Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

16 de desembre de 2009
1 comentari

La valoració (i III)

Acabo la sèrie de valoracions del 13-D amb un seguit de punts breus. Abans voldria insistir, però, i quant als resultats, que assolir un 27,5% de SÍ en un municipi és sinònim d’estar preparat per a la independència. És el 55% del 50%. Els qui ja hi són, ja ho poden celebrar, però que continuïn treballant per guanyar més suport; els qui freguen aquesta quantitat, tampoc cal que es posin a plorar. I si a la mitjana del país (excepte Osona) surt un 22-23%, tenint en compte els recursos de què s’ha disposat i el fet que siguem just a l’inici i no al final del procés, i a Osona surt un 40 % o més, això no vol dir que unes estiguin ben organitzades i les altres, mal organitzades, sinó que probablement en un cas s’ha sabut ser més eficaç que en l’altre. Un 27,5% és un bon resultat. Un 40 o un 50 % és, senzillament, millor encara. Es tracta de compartir experiències, treure’n tot allò que es pugui i preparar el segon assalt. Com veuríeu, per exemple, la idea d’agermanaments sobiranistes entre municipis perquè els qui tenen l’experiència del 13-D ajudin els del 28-F i els del 25-A?

1. Alfons López Tena ha afirmat (ho va fer al Matí de Catalunya Ràdio i a l’Àgora) que la diferència de participació a Osona respecte d’altres llocs s’explica pel fet que la comissió organitzadora s’ha mantingut neutral. Aquest és un aspecte sobre el qual podem reflexionar. Potser sí que trobaríem casos en què no s’ha estat del tot escrupolós. No ho sé. Però en tot cas, això hauria d’haver tingut una traducció en una quantitat tan superior de vots NO que expliqués per si sola la diferència en participació, i no és així. Per tant, no veig que l’argument pel qual es vol explicar el fet sigui convincent. En canvi, sí que es pot explicar per l’habilitat a implicar els partits polítics i algunes personalitats rellevants de cada població, cosa que explicava als Matins de Josep Cuní. Qüestió de prendre’n nota de cara al 28-F. A propòsit del tema, celebro i agraeixo de tot cor l’aproximació entre López Tena i Carles Mora.

2. El fet que el cens s’hagi ampliat a nous catalans i que l’edat de vot s’hagi avançat a 16 anys és, evidentment, una qüestió que respon a principis democràtics. No tinc dades del comportament dels joves d’entre 16 i 18 anys però, per dir-ho d’alguna manera, ampliar el cens a un  miler de joves perquè en vinguin a votar cinquanta o cent no és precisament escombrar cap a casa; i el mateix es pot dir dels nous catalans. I, malgrat això, els resultats han estat excel·lents. Caldrà, però, continuar treballant per arribar a aquests col·lectius.

3. En el cas d’Arenys de Mar, i per posar-hi xifres contra l’opinió de les persones que, interessadament, hi volen veure un fracàs, sobre un cens de 12.254 van votar SÍ 3.173 persones i només van votar NO 78. Per això la participació va ser del 26,95%. Amb els mateixos vots en blanc i nuls, si 3.000 persones que no van venir a votar ho haguessin fet i tots haguessin votat NO i ni una persona més hagués votat SÍ, la participació hauria passat del 50% i encara hauria guanyat el SÍ. En proporció, els resultats del 13-D confirmen allò que aquest mes deia l’enquesta de la UOC: ja en som una mica més de la meitat. I compte!, que quan algú afirma que no vol la independència no ens està dient que s’hi oposi frontalment. Fins i tot sense voler-la en el fons pot acabar votant SÍ. O és que el vot de càstig només ha de funcionar als comicis amb partits?

4. El 13-D ja era un èxit abans d’obrir els col·legis electorals a les 9 del matí perquè l’interès de la moguda ens va portar un ressò mediàtic impagable, amb exemples especialment significatius com l’editorial de Le Monde o el reportatge de la BBC. Aquest objectiu ja s’havia acomplert abans de començar. Però just l’instant abans d’obrir les portes del CC Calisay a Arenys de Mar i quan encara ningú no sabia res d’aquest ressò a la premsa mundial, els 15 voluntaris i voluntàries del primer torn de meses (quinze personasses com una catedral) van esclatar en un sonor aplaudiment d’entusiasme. Per a mi, un dels moments més emotius i impagables. I sense dubte, l’altre gran èxit al qual em referia en el segon apunt de valoració.

  1. Fa molt temps que vaig alertant sobre  el perill que els egos i l’afany de protagonisme d’alguns no dilapidi la imprescindible unitat d’acció independentista. I hi ha qui s’ha sentit ofés davant el meu benitencionat toc d’alerta però aquest darrers dies podem comprovar, novament, com més d’un, sembla que no pugui ressitir-se a la temptació de anar per lliure i fer la guerra pel seu compte per penjar-se no sé quines medalles. Afurtundament, l’alcalde Mora ha rectificat molt intel·gentment en favor de la unitat, cosa que celebro. Ara el Sr Canela i alguns més volen muntar, una plataforma electoral, diuen ?
    Bé, espero que finalment imperi el seny i que, a partir d’ara, a més de treballar JUNTS per que les consultes de febrer i abril vagin ENCARA millor que la de diumenge passat i ens preparem ja per les eleccions al principat que tindràn lloc d’aquí a menys d’un any.
    Crec que, és de calaix que, és imprescible que l’independentisme desacomplaxat tregui un bon resultat i això passa per eixamplar i engrandir Reagrupament. I és d’agraïr la generositat que està demostrant Carretero. I jo demano, una vegada més, que abandonem els personalsimes i treballem tots en aquesta direcció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!