigir-lo!

    Salut company!

  3. Les manipulacions de El Periódico (igual que les d’El Triangle) són descarades i delictives. Només s’ha de veure el tractament que van fer per exemple de la concentració d’Unitat Nacional Catalana a la plaça Sant Jaume pel Pacte Nacional. En l’article previ van reproduir, com la resta de mitjans, el teletip corresponent, però ells, casualment, van afegir que UNC era una organització paramilitar (????????). La notícia corresponent a com havia anat l’acte començava amb la paraula odi a la qual seguien un munt de mentides i difamacions intencionades que demostren la baixesa moral del qui escriu i del qui el dirigeix.

  4. M’HAN MUTILAT, MODIFICAT, SUBVERTIT AL DIARI BESSÓ LEVANTE-EMV. ET QUEDARIES A RATLLES.

    PORTEM 30 ANYS AMB AQUESTA CENSURA.I DESPRÉS DIUEN QUE TAL O QUAL TEMA NO ÉS AL CARRER.AH, PERO ELLS SÓN OBERTS I D’UN TARANNÀ DIFERENT DE LAS PROVINCIAS,

    ALÇA !

    CORDIALMENT XAVIER.  

  5. La versió que han muntat de la teva carta no diu res d’un detall que assenyales. I ho trobo greu perquè és un detall prou significatiu:

    "(…) Seria una llàstima que el fre a aquest progrés social en forma d’un nou
    Estat fos precisament el debat identitari en clau de nacionalisme
    espanyol que alguns partits s’entesten a mantenir com a dogma."

    M’hi apunto a la proposta. De passada miraré de tornar a enviar cartes al diari, que ara ho tinc un xic rovellat. Tinc uns quatre o cinc dies complicats (i alguns escrits esperant), però m’hi posaré.
    Salutacions.

  6. El que em pregunto és perquè envieu cartes al Periódico. Suposo que és perquè el llegiu. Jo, la veritat, l’he llegit algun cop al bar i a casa d’un cunyat meu molt espanyolista (és que així no els dono de menjar) i m’he avorrit moltíssim.

  7. La premsa clàssica en paper té els dies comptats.
    No vull fer una afirmació sensacionalista, ja que no està del tot fonamentada. Però els darrers estudis posen de manifest que els joves (la generació bloc) tenen Internet com a primer mitjà d’informació fiable. Només cal veure la febre blocaire dels darrers 2-3 anys. A banda d’això, els diaris en paper més llegits són els gratuïts, agradi o no. Precisament, l’antic director de El Periodico, Antono Franco, va arremetre contra aquests diaris quan van començar a irrompre en la societat. Ja tremolen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!