Viníssim

bloc de vins

23 de desembre de 2010
7 comentaris

Templari 2008, el vi vermell de la Terra Alta

L’etiqueta d’aquest Templari el qualifica de vi vermell, tota una declaració de principis. Tasta a Viníssim aquest Templari guardià de les essències de la Morenillo, i esperem que tingui més sort que l’ordre del qual pren el nom.

Vi:templari 2008, Celler Barbara Forés

DO: Terra Alta

Raïm:garnatxa negra 55% i morenillo 45%

Elaboració:vi vermell amb una fermentació en inox de 25 dies a 24º amb un envelliment en bóta de roure allier de 14 mesos.

Graduació: 14.5º

Preu: 11€

Tast:vi vermell de capa baix, força lluent; nas especiat amb records de mel i un fons lleugerament làctic, fruits secs, un punt de pinassa; lleuger… és que és vermell no negre!, mig cos, apropament fresc i àcid, notes balsàmiques fumades arrodonides per la carnositat i persistència del vi, sabors minerals barrejats amb records de cassís i un punt de figa seca, dit d’una  manera “trepaneja”, suposo que per la morenillo. És un altre exemple de subtilitat ben entesa.

Glopets:tinc tota la sensació que he tastat un vi vermell 100 % típic de la Terra Alta o la Conca de Barberà. Conec força els trepats més vermells que negres de Carles Andreu i Josep Forester, i aquest vi tot i el seu cupatge diferent n’és cosí germà. Els guanya en potencia, però la seva lleugeresa els agermana. Entenc que aquestes notes minerals, la mel i la figa, la present i correcte acidesa són característiques dels vins negres d’aquestes contrades i dels seus ceps autòctons. El color i els registres també l’agermanen amb els vins del Celler Escoda Sanahuja. Hi ha una Terra Alta i una Conca de Barberà que reivindiquen el seu lloc al mapa dels vins catalans.  

Haig de dir que és el segon cop que tasto aquest vi. Arrel de la segona edició de la Guia de vins Catalans, i de tenir la primera notícia de sobre la “morenillo”no vaig parar fins que vaig trobar un Templari, llavors va ser un 2006. Em va decebre, era el que jo considero un vi massa “cuit”, per sec i poc expressiu. En la collita del 2008, el vi es mostra molt més carnós i llèpol, ple de matisos, que el 2006 no tenia o no vaig trobar.

També és una bona notícia que el percentatge morenillo vagi incrmentant-se, ha passat d’un 30% al 2006 a un 45% el 2008.

He llegit al cupatges que hi ha una latre via a la Terra Alta amb morenillo: Gran Gotanya 2007. Per tant ja sé el que em toca, si en sabeu cosa feu-me un toc.

Ara mira’t la pell, “morenillo”, xuclat la sang vermella, tasta el vi, emplena la copa o el calze Templari, clava el nas o l’espasa, olora fort i fica’t dins la Terra, xarrupa llarg i deleix-te.

Salut

  1. Hola Nani!

    Un altre celler de la Terra Alta que elabora un vi amb varietat morenillo és el  Celler La Bollidora de Vilalba dels Arcs, concretament el seu vi Plan B, 40%garnatxa, 25% samsó, 25% morenillo i 10% sirah. Fan uns vins molt interessants tan en blancs com en negres.
    Salut i bons vins 

  2. Hola Nani!

    La Botiga Ogum Vins la portava en Ramon Roset Morera, que viu, precisament, a Arenys de Mar, i el vaig conèixer en un tast de vins del Celler La Bollidora que van fer. Ara ja no la porta ell i no sé si encara és oberta, veig que la pàgina d’Internet està en construcció i fa mesos que no m’envien res. De tota manera el vi Plan B, l’he vist per aquí El Maresme, però no recordo on, així que ho recordi ja t’ho enviaré, potser a la Companyia d’Alella, no ho sé, ja t’ho confirmaré.

    El Templari és fantàstic, a la darrera Fira del vi de Gandesa vaig poder tastar-lo i francament em va agradar molt i et donc la raó amb l’increment del morenillo potser “trepaneja” una mica.

    Salut! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!