Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

9 de desembre de 2007
0 comentaris

Elogi de la transgressió

Aquest és el títol d’un llibre publicat l’agost d’aquest any. Es tracta de les ponències de les Jornades de Psicologia i Identitat que es van fer a Sueca els dies 12 i 13 de maig de 2006. Els editors són Àngel Velasco i Quim Gibert, i la publicació ha anat a càrrec de La Busca. Ara que s’acosta el 9 de març i que l’Estat espanyol ens demanarà que votem com a espanyols que ens considera, la reflexió sobre la transgressió, sobre la legitimitat i la necessitat de la transgressió, em sembla molt oportuna. Només per això ja val la pena saber què diu el llibre. Però hi ha més motius.

El volum conté les intervencions d’un seguit d’especialistes. El primer és el mateix Quim Gibert, un arenyenc que actualment resideix i treballa a la Franja; ell s’encarrega d’explicar el títol genèric de les jornades, “Identitats i desraó d’estat”. El segon, Ramon Camats, a qui vaig poder conèixer personalment arran de la publicació del seu assaig El llegat d’Antígona, també recomanable, escriu sobre “Identitat i revolta”. El tercer, Albert Berrio, és també força conegut en el món de la sociolingüística i ens parla d’identitat lingüística i desraó d’estat. En quart lloc trobem la intervenció d’Eugeni Casanova, autor del Viatge a les entranyes de la llengua, que ens parla dels trenta anys de destrucció “democràtica” de la cultura catalana. I finalment, clou les ponències l’historiador i blocaire Josep Sort (que per cert també va assistir a la presentació de la XBS i té un segon bloc en anglès) amb l’article “Sobre la variable identitat d’un poble: el cas del Quebec”. Us animo, doncs, a llegir el llibre i a fer les vostres reflexions al bloc (al vostre o al meu si no en teniu, com vulgueu).


Tenim tres mesos clavats (en Joan Oliver diu que en tenim quatre, però crec que s’ha descomptat; no li ho tindrem en compte) per pensar quin tipus de transgressió volem fer. Però és clar que necessitarem fer-ne alguna si volem mantenir la nostra vitalitat social, econòmica, política i de tota mena. Diria que la no-transgressió portarà moltes persones a l’abstenció.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!