Coc Ràpid

El bloc de Carme-Laura Gil

22 de setembre de 2008
Sense categoria
2 comentaris

El cóc fa història : 22 de setembre de 1416. Amb pedra negra.

Eren les tres de la tarda del dia 22 de setembre de 1416. Les Corts Generals catalanes iniciaven la sessió al saló del Palau major de Barcelona.

El rei s’assegué al soli. Era Alfons, fill i successor de Ferran, el d’Antequera, I de la Corona catalano-aragonesa, l’instaurador de la dinastia castellana al tron dels Estats de la Confederació. La dinastia estrangera provocà gran temor als catalans per la conservació de les llibertats tingudes; el rei Ferran fou obligat a prestar jurament tres vegades, a Lleida el primer any del seu regnat, a la Catedral de Barcelona per a jurar fidelitat com a Comte de Barcelona i la tercera vegada a Barcelona en Corts, l’any 1413.

Quan tres anys després Ferran morí a Igualada, Alfons, el fill primogènit, el succeí en el tron. Convocà el Parlament General el 23 de setembre de 1416. A la sala del Palau major de Barcelona entrà el rei, “d’alçada mitjana, magre, color pàl·lid, cabell negre, ulls brillants, nas aguilenc”; s’assegué al soli, eren les tres de la tarda, començà el seu discurs, els assistents sentiren estupor i ira en escoltar :
“Ya sabedes como genoveses no ha muyto tiempo á Portopi é en Caller fizieron grant damnatge é injuria á la corona reyal…”, Alfons els parlava en llengua castellana.

Fou la primera vegada que un monarca de la Confederació es dirigia als representants de Catalunya en “altra llengua que la materna catalana”. La noblesa i el poble mostraren el seu descontent i enuig sorollosament.

Debades. La influència castellana s’introduïa a Catalunya amb la nova dinastia. La decadència de les Corts catalanes començava.

Fou un dia assenyalat amb pedra negra. 

  1. Porten gairebé sis-cents anys de persecució amb tota mena d’armes, armes blanques, armes de foc, armes en forma de lleis, …,  amb l’efecto sin cuidado però sempre amb el cuidado sin efecto… 

    Acabarem lliures, potser nosaltres no ho veurem, però segur que no ens enterraran…

    “Admirant lo teu llenguatge
    quasi ràbia m’ha agafat
    que em feia dir: malvinatge
    qui parlar nos ha imposat
    que no és del nostre llinatge?…
    Jo ja et dic, no em vénen ganes
    de tornar-me castellà”

    Dr. Jaume Balmes
    Obres Completes
    Volum 3 – pàg. 297

    Amb afecte, carme-laura

  2. És trist llegit així.

    Però hauríem d’evitar l’acomplexament. En aquella època era habitual que els monarques fossin estrangers dels seus regnes, i fins i tot que no coneguessin les llengües que s’hi parlaven.

    Dos exemples:

    – A la cort castellana també es queixaven que l’emperador Carles no sabia parlar castellà.

    – El seu fill, Felip II, fou educat en portuguès, i no pas en castellà.

    Malgrat tot, els il·lustrats de l’enciclopèdia ens han volgut fer creure que els dos monarques més importants de la monarquia hispànica eren només reis de Castella.

    Posteriorment fou lògica la castellanització, després de la revolta de les comunitats els monarques eren propietaris absoluts de tot el que hi havia a Castella, en canvi, als regnes catalans, havien de fer jurament a les lleis del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!