Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

28 de maig de 2007
14 comentaris

(Maragall dimissió) Regeneració democràtica i sobirania

En els debats d’aquest 28-M hi té un gran pes l’abstenció. Al Principat, aquestes municipals han deixat unes xifres realment preocupants. En una ciutat com Mataró (feu socialista, per cert), la participació ha passat del 60,7 % el 2003 al 46,2 % el 2007. Amb aquesta evolució es fa possible que CiU, havent tingut 2.000 vots menys, hagi guanyat un electe. I això no impedeix que el cap de llista Joan Mora ho visqui com un triomf. Els partits estan atrapats en unes dinàmiques que fan difícil l’autocrítica. Els mitjans de comunicació tradicionals, sempre disposats a magnificar l’humil i sincer reconeixement d’un retrocés en el suport, no hi ajuden gens. Però em sembla urgentíssim obrir el debat de l’abstenció. I si pot ser, que no sigui esbiaixat i interessat.

Entre els motius amb què es pretén explicar l’abstenció n’hi ha un que resa que la gent està farta de no saber on anirà a parar el seu vot o que la força més votada no pugui formar govern. Alguna cosa semblant deia Vicenç Villatoro avui a L’Oracle de Catalunya Ràdio. Crec que aquest és un dels arguments esbiaixats i que cal combatre. La gent ha de votar allò que li sembli i entendre que a partir dels resultats es formaran les majories que siguin possibles, perquè aquesta és una de les bases del sistema democràtic que tenim. I si hi ha algú que no ho entén, se li ha d’explicar i no tenir la perversió d’aprofitar-ho en benefici propi.

També hi ha un component conjuntural en el fet que tenim massa fresc tot el llastimós procés de reforma de l’Estatut. Vist com han anat les coses, el diferencial d’abstenció al Principat deu explicar-se, en bona part, per això. Però també aquí cal fer pedagogia i demanar a la gent que no se senti ben representada que votin en blanc, però que votin. Si del que es tracta és de forçar aquest debat perquè hi hagi reformes democràtiques que permetin més participació, el vot en blanc és molt més efectiu, és un missatge molt més clar i directe. Jordi Sànchez parla avui de desafecció ciutadana cap a les institucions públiques. És això el que persegueix l’abstencionisme militant que es barreja amb el gandul? Carregar-se les institucions democràtiques?

I de tot plegat, jo també en faig la meva interpretació. El nostre sistema polític està malalt. Els partits estan atrapats pel joc de majories, pels acords de govern i per la pressió dels mitjans. I les poques vies de sortida que hi ha són sistemàticament bloquejades. Si diumenge mateix llegia a El Punt que Maragall defensa les llistes obertes per reduir l’abstenció, avui Miquel Iceta (té collons: del mateix partit!!) surt a dir que ni parlar-ne. Doncs jo penso que la gent ha arribat a la conclusió que votar no serveix per res perquè aquest és el missatge que li arriba constantment. Només cal veure l’evolució de l’abstenció: del 38,73 % de les municipals de 2003 va anar-se reduint al 36,62 % de les del Parlament i va tocar sostre en el 23,04 % de les del Congrés (l’agitat 14 de març). Però des d’aleshores s’ha tornat a engreixar. L’1 de novembre passat va tornar a pujar al 43,22 %, per la qual cosa no es pot atribuir als pactes de govern que en van sortir, sinó a tot el procés anterior de reforma de l’estatut. I ara ha culminat en un preocupant 46,20 %.

La gent té la sensació que la seva voluntat política no arriba on ha d’arribar. És com si es trobessin atrapats en un embús de trànsit. No es pot anar ni endavant ni enrere perquè pertot arreu hi ha obstacles. Necessitem un helicòpter que vingui, via aèria, a retirar l’obstrucció. Necessitem anar al nucli de tota regeneració democràtica: la sobirania. En un país on els pocs que van decidir que volien el nou Estatut (prèviament retallat per qui l’havia de respectar) no són tinguts en compte, no es pot demanar als votants que creguin en el seu vot. El problema l’han patit ara els ajuntaments, però ve de més amunt. S’ha intentat solucionar des del Parlament, però venia de més amunt. El problema és la sobirania, i fins que no es resolgui aquest problema no serà possible la regeneració de la democràcia.

  1. I qui ha parlat de sobirania a la campanya? a part de les CUP que tot just estan arrencant és clar (per cert, felicitats CUPaires!)…i han il.lusionat allí on s’han presentat, massa pocs llocs encara.

    Algun dia CiU parlarà de sobirania de debò? algun dia ERC ho tornarà a fer fora de calçotades?

    Manca coratge, nervi i determinació…potser són el nostre mirall aquests polítics, i aleshores no hi ha res a fer. Però això no és cert, els polítics han de ser model i referent d’anhels, no mirall de misèries. La segona opció és la còmoda, evidentment, però si volen ser funcionaris que no es posin en política.

  2. el problema no esta en les idees, el problema està en les persones que és dediquen professionalment a la Política. Si volem sobirania o el que sigui, ens calen polítics que la defensin amb totes les seves conseqüències.

    Compromís amb el seu ideari i sacrifici personal, és l’únic que un polític ha de tenir i que cap té.

    Ens calen nous polítics, les idees ja les tenim, son les de sempre.

  3. Ha passat a ser la 5a. força política, en vots. Al conjunt dels municipis barcelonins.
    Ha baixat més percentatge de vots que les altres dues forces tripartites, que també els han baixat, clarament, igual que el PP.

    Nomes ha augmentat representativitat, la que anara a morir CiU!! Ha, ha

    30 anys d’equivocacions permanents!!! Desfeta com el sucre, digué en Carod el 2002.  Vaja!!! potser si està a punt de desfer-se, però els altres 4 estan  liofilitzats.
    Se situa, ERC, al conjunt dels municipis barcelonins per sota del 10% en vots rebuts.

    I a la ciutat de Barcelona, ERC ha perdut el 45% dels vots del 2003.

    Vaja, res de bó per a ERC i per a la seva direccio.

    Per alguna cosa serà, un fet tant generalitzat arreu dels municipis barcelonins.
    I on ha format part d’un tripartit, mes forta ha estat la davallada.

    S’haurà equivocat l’electorat?

    No s’equivoca mai.

  4. "Els altres, els que no van anar a votar, queden barrejats entre la ignorància, el passotisme, el feixisme i altres malalties. Sé que no és així en tots els casos, però han de saber que formen part d’aquesta massa amorfa." Això del teu post anterior…. "És això el que persegueix l’abstencionisme militant que es barreja amb el gandul? Carregar-se les institucions democràtiques?" Això d’aquest.

    Tots aquests ignorants, passotes, feixistes, malalts, militants i ganduls el que voldrien és precisament això, intervenir en el govern… Publica quants articles vulguis dient el que vulguis… És un dret democràtic fonamental, i jo el respecto. Però, això sí, et demano que moderis el teu vocabulari, que no em faltis al respecte. En aquest país, els ciutadans i ciutadanes tenen el dret de votar i el dret de no votar, en ambdós casos, sense haver de donar explicacions a ningú, i amb tot el dret de no ser censurats per ningú. Un altre dret democràtic fonamental… No passa res. Per part meva, aquest "incident" ja està oblidat.

    ¿Què la situació ideal és que voti el 100% del cens? Sí. Per descomptat. Totalment d’acord amb tu. Tant d’acord que et faig aquesta proposta… Demà mateix quedem a l’hora que vulguis i on vulguis, Arenys o Barcelona, i comencem a preparar una campanya de recollida de signatures per tal de demanar on i a qui procedeixi (ni idea! aquesta no és la meva especialitat):

    1) La impugnació dels resultats d’ahir en tots els municipis on no hagi votat més del 50% del cens electoral.

    2) Que, com en altres països, el vot sigui obligatori.

    Jo coneixia de primera mà el cas de Bèlgica, però segons Wikipedia (la Viqui no en diu res), també està instaurat en Austràlia i en Mèxic.

    Si et sembla bé, quedem en privat. Que pateixin una mica… 😀

    Fins aviat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!