Cinema del 5 d’octubre de 2007, dv

Foto [Wanda Films] Ricardo Darín, a La señal, una de les novetats d’aquesta setmana.

Partits catalans retiren esmenes a la totalitat contra l’espanyola Llei del cinema i aconsegueixen un estrany fons econòmic per al cinema en català, basc o gallec. Amb notícies com aquesta, millor que me’n vaig al festival de por que hi ha Sitges, que allà el terror és ficció! De fet, com a conseqüència del meu primer cap de setmana sitgetà, no penjaré al bloc el meu habitual resum d’actualitat, ni demà dissabte, ni demà passat diumenge: dilluns reprendré l’activitat normal. Altres notícies de la jornada d’avui: el rocambolesc funeral per a Antoni Ribas; l’arribada a Alacant del cicle ‘El documental del mes’; la polèmica de l’últim Brian De Palma als EUA, i els JAC Cinemes que dimecres s’inauguraran a Valls. Som a divendres i, per tant, els mitjans publiquen tot de material sobre les novetats de la setmana. I, per descomptat, El orfanato és l’estrella de les cròniques sobre la jornada inaugural de Sitges. Pel que fa als articles d’opinió: Toni Vall parla d’ Antoni Ribas i TV3, i Xavi Aguilar, de la poca subtilesa del cinema eròtic. I, en l’apartat crític: Judith Vives parla de The brave one / La extraña que hay en ti / À vif / Il buio nell’anima, de Neil Jordan, i Xavier Roca signa la ressenya de Tesis, d’Alejandro Amenábar.

Els enllaços amb aquests articles i les referències corresponents, clicant aquí: Vull llegir la resta de l’article.

CRÍTIQUES

The brave one / La extraña que hay en ti / À vif / Il buio nell’anima, de Neil Jordan. La justiciera. Crítica de Judith Vives publicada a Capgròs i que reprodueix al seu bloc Espaiisidor.blogspot.

***

RESSENYES

Tesis, d’ Alejandro Amenábar. Amenábar i les ‘snuff movies’. Rescensió de Xavier Roca, a l’Avui.

***

OPINIÓ

TV3 i la mort d’ Antoni Ribas. Ribas ‘in memoriam’. Article de Toni Vall, a la secció de Comunicació del diari Avui.

Festival de Cinema Eròtic. El món per un forat. Xavi Aguilar parla de la poca subtilesa del gènere, a la Contraportada del diari El Punt.

***

CRÒNIQUES I NOTÍCIES DE SITGES 2007

Sitges acull un dels seus ‘fills’. Crònica de la jornada inaugural, que signa Bernat Salvà, a l’ Avui.

Juan Antonio Bayona afirma a Sitges que és fill del festival. Crònica d’Imma Merino, al diari El Punt, també centrada en El orfanato.

Belén Rueda (El orfanato): "La vida et porta a llocs que no pots preveure". Cristina Savall, a El Periódico, recull unes declaracions de la protagonista de l’opera prima’ de J.A. Bayona, presentada a Sitges.

Sitges, Transsilvània. Borja Cobeaga, a El Periódico, deixa ben clar com de petit n’és el seu món, bo i parlant de Sitges (de com s’assabentà que existia el Festival, de quina és la millor sala de cine que mai ha vist…)

El orfanato comença a Sitges la cursa cap a l´Oscar de Hollywood. Notícia, a Diari de Girona.

*** 

NOVETATS D’AQUESTA SETMANA (a Catalunya, si més no)

La señal, de Ricardo Darín i Martín Hodara. A l’ Avui, Ramon Palomeras recull unes declaracions de l’actor i co-director Ricardo Darín: "Mai més dirigiré i interpretaré alhora". Al diari El Punt, en publiquen una brevíssima ressenya: La señal.

Eastern Promises / Promeses de l’ Est / Promesas del Este / Les promesses de l’ombre, de David Cronenberg. Una (altra) història de violència. Article al diari El Punt.

Flawless / Perfecte / Un plan brillante, de Michael Radford. Un altre pla ocult. Ressenya al diari El Punt.

War / El asesino (WAR), de Philip G. Atwell. Breu informació al diari El Punt.

Saturno contro / No basta una vida, de Ferzan Ozpetek. Ressenya, al diari El Punt.

Padre nuestro, de Christopher Zalla. Microinformació al diari El Punt.

Vitus, de Fredi M. Murer. Gairebé un esborrany informatiu, al diari El Punt.

Siete mesas (de brillar francés), de Gracia Querejeta. Brevíssima referència, al diari El Punt.

Les amours d’ Astrée et Céladon / El romance de Astrea y Celadón / Gli amori di Astrea e Céladon, d’Éric Rohmer. Novetat en algun àmbit territorial que cobreix el diari El Punt.

Novetats a la cartellera de Catalunya. Les estrenes cinematogràfiques de la setmana, a Vilaweb.  

Aparador de cultura21.cat. Els divendres, cinema [enllaç vigent només fins al 10 d’octubre]. Marina Carbó hi parla de Promeses de l’est, de Siete mesas (de billar francés), de Padre nuestro i de Flawless.

Estrenes a Girona. Accents [en pdf]. Suplement d’Oci i Cultura de Diari de Girona.

*** 

ACTUALITAT

Amb un fons (per al català, el gallec i el basc), a partir de 2009 i que es veu que serà paral·lel al Fons (que paguem tots) pel cinema en castellà: CiU, ERC i ICV capten més diners per al cine en català. A més, si l’Estat no hi arriba (que no hi arribarà), les "comunitats autònomes" hauran d’espavilar-se. D’aquesta miserable notícia se n’ha hagut de fer ressó Ramon Palomeras, a l’Avui. L’abast real de la cosa ens el dóna cultura21.cat: CiU, ERC i IU-ICV retiren les esmenes contra la Llei del Cinema. És a dir, a canvi de quatre cèntims (que ja veurem ni si els arribaran) s’abaixen els pantalons i encaixen. A Diari de Girona són ben explícits: ERC, IU i CiU donen suport a la Llei del cinema a canvi d´11 milions. No us sóna allò de "Madrid s’hi va comprometre i, a l’hora de la veritat…"? No n’aprendran mai? I mentrestant, Madrid ja té el que volia i farà el que volia, amb els nostres calés (també) i el suport de la majoria dels nostres representants polítics. És que algú creu que pot sobreviure gens ni mica una nació sense projecció? Pel que fa al diari El Punt hi dedica un breu (Retiren les esmenes a la totalitat contra la llei del cinema) i una peça: La llei del cinema es desbloqueja.

En presència de la família, personalitats i amics. Rocambolesc funeral en castellà per Antoni Ribas. Bernat Deltell n’informa, a l’ Avui.

A Alacant: El cine Navas inicia avui el cicle ‘El documental del Mes’. Notícia a Vilaweb-Alacant.

Ho esbomba la distribuïdora, On Pictures. La pel·lícula Redacted, de Brian de Palma, desferma la polèmica als EUA. I On Pictures és del grup Zeta, que edita El Periódico i elPeriódico.cat, que és qui li fa d’altaveu.

JAC Cinemes. El multicinema de Valls s’inaugurarà dimecres vinent. Notícia a l’edició Camp de Tarragona del diari El Punt .

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *