vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

15 de juny de 2013
0 comentaris

Guspí 2012: Benvingut trepat

“Guspí Trepat”
Vi negre
DO Conca de Barberà
Pira

Celler: Guspí
Anyada: 2012
Raïm: Trepat
Grau alcohòlic: 13,5%vol
Preu aproximat: 8/9 euros
Agricultura ecològica 
Web: http://guspi.com/

Comentari:
  
Els gustos i preferències en el món del vi són tremendament pendulars. Després d’èpoques d’injust ostracisme arriben d’altres de revifalla i esplendor. És el cas d’aquesta varietat característica de la Conca de Barberà que fins no fa gaire temps restava en un discret segon pla, destinada bàsicament a caves i vins tranquils rosats, i que l’actual auge de les varietats autòctones torna a posar en valor. Així, el trepat ha estat recuperat en els darrers temps com un vi negre de qualitat amb resultats certament brillants, com és el cas d’aquest Guspí. No hi ha dubte que el trepat és la gran oportunitat que se li presenta a la DO.

Aquest vi és elaborat per un jove viticultor de Pira, Josep Maria Guspí, on hi conrea vinyers pertanyents a la seva família d’ençà generacions. A partir de 2006, decideix dedicar-se  també a elaborar vins propis, aprofitant la infraestructura que ofereix el Viver d’Empreses Vitivinícoles de la Conca de Barberà, un espai que allotja diversos projectes d’emprenedors de la DO. 
 
 
El celler ofereix, a més, dos vins negres monovarietals, un merlot jove amb pas per fusta (Pinatell) i un ull de llebre amb criança (Embigats de la Maria), a banda d’un blanc fermentat en bóta (Blanctresc), integrat per macabeu, chardonnay i sauvignon blanc.

Varietat tradicionalment lligada a l’elaboració de vins rosats, el trepat està aconseguint ara òptims resultats en el camp dels vins negres. Per les seves característiques se l’ha relacionat amb els vins borgonyesos, encara que possiblement tingui més punts en comú amb alguns vins italians suaus com, per exemple, determinats (no tots) Chianti toscans.

Això fa que el Guspí Trepat sigui un vi fins a cert punt atípic en el context dels vins negres catalans, on hi predominen una potència i una estructura majors. En canvi, i degut a la seva tipicitat varietal, en el Guspí hi sobresurten les notes afruitades i lleugeres que el conformen com un vi amable i fàcil de beure.


El raím escollit prové d’una vinya vella situada al terme de Pira, plantada sobre sòl de tapàs, un terreny poc productiu de consistència argilosa, que limita la capacitat de retenció i emmagatzematge de l’aigua. Després d’una
maceració de catorze dies, el vi fa la fermentació malolàctica en bóta de roure francès i envelleix en la mateixa bóta durant set mesos, sent sotmés a una lleugera filtració i tot seguit embotellat.

El resultat és un vi suau però alhora gras degut a la seva perllongada maceració, beneficiant-se d’una influència moderada i poc agressiva de la criança en roure. Sedós i delicat en el seu pas per boca, ofrereix una bona acidesa, abundant fruita, i l’alcohol suficient per a conferir-li certa estructura. Un vi per a prendre lleugerament fred quan arriba la calor.

Nota de tast.
Color vermell robí intens, voraviu carmesí.  Aromes d’intensitat mitjana,  fruita vermella (cirera, maduixa), espècies, equilibrat. Suau en boca, cos mig, afruitat, bona estructura. Fresc i elegant, amb nervi.

Data de tast: 
juny
2013

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,30/10

El contrapunt. El Viver de Celleristes, aire nou per a la Conca. El Viver d’Empreses Vitivinícoles de la Conca de Barberà és un equipament situat a l’antiga Societat Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, a Montblanc. Després de romandre durant molt temps en desús, les instal·lacions foren remodelades recentment amb l’objecte de disposar dels espais i equipaments necessaris per a reprendre l’activitat vitivinícola. El balanç d’aquesta iniciativa s’està demostrant clarament positiva, tant per la generació de nous projectes com per la seva contribució a la necessitada renovació de la DO.  

On trobar-lo?
  A Barcelona, Colmado La Sierra, carrer Rosselló, 160

(Nota. VqE paga sempre els vins que comenta i opina lliurament sense cap condicionant extern)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!