Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

9 de febrer de 2012
0 comentaris

Berlín 2012: la Competició

Divuit són els títols que entren en competició al Festival de Berlín que comença avui i que el jurat presidit per Mike Leigh haurà de prendre en consideració a l’hora de conformar el seu palmarès en la penúltima jornada del certamen, el 18 de febrer.

Cal esperar que hi hagi agradables sorpreses, perquè d’entrada la selecció sembla fluixeta. Si més no, no hi ha grans noms etre els cineastes; tot i que en trobem força de ben reconeixibles, com ara Benoît Jaquot, Hans-Christian Schmid, l’emergent Miguel Gomes, els veteraníssims germans Taviani i, per descomptat, el xinès Wang Quan’an, guanyador d’un Ós d’Or el 2007, i el filipí Brillante Mendoza, premiat a Canes. Sense oblidar Billy Bob Thornton, que s’ha posat darrere la càmera en l’única producció nord-americana a concurs, i Antonio Chavarrías, home clau del cinema que es fa a casa nostra i que, havent trimfat a la Berlinale com a coproductor de La teta asustada, enguany hi presenta una història de terror amb Juan Diego Botto.

D’entre els temes que més es toquen: l’amor, l’ésser humà sotmès a manca de llibertat, els abismes de la ment humana, el racisme, la família, el poder catàrtic de la representació…

Aquesta és la llista de films en competició, amb una brevíssima sinopsi i informació complementària. El títol de cada  pel·lícula enllaça amb la fitxa que n’he publicat en aquest blog.

Berlín 2012: la Competició.

Un assumpre reial (En kongelig affære | A Royal Affair), de Nikolaj ARCEL. L’intrigant triangle amorós entre el cada cop més enfollit rei danès Cristià VII, la reina Carolina Matilde, jove i tanmateix forta, i un home il·lustrat i idealista. Amb Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Trine Dyrholm, David Dencik, Mikkel Boe Følsgaard. Coproducció danesa-txeca-alemanya-sueca, de l’autor de Islands of Lost Souls, Sandheden om mænd, Königspatience – Intrige im Parlament.

Dictat (Dictado | Childish Games), d’Antonio CHAVARRÍAS. Una parella acull a casa la filla d’un amic que s’ha suïcidat; però la presència d’aquesta menuda, de mica en mica, va desestabilitzant l’home, a qui li rebroten pors i dèries que ja creia superades, les mateixes que van dur l’amic a llevar-se la vida. Amb Juan Diego Botto, Barbara Lennie, Mágica Pérez. Producció catalano-galaico-mexicana, de l’autor de Susanna, Volverás, Las vidas de Celia.

Zoo (Kebun binatang | Postcards From The Zoo), d’EDWIN. Una noia, a qui de petita van abandonar al zoo, no n’havia sortit fins que un dia s’enamora d’un músic encantador. Al cap d’un temps, però, ella vol tornar a l’indret on la mare va abandonar-la. Amb  Ladya Cheryl, Nicholas Saputra. Coproducció indonèsia-alemanya-xinesa (prod. de Hong Kong i de la Xina), de l’autor de Kara, Anak Sebatang Pohon, The Blind Pig Who Wants To Fly

Just The Wind (Csak a szél | Just The Wind), de Bence FLIEGAUF. Una comunitat romaní viu amb neguit l’escalada de racisme a Hongria, oimés des que els han massacrat una família a casa seva mateix. En aquesta situació i mentre malden per seguir el ritme quotidià, una dona mira d’estar només per les seves dues feines i una adolescent es refugia en els estudis, però a un noi li ronden altres coses pel cap… Amb Lajos Sárkány, Katalin Toldi, Gyöngyi Lendvai, György Toldi. Coproducció hongaresa-alemanya-francesa, de l’autor de Dealer, Rengeteg, Tejút, Womb.

Gràcia (Gnade | Mercy), de Matthias GLASNER. Una parella alemanya han anat a viure a una de les ciutats més nòrdiques del planeta, en què l’hivern és d’una fosca permanent. La dona, que hi ha fet cap per acompanyar-hi el marit, topa amb algú o alguna cosa amb el cotxe i, de pànic, corre cap a casa cames ajudeu-me… Amb Jürgen Vogel, Birgit Minichmayr, Henry Stange. Coproducció alemanya-noruega, de l’autor de The Free Will, Sexy Sadie.

Tabú (Tabu), de Miguel GOMES. Una dona gran de caràcter fort, la seva criada capverdiana i la veïna dedicada a bones causes comparteixen el mateix pis d’un edifici a Lisboa. Quan mor la dona gran, les altres dues s’assabenten d’un episodi del seu passat: una història d’amor i de crim en una Àfrica de pel·lícula d’aventures. Amb Teresa Madruga, Laura Soveral, Ana Moreira, Carloto Cotta. Coproducció portugueso-franco-alemanya-brasilera, de l’autor de A Cara que MerecesAquele Querido Mês de Agosto.

Avui (Aujourd´hui), d’Alain GOMIS. L’últim dia de vida d’en Satché, que sap que es morirà aquesta tarda. Un viatge interior pels fets de la seva vida i per les cruïlles amb què ha anat topant, on haurien estat possibles altres camins vitals. Amb Saül Williams, Aïssa Maïga, Djolof M’bengue. Coproducció franco-senegalesa de l’autor de L´Afrance, Andalucia.

L’adéu a la reina (Les Adieux à la reine | Farewell My Queen), de Benoît JACQUOT. Pel·lícula d’època, adaptació de la novel·la homònima de Chantal Thomas, sobre els primers dies de la revolució francesa, des de la perspectiva de criats de Versalles. Amb Diane Kruger (Maria Antonieta),  Léa Seydoux, (Sidonie Laborde, lectora de la reina), Xavier Beauvois (Lluís XVI), Virginie Ledoyen,  Noémie Lvovsky. Coproducció franco-espanyola, de l’autor de Tosca (2000), Villa Amalia (2009),  Au fond des bois (2010). Film inaugural de la Berlinale.

L´enfant d’en haut (L´enfant d’en haut | Sister), d’Ursula MEIER. Un nen de 12 anys, que viu a la vall industrialitzada, s’ha muntat un negoci de debò: puja amb el telecabina a les pistes d’esquí de dalt de la muntanya i roba tot el material que pot als turistes rics, que després ven a la canalla de baix. I quan la germana queda en atur, aquests calerons els van molt bé… Amb Léa Seydoux, Kacey Mottet Klein, Gillian Anderson, Martin Compston. Coproducció helvètico-francesa, de l’autora de Tous à table, Des épaules solides, Home.

Captiva (Captive), de Brillante MENDOZA. Inspirant-se en fets reals que van passar el 2001, el film recrea el segrest d’una dotzena d’estrangers en mans d’un grup terrorista islamista i explora la relació entre segrestats i segrestadors al decurs de la llarga marxa que van fer per la seva filipina. Amb Isabelle Huppert, Katherine Mulville, Marc Zanetta. Coproducció franco-filipina-alemanya-anglesa, de l’autor de Serbis, Kinatay, Lola

Rebel (Rebelle), de Kim NGUYEN. En una guerra civil a l’Àfrica, una noieta convertida en nena soldat busca refugi enmig de l’horror i s’enamora d’un noiet de cabells blancs, amb qui fuig, delerosa de poder enterrar els pares —massacrats en un assalt i incendi del poblat—, per evitar que les seves ànimes vagaregin eternament perdudes com a fantasmes… Amb Rachel Mwanza, Alain Bastien, Serge Kanyinda. Producció canadenca, de l’autor de La cit?, Truffe, Le Marais.

Barbara, de Christian PETZOLD. A la República Democràtica Alemanya, una metgessa vol emigrar a Occident i les autoritats comunistes la castiguen, destinant-la a l’hospital d’una ciutat petita. Mentre el seu amic a l’altra costat de la frontera li’n prepara la fugida, ella topa amb un col·lega, que no sap si l’està espiant o si és que s’estan enamorant. Amb Nina Hoss, Ronald Zehrfeld. Producció alemanya de l’autor de Yella, Jerichow, DreilebenUna mica millor que la mort.

El cap de setmana a casa (Was bleibt | Home For The Weekend), de Hans-Christian SCHMID. Drama familiar, que es desferma quan la mare de família, amb transtorns mentals de llarga durada, anuncia que ja es troba bé, deixa la medicació i fa plans nous per viure amb la marit la jubilació: esguerra els plans que tenia aquest marit i el fill petit no hi està d’acord, mentre que el gran, rebel fins ara, entenc que s’ha de fer costat a la mare i, si cal, començar a cantar veritats amagades. Amb Lars Eidinger, Corinna Harfouch, Sebastian Zimmler, Ernst Stötzner. Producció alemanya, de l’autor de Tempesta, Rèquiem, Distant Lights.

Meteors (Meteora), de Spiros STATHOULOPOULOS. Un monjo d’un monestir ortodox dels Meteors viu la tensió entre la vocació espiritual, la vida senzilla del camperols al peu d’aquell penyal i l’enamorament de la monja russa que s’està al refugi del penyal del davant i amb qui cada vegada es va veient més. Amb Theo Alexander, Tamila Koulieva. Coproducció alemanya-grega de l’autor —colombià d’origen hel·lènic— de PVC-1.

Cèsar ha de morir (Cesare deve morire | Caesar Must Die), de Paolo i Vittorio TAVIANI. Docudrama docudrama que segueix l’activitat als tallers de teatre que el director Fabio Cavalli mena dins de la presó de Rebibbia, en què els interns interpreten versions dels clàssics de Shakespeare, escrites pel mateix Cavalli. En seguim els assajos i la representació final de Juli Cèsar; però també la vida dels presos a les seves cel·les. Amb Fabio Cavalli, Salvatore Striano. Producció italiana, dels autors d’ Allonsanfàn, Padre Padrone, La nit de Sant Llorenç, Kaos

El cotxe de Jayne Mansfield (Jayne Mansfield’s Car), de Billy Bob THORNTON. Al moment que les protestes contra la guerra del Vietnam arriben al sud del Estats Units, un pare ja granat, d’una generació autoritària, no en té prou amb els seus fills —l’un, veterà de guerra que n’ha tornat ferit i l’altre antibel·licista drogoaddicte— que, al damunt, ha d’aguantar l’anglès amb que li va fugir la dona i els seus dos fills, que se li han convidat a casa per a atendre la darrera voluntat de la difunta, de ser enterrada a la seva terra. Amb Billy Bob Thornton, Robert Duvall, John Hurt, Kevin Bacon. Coproducció russa-nord-americana, de l’actor, músic i també director cinematogràfic, autor de Sling Blade, The King of Luck, All the pretty Horse.

À moi seule (À moi seule | Coming Home), de Frédéric VIDEAU. Una noia segrestada durant vuit anys aconsegueix escapar-se, però quan és l’hora de tornar a la normalitat no està disposada a renunciar, respecte a la família i la societat, a la llibertat que s’havia anat guanyant a pols durant el captiveri, respecte del segrestador. Amb Agathe Bonitzer, Reda Kateb, Hélène Fillières. Producció francesa, de l’autor de Le fils de Jean-Claude Videau, Variéte Francaise.

La Plana del Cèrvol Blanc (Bai lu yuan | White Deer Plain), de WANG Quan’an. Relat èpic sobre la brega d’una dona que, en el caos provocat per l’esfondrament de l’imperi xinès, queda entrampada entre dues famílies enfrontades per la possessió de la terra. Amb Zhang Fengyi, Zhang Yuqi, Wu Gang. Producció xinesa, de l’autor d’ El casament de Tuya -Ós d’Or a la Berlinale 2007- i Apart Together (Tuan Yuan | Apart Together).

FOTO Cartell Oficial de Berlín 2012

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!