Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

10 de desembre de 2010
3 comentaris

Pendents de l’anàlisi del PSC

Torno a referir-me al partit en qüestió com a PSC i no com a PSOE-C perquè els vull donar un vot de confiança. Aquests dies fa dos anys de la decisió que els va conduir, de manera irremeiable i previsible, a la sonada derrota del 28 de novembre. Ja vaig explicar el mateix 28 quin va ser, des del meu punt de vista, el punt d’inflexió: la reunió del Consell Executiu de 15 de desembre de 2008 que va decidir posar el PSOE per davant de Catalunya. Però per on s’encamina la reflexió dels socialistes catalans? Ens en podem fer una idea llegint els deu punts clau de la derrota del PSC segons José Rodríguez, amb el qual he tingut no poques discussions.
Els dos primers punts fan referència a la manca d’una resposta d’esquerres a la crisi, una idea força compartida entre els socialistes i que ja apuntava Vicenç Navarro a la seva anàlisi. El problema, però, és que els socialistes catalans estan condicionats per les solucions contra la crisi dictades pel govern espanyol i tenen molt poc marge per aplicar solucions pròpies, sigui perquè els manca la competència o sigui perquè no volen posar en evidència les diferències amb els socialistes espanyols, no fos cas que això donés ales al PP. D’altra banda, resulta realment heroic combatre la crisi amb un espoli fiscal de 3.000 euros per persona i any, però el dogma socialista afirma que d’això no se’n pot parlar clarament perquè seria fomentar el discurs identitari i, segons ells, regalar vots a CiU.

El fet d’haver governat amb Esquerra –recordem la campanya electoral: ni independentistes ni de dretes– també plana com a factor decisiu de la fugida del vot espanyolista cap al PP, cosa que de fet reforça el problema de fons que alguns s’entesten a negligir: la doble ànima. Una és la que ja pensa en Carme Chacon –i ella, conscient d’això, ho explota– i l’altra, la que no veu gens clar aquest relleu i prefereix potenciar els alcaldes. Cap de les dues ànimes aconseguirà, tota sola, tornar a governar. Pensem que quan ho ha fet ha estat de la mà d’Esquerra i amb un projecte de pes com era inicialment el nou estatut. Personalment, m’inclino a pensar que el PSOE se’n sortirà i que aconseguirà col·locar Carme Chacón al davant del PSC, que ja és la preferida pels votants, per la simple raó que els votants de l’ànima catalanista ja han abandonat el partit en aquestes darreres eleccions i, per tant, la majoria que queda ara al PSC és la que decantarà la balança a favor de Chacon. Això no hauria de ser cap problema si totes aquestes persones que recel·len de Chacon aporten el seu capital polític i el seu electorat potencial al doble congrés que proposo que facin les esquerres catalanes, un per definir el projecte a 12 anys vista i l’altre per triar-ne els protagonistes en llistes obertes.

Finalment, Rodríguez també veu clar el problema de l’eix Catalunya-Espanya i la seva funció anorreadora de l’eix esquerra-dreta en què els socialistes catalans voldrien situar el país. Cito textualment les seves paraules: “el independentismo social está en mejor salud que nunca y eso lleva a
condicionar bastante la política y el discurso. Algo que deja al PSC
desmantelado: el PSC presenta un autonomismo o un federalismo que dibuja
algo parecido a un “techo”
.” Per tant, és evident que el futur només pot anar per dues vies: o resar perquè l’independentisme deixi de condicionar la política i el discurs o, al contrari, fer-se’l seu i fer pedagogia entre la classe treballadora dels avantatges que comportarà un estat propi.

I ho deixo aquí. Rodríguez tracta altres qüestions, però que per mi són secundàries i que en tot cas podeu llegir directament al seu apunt.

  1. Què te a veure el PSC-PSOE amb l’independentisme català?

    Això de tant PSC-PSOE, “ànima” independentista, ja sembla allò d’aquells estudiants que, de tant barrinar sobre la relació del Ku-Kux-Klan amb l’assoliment de segòns quins drets per part dels negres, es van trobar que de negres vius ja no n’hi havien… Ve a ser, també, com el sector progresista de l’església vaticana: tothom en parla però no es veu cap fruit d’ell. Perque, la veritat, això de les ànimes és una fantasmada (científicament i teologicament comprovada). Bé, tothom és lliure d’esperar-se per a caminar la setmana dels tres dijous…

    Atentament

  2. Hola Xavier:

    Primer de tot, gràcies per dedicar un post a desgranar el meu i fer el teu contra-analisis.

    Segòn, el PSC no és ni serà independentista o sobiranista. El PSC aglutina o pretén aglutinar el centre-esquerra catalanista i punt. No pot ser un partit “catch-all” a l’estil de CiU que pot agafar catalanistes que ja els hi va bé l’status-quo i aquells que són sobiranistes.

    Al PSC les dues ànimes són gent que es sent més espanyola que catalan i gent que es sent més catalana que espanyola, però que tots senten que els trets propis de la cultura i autogovern català s’han de defensar. Hi ha federalistes i autonomistes no hi ha sobiranistes.

    Aquest espai, el d’esquerres sobiranista hi ha molts partits que intenten representar-ho, especialment ERC, i per mi intentar barrejar o fer transversal l’independentisme és un error. Ara mateix, l’independentisme és molt fort socialment, però no és majoritari, té el seu espai, suposo que creixent però no es pot considerar el sustitut natural del catalanisme.

    I jo em preocuparia molt com el sobiranisme social ha optat no per reforçar els partits clarament independentistes sinò que han anat a reforçar una opció que tots sabem, especialment els seus votants que no donarà cap passa en la direcció cap a la independència, i mentrestant els partits clarament espanyolistes amb propostes contràries a la normalització lingüística com el PP o Ciutadans han crescut amb aquesta polarització “España – Catalunya”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!