Sundance 2008: Documentals en competició

FOTO (© Yung Chang) Up the Yangtze, de Yung Chang

Tard —molt més tard del que jo hauria volgut— però finalment penjo al bloc l’article sobre les seccions competitives de Sundance especialitzades en documentals. De fet, en són dues, de seccions. Una dedicada a les pel·lícules produïdes als EUA i l’altra, les de la resta del món. En la Documentary Competition —les dels EUA—, els 16 títols seleccionats han estat triats d’entre 953 candidats i en la World Cinema Documentary Competition —l’altra—, els 16 han estat el resultat del sedàs amb què s’ha garbellat entre 620 aspirants. 

Clicant a Vull llegir la resta de l’article: la llista de documentals, amb una sinopsi breu i una petita fitxa, que es complementa amb l’enllaç a IMDB i, si en disposen, amb el web de la pel·lícula. En un altre article, ben aviat publicaré la llista de premiats de tot Sundance 2008. 


Secció DOCUMENTARY COMPETITION (NORD-AMERICANS)


AN AMERICAN SOLDIER

Director i guionista: Edet Belzberg. Estrena mundial.

Sinopsi L’Oncle Sam et necessita de debò! Una anàlisi convincent dels mètodes de reclutament als Estats Units mitjançant la història de Clay Usie, sergent de primera, de Louisiana, un dels reclutadors més reeixits de tota la història de l’exèrcit nord-americà.

Més informació [IMDB]


AMERICAN TEEN
 
Director i guionista: Nanette Burstein. Estrena mundial.

Sinopsi Cinema vérité que segueix a 4 alumnes dels més grans d’un institut d’ Indiana, tot revelant-nos una fotografia inesperada de la vida del “midwest” nord-americà. 

Més informació [IMDB]


BIGGER, STRONGER, FASTER*

Director Christopher Bell. Guionistes Christopher Bell, Alexander Buono, Tamsin Rawady. Estrena mundial.

Sinopsi Un cineasta examina la cultura tan americana de voler guanyar costi el que costi i ho fa analitzant el cas dels seus dos germans… i d’ell mateix, que tots plegats han abusat fins a l’extrem dels esteroides

Més informació [IMDB]


FIELDS OF FUEL
 
Director Josh Tickell. Guionista Johnny O’Hara. Estrena mundial.

Sinopsi Amèrica és addicte al petroli i arriba l’hora de posar-hi remei. El director d’aquest film, Josh Tickell, té una idea i una furgonetga Veggie que gasta un oli de soja, combustible sà i assenyat: una solució en què poca gent hi ha parat esment.

Més informació [IMDB]


FLOW: FOR LOVE OF WATER

Directora Irena Salina. Estrena mundial.

Sinopsi L’aigua és l’essència de la vida i d’ella en depenem tots els éssers vius del planeta. Aquest documental encara la pertorbadora realitat: ens n’estem quedant sense i el fet que la mal gastem en pot ser la causa.

Més informació [IMDB]


GONZO: THE LIFE AND WORK OF DR. HUNTER S. THOMPSON

Director Alex Gibney. Estrena mundial.

Nota sinòptica Endut per una líbido rabiosa i descomunals dosis de droga, Hunter Thompson va ser un “free lance” de debò, banyegant vaques sagrades amb impunitat i enfotent-se’n descaradament. Centrant-se en la seva època daurada —de 1965 a 1975—, la pel·lícula inclou retalls de pel·lícules casolanes totalment inèdites, gravacions en casset i fragments de manuscrits que mai no van ser publicats.

Més informació
[IMDB]


THE GREATEST SILENCE: RAPE IN THE CONGO

Directora i guionista Lisa F. Jackson. Estrena mundial.

Sinopsi Lisa F. Jackson arriba fins a poblets ben endinsats en zones de guerra al Congo, per a trobar víctimes de violacions múltiples —de la mà de milícies de tota mena—, mostrant de manera lúcida i profunda el combat en què se’ls ha convertit la vida.

Més informació [IMDB]


I.O.U.S.A.

Director Patrick Creadon. Estrena mundial.

Sinopsi Els Estats Units voregen el daltabaix financer. Aquest documental analitza la impressionant situació fiscal del país i les sortides que en podrien estalviar el desastre econòmic.

Més informació [IMDB]


NERAKHOON (THE BETRAYAL)

Directors i guionistes Ellen Kuras i Thavisouk Phrasavath. Estrena mundial.

Sinopsi La història èpica d’una família que hagué d’emigrar de Laos ran del caos provocat per la guerra aèria secreta endegada pels Estats Units, durant el conflicte del Vietnam. Ellen Kuras —que ha estat directora de fotografia per a Scorsese, Schnabel, Gondry, Demme, etc.— ha esmerçat els darrers 23 anys a fer la crònica del trajecte extraordinari d’aquesta família, amb aquesta pel·lícula que ha volgut personal, poètica i emotiva.

Més informació [IMDB]
 


THE ORDER OF MYTHS

Directora Margaret Brown. Estrena mundial.

Sinopsi La celebració del Carnestoltes a Mobile, Alabama, té nomenada… però el 2007 s’ha complicat. Seguint un reguitzell de personatges, rues i festes, veiem la mentida col·lectiva que s’amaga a sota de tanta lluentor aparent.

Més informació [IMDB]
 


PATTI SMITH: DREAM OF LIFE

Director Steven Sebring

Sinopsi Retrat íntim de la poeta, pintora, música i cantant Patti Smith que reflecteix l’essència de l’artista. 

Més informació [IMDB]


ROMAN POLANSKI: WANTED AND DESIRED

Directora Marina Zenovich. Guionistes Marina Zenovich, Joe Bini, P.G. Morgan. Estrena mundial.

Sinopsi Aquest nou documental de Marina Zenovich investiga l’escàndol públic i la tragèdia privada que van dur Roman Polanski a haver de fugir sobtadament dels Estats Units.

Més informació
[IMDB]


SECRECY

Directors Peter Galison, Robb Moss. Estrena mundial.

Sinopsi Enmig de la dèria nord-americana per les notícies del moment i per estar al corrent de “tot el que passa”, aquesta pel·lícula posa al descobert de manera impassible el món invisible i tanmateix vast del govern secret.

Més informació [IMDB]


SLINGSHOT HIP HOP

Director Jackie Reem Salloum. Estrena mundial.

Sinopsi La veu d’una nova generació va al ritme de “rappers” palestins que, resistents, s’alcen enmig de la confrontació entre israelians i palestins.

Més informació [IMDB]


TRACES OF THE TRADE: A STORY FROM THE DEEP NORTH

Directors Katrina Browne,  Alla Kovgan, Jude Ray. Guionistes Katrina Browne, Alla Kovgan. Estrena mundial.

Sinopsi La Història finalment es reescriu quan els descendents de la família més important de comerç d’esclaus a la primeria dels Estats Units s’encaren amb el seu passat i el seu present, tot analitzant l’herència violenta que els han llegat a través d’oceans i continents.

Més informació
[IMDB]


TROUBLE THE WATER

Directors Tia Lessin, Carl Deal. Estrena mundial.
 
Sinopsi Una ambiciosa artista i l’espavilat del seu marit, armat amb una càmera de video, mostra què vol dir sobreviure quan t’enxampen unes inundacions mortals com les de Nova Orleans i com es converteix en una oportunitat per tornar a començar.

Més informació [IMDB]


Secció WORLD CINEMA DOCUMENTARY COMPETITION (RESTA DEL MÓN)


ALLEIN IN VIER WÄNDEN / ALONE IN FOUR WALLS

Directora i guionista Alexandra Westmeier. Producció empresa d’Alemanya. Estrena nord-americana.

Sinopsi Uns nois breguen per fer-se grans en un centre per a delinqüents a la Rússia rural, on la vida entre reixes pot ser millor que l’excarceració.

Més informació [IMDB]


THE ART STAR AND THE SUDANESE TWINS

Directora i guionista Pietra Brettkelly. Producció empresa de Nova Zelanda. Estrena mundial.

Sinopsi Vanessa Beecroft té la dèria d’adoptar uns bessons orfes del Sudan. S’ho agafa amb tanta passió que arrossega el matrimoni cap a la ruptura, engreixant el seu talent per la polèmica amb temes problemàtics com l’explotació, el xoc de civilitzacions i la imposició occidental a l’Àfrica.

Més informació [IMDB]


BE LIKE OTHERS

Director Tanaz Eshaghian. Producció empresa/es del Canadà, l’Iran, el Regne Unit i els EUA. Estrena mundial

Sinopsi Mirada impassible i personal a la vida a l’Iran, des de la perspectiva dels marginats. Nota sinòptica Una mirada provocadora a una generació de nois iranians que decideixen sotmetre’s a una operació de canvi de sexe.

Més informació [IMDB]


A COMPLETE HISTORY OF MY SEXUAL FAILURES

Director Chris Waitt. Guionistes Chris Waitt i Henry Trotter. Producció empresa/es del Regne Unit. Estrena mundial.

Sinopsi En Chris és un xicot atípic. Decidit a esbrinar-ne el motiu, parla amb antigues nòvies, metges practicants, productors i amb la seva pròpia mare, per saber com el veuen realment, les dones. Quan arriba al cap del carrer, s’ha convertit en tot un xicot prometedor o bé ha d’encarar un futur solitari?

Més informació [IMDB]


DEREK

Director Isaac Julien. Producció empresa/es del Regne Unit. Estrena mundial.

Sinopsi Dos artistes valents i innovadors —un, el subjecte; l’altre, el cineasta— units per un film: un viatge cinematogràfic al treball i a la importància permanent del darrer Derek Jarman.

Més informació [IMDB]


DINNER WITH THE PRESIDENT

Directors i guionistes Sabiha Sumar i Sachithanandam Sathananthan. Producció empresa/es del Paquistan. Estrena als EUA.

Sinopsi Des d’entrevistes a peu de carrer fins a entrevistes amb líders religiosos i a un dinar amb el president del Paquistan, aquesta pel·lícula pren el pols a la cultura política sobre els drets de les dones.

Més informació [IMDB]


DURAKOVO: LE VILLAGE DES FOUS / DURAKOVO: THE VILLAGE OF FOOLS

Director i guionista Nino Kirtadze. Producció empresa/es de França. Estrena nord-americana.

Sinopsi El nacionalisme rus s’infiltra en un castell als afores de Moscú, on Mikhail Morozov mana autònomament sobre joves iniciats, que ràpidament els incorpora al moviment dretà.

Més informació
[IMDB]


IN PRISON MY WHOLE LIFE

Director Marc Evans. Guionistes Marc Evans, William Francome. Amb la intervenció de William Francome, Noam Chomsky, Alice Walker, Mos Def, Smoof , Snoop Dogg, Angela Davis. Producció empresa/es del Regne Unit. Estrena nord-americana

Sinopsi Un cineasta jove i curiós mira d’entendre el cas del periodista premiat Mumia Abu Jamal, condemnat a mort, i comença a adonar-se d’aspectes esfereïdors de la Història d’Amèrica i el seu sistema judicial.

Més informació [IMDB]


MAN ON WIRE

Director i guionista James Marsh. Producció empresa/es del Regne Unit. Estrena mundial

Sinopsi El 1974, Philippe Petit, un noi francès, ballà dalt d’un cable tensat entre les Torres Bessones de Novayor. Com a conseqüència, Philippe va ser arrestat i engarjolat pel que fou anomenat “el crim artístic del segle”.

Més informació
[IMDB]


PUUJEE

Director i guionista Kazuya Yamada. Producció empresa/es del Japó. Estrena nord-americana.

Sinopsi Enmig d’ un paisatge natural i tanmateix hostil, un fotoperiodista japonès topa amb Puujee, una jove domadora de cavalls salvatges a les praderies de Mongòlia.

Més informació [IMDB]


RECYCLE

Director i guionista Mahmoud Al Massad. Producció empresa/es de Jordània. Estrena mundial.

Sinopsi Un home jordà que viu a la mateixa ciutat del líder musulmà Al-Zarqawi brega de valent per tirar endavant la seva família i trobar la pròpia identitat en un clima polític molt tens.

Més informació [IMDB]


STRANDED: I’VE COME FROM A PLANE THAT CRASHED ON THE MOUNTAINS

Director i guionista Gonzalo Arijon. Producció empresa/es de França. Estrena nord-americana.

Sinopsi Per primera vegada a la història, supervivents del famós accident aeri dels Andes expliquen ells mateixos la seva esgarrifosa història de supervivència.

Més informació
[IMDB]


TRIAGE: DR. JAMES ORBINSKI’S HUMANITARIAN DILEMMA

Director Patrick Reed. Producció empresa/es del Canadà. Estrena nord-americana.

Sinopsi El prestigiños Dr. James Orbinski, antic cap de Metges Sense Fronteres, torna a l’ Àfrica per a constatar-hi la dura realitat i reflexiona sobre el que vol dir ser humanitari.

Més informació
[IMDB]


UP THE YANGTZE

Director i guionista Yung Chang. Producció empresa/es del Canadà. Estrena als EUA.

Sinopsi A la vora del riu Yangtzé, no gaire lluny de la Presa de les Tres Gorges, nois i noies troben feina en barques fluvials i comproven com creix el nivell de l’aigua i fins a quin punt la Xina està canviant.

Més informació
[IMDB]


LES FEMMES DE LA BRUKMAN / THE WOMEN OF BRUKMAN

Director Issac Isitan. Guionistes Isaac Isitan i Carole Poliquin. Producció empresa/es del Canadà. Estrena als EUA.

Sinopsi Enmig del col·lapse financer de l’Argentina, uns obrers van fer-se càrrec d’una fàbrica de sabates per a homes, en règim d’autogestió. A mesura que els antics treballadors es van transformant en homes de negoci, la vida els canvia irreversiblement.

Més informació [IMDB]


YASUKUNI

Director i guionista Li Ying. Intèrprets Kariya Naoji, Sugawara Ryuken,Gaojin Sumei. Producció empresa/es del Japó i de la Xina. Estrena nord-americana.

Sinopsi La polèmica s’ha encès ran de l’homenatge funerari de les autoritats japoneses al llegendari santuari  Yasukuni, on s’havien forjat les espases amb què es van matar soldats xinesos. No hi ha gaire gent que coneixi l’estrany passat d’aquest santuari i les misterioses espases que en sortien.

Més informació [IMDB]


Afegeix un comentari