Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

21 de setembre de 2006
2 comentaris

Altres veus: United 93

Recullo aquí "altres veus" que han parlat sobre United 93.

Amb el títol Tragèdia, recreació, reportatge, la crítica de Quim Casas, a la pàgina 32 del BENZINA número 7, de setembre de 2006, comença plantejant com a estranya i esmunyedissa la carrera del director de United 93. Acte seguit defineix aquest film com una "proposta tan acurada com intel·ligent a l’hora de tractar un tema espinós sense cap tipus de maniqueisme ni adulteració ideològica. Amb el coneixement de causa i l’amable rigor que el caracteritza, Quim Casas comenta elogiosament el caire de ficció documental de la pel·lícula. I finalment, ens regala una esplèndida reflexió sobre l’ús de l’espai fílmic i sobre els punts de vista amb què Greengrass ens serveix el relat, amb una última menció a les "emocions esquitllades del darrer moment". Un article que no ens hem de perdre!

(Per seguir, cal que aneu a "Vull llegir la resta de l’article)

Carlos Losilla al diari AVUI del 24 d’agost de 2006, ha publicat la seva crítica de United 93, amb el títol En peu de guerra. La podeu llegir anant a:

http://www.avui.cat/avui/diari/06/ago/24/246141.htm Com podeu comprovar, comença plantejant una presumpta ambigüitat de la pel·lícula. Estic d’acord amb el que diu, només pel que fa als títols de crèdit finals; però no pas respecte al film en si. I no hi coincideixo gens en l’anàlisi que fa del que ell anomena la "segona part" de la pel·lícula, la que transcorre dalt de l’avió. Finalment, Carlos Losilla deixa clar perquè s’ho ha anat posant bé tot fins a aquell moment, quan enllesteix la crítica amb una de les seves típiques sentències d’aiatol·là del  "cinema modern" a què ens té avesats: "així és com United 93 acaba esdevenint un simple pamflet, tant d’una certa ideologia com d’un cert tipus de cinema" (diu ell).

Josep Maria Fonalleras a l’espai La columna d’ EL PUNT de 16 de setembre de 2006, arran de United 93, reflexiona sobre la catarsi a la tragèdia grega i la difícil catarsi en una tragèdia com la de United 93: http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2059239

Àngel Quintana ha publicat la crítica  de United 93 a EL PUNT (25.08.2006): Contra la construcció de l’heroisme ( http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2034654 ). A més de remarcar el que la pel·lícula planteja, Quintana focalitza el seu discurs sobre el qüestionament de l’herosime, també des de la posada en escena. Amb el seu habitual interés per les formes de representació cinematogràfica, afirma que "United 93 no és una pel·lícula d’acció, sinó una pel·lícula sobre l’espera".

  1. És curiós, fa uns minuts que acabo de llegir la crítica d’en Quim Casas a la revista BENZINA. A mi també m’ha agradat. Sembla mentida com un article intel·ligent i ben escrit et pot acabar de convèncer -o no- per anar a veure una pel·lícula.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!