vins que estimo (VqE)

vins de proximitat, vins per assaborir

31 de maig de 2014
0 comentaris

Blancs de l’Empordà 2013 (I): Gerisena

“Gerisena blanc”
Vi blanc jove

DO Empordà
Garriguella (Alt Empordà)
Celler: Cooperativa Agrícola de Garriguella
Anyada: 2013
Raïm: garnatxa blanca
Grau alcohòlic: 14% vol
Preu aproximat: 6 euros
Web:
http://ca.cooperativagarriguella.com/ 
  
Comentari:
  

Aquest vi blanc és una novetat de la cooperativa de Garriguella: un monovarietal de garnatxa blanca que combina una varietat de conreu tradicional a la zona amb una elaboració moderna i exigent, obtenint un balanç final esplèndid. 

Fundada l’any 1963, la cooperativa agrícola de Garriguella acaba de celebrar recentment el seu 50è aniversari amb ànims renovats. Tot i una conjuntura econòmica general gens propícia a nous projectes, aquest celler cooperatiu va anunciar, entre els seus objectius, una forta aposta per la innovació a través de la tecnologia, I+D, nous productes i l’ampliació del mercat buscant també l’exportació. 

 

El Gerisena blanc és un d’aquets nous productes. Es tracta d’un vi elaborat exclusivament amb garnatxa blanca, una de les varietats més característiques de la DO Empordà, però que generalment es presenta en cupatge amb altres varietats, bàsicament macabeu. En aquest cas, les vinyes es troben a la part alta de la plana empordanesa, a peu de la serralada, enlairant-se fins als turons i contraforts de les serres de la Baga de Ferran i inicis de la serra de l’Albera.

 

Pel que fa a l’elaboració d’aquest vi jove, el raïm se sotmet prèviament durant unes hores  a una maceració pel·licular a baixa temperatura per poder extreure els aromes primaris de fruita. Posteriorment, es vinifica a temperatura controlada i una part del most finalitza la fermentació i posterior criança en barriques de roure francès.

 

El resultat és sens dubte elogiable. En primer lloc, és una aposta valenta, atès que els monovarietals de garnatxa blanca són molt pocs freqüents al mercat, almenys encara, per les dificultats que presenta la seva elaboració sense el concurs d’altres varietats més suaus i afruitades. En segon lloc, a banda de disposar d’una molt bona matèria primera [el factor alçada en el vinyer és primordial], cal ressaltar el bon treball enològic realitzat durant la seva elaboració, aconseguint en nas un ventall aromàtic poc habitual per la seva complexitat, i un pas per boca estructurat, ple de matisos que convida a repetir el glop.

 

Un vi molt recomanable per a començar a introduir-se en el món de les garnatxes blanques, fins i tot en el cas de consumidors inicialment refractaris a aquesta varietat.
 
Nota de tast. Groc or d’intensitat mitjana amb reflexes verdosos. Aroma intens i delicat, fruita i flor blanques, amb predomini de plantes mediterrànies (matafaluga), vainilla. Ample en boca, notable acidesa, alcohol ben integrat. Fruita madura, records vegetals i de barrica. Postgust perllongat i fresc.

Data de tast: maig 2014

Valoració Vins que Estimo: Excel·lent 9,10/10

(Nota. VqE paga els vins que comenta i n’opina sense condicionaments externs) 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!