Cinema del 4 d’octubre de 2007, dj

Foto David Cronenberg, autor de Promeses de l’Est, que s’estrena divendres a Catalunya, les Illes i el País Valencià.

Tant de material cinematogràfic s’ha publicat avui als nostres mitjans que, amics lectors i amigues lectores, m’he hagut de passar tota la tarda -tota- fent aquest post. D’una banda, ha arrancat Sitges 2007 i el desplegament informatiu sobre el certamen és espectacular. Per altre cantó, la mort d’ Antoni Ribas ha ocupat un considerable espai mediàtic. A més, som dijous i això vol dir que Èxit ja ens avança crítiques, ressenyes, entrevistes i material informatiu sobre les estrenes d’aquestja immediat cap de setmana. D’articles d’opinió, el d’Imma Merino i Xavi Aguilar sobre "Films amb producció catalana"; la requesta de Qué tan lejos entre les famílies equatorianes que viuen a casa nostra; l’opinió de Quim Casas sobre la bona anyada dels festivals de cinema, i unes declaracions de David Cronenberg. Sumem-hi les declaracions de Demi Moore, promocionant Flawless i Mr. Brooks;  la retrospectiva Nacho Vidal; el concurs cinèfil de Youtube; un festival de cinema francòfon, i l’arribada d’un documental del mes a Girona. I, a tall de cirera del pastís, la crítica de Víctor Alexandre a No reservations / Sin reservas / Le goût de la vie / Sapori e dissapori, d’ Scott Hicks, i la ressenya de Parc Jurassic que signa Xavier Roca.

Les referències d’aquests articles i els enllaços -quan n’hi ha-, clicant aquí: Vull llegir la resta de l’article.

CRÍTIQUES

No reservations / Sin reservas / Le goût de la vie / Sapori e dissapori, d’ Scott Hicks.  Sin reservas (No Reservations). Crítica de Víctor Alexandre, a  Tot Sant Cugat  (núm. 1078, 05.10.2007), que reprodueix al seu bloc Victor Alexandre.Cat.

*** 

CRÍTIQUES I RESSENYES PUBLICADES A Èxit (núm. 47, suplement d’ El Periódico, setmana de 4 al 10 d’octubre de 2007) [ARTICLES SENSE ENLLAÇ]

Eastern Promises / Promeses de l’ Est / Promesas del Este / Les promesses de l’ombre, de David Cronenberg. "Un melodrama criminal majúscul; obra mestra". Crítica de Quim Casas.

Saturno contro / No basta una vida, de Ferzan Ozpetek. "De l’amor i la mort". Crítica de Nando Salvà.

Siete mesas (de billar francés), de Gracia Querejeta. "Diverses caramboles". Crítica de Quim Casas.

Padre nuestro, de Christopher Zalla. "Usurpació d’identitat". Ressenya de Quim Casas.

War / El asesino (War), de Philip G. Atwell. "1+1 no sempre són 2". Ressenya de Nando Salvà. 

Flawless / Perfecte / Un plan brillante, de Michael Radford. "Com robar diamants i…". Ressenya de Nando Salvà.

Vitus, de Fredi M. Murer. "Trucs d’un nen prodigi". Ressenya d’ Eduardo De Vicente.

La señal, de Ricardo darín i Martín Hodara. "Detectius de Perón". Ressenya d’ Eduardo De Vicente.

The Brothers Solomon / Els germans Salomon / Los hermanos Solomon / Les frères Salomon / I fratelli Salomon, de Bob Odenkirk. "Ni riure ni provocar". Crítica de Nando Salvà.

***

RESSENYES

Parc Juràssic / Jurassic Park, d’Steven Spielberg. Els dinosaures de Spielberg. Rescensió de Xavier Roca, a l’ Avui, amb motiu d’una emissió televisiva de la cinta.

***

OPINIÓ

Films de producció catalana o cinema català. Films amb producció catalana. Important, clarificador, article que signen Imma Merino i Xavi Aguilar, al diari El Punt.

Els equatorians van en família a veure Qué tan lejos, a sales de VO. Versió original (equatoriana). Jordi Costa n’ha escrit l’article que publica l’ Avui.

David Cronenberg: "Els meus films són com planetes" [article sense enllaç]. Nando Salvà, a Èxit (núm. 47, suplement d’ El Periódico, setmana de 4 al 10 d’octubre de 2007) recull unes declaracions del director de Promeses de l’Est.

Considera que tenim bona anyada. "Bona època per als festivals de cinema"[article sense enllaç].Quim Casas, a Èxit (núm. 47, suplement d’ El Periódico, setmana de 4 al 10 d’octubre de 2007) comenta els aspectes més destacats dels festivals d’enguany i en veu el got gairebé ple.

***

CRÒNIQUES I NOTÍCIES DE SITGES 2007

Quan fou mort el combregaren… L’ICIC promet més cine català a Sitges. Un breu a l’ Avui, recull les declaracions d’ Antoni Lladó en una trobada entre directors i productors catalans: el cinema català està vivint un bon moment i cal animar el sector a implicar-se en el projecte de la conselleria.  Hauria valgut la pena que l’ICIC i tota la conselleria haguessim permès que notéssim "el projecte" de què parla, en una iniciativa com Sitges 2007, que depèn d’ells… A cultura21.cat ho concreten més a la notícia: Antoni Lladó vol impulsar l?estrena de pel·lícules en versió original catalana al Festival de Sitges i, francament, el director de l’ICIC no fa sinó deixar encara més en evidència l’estat impresentable de la política (resultats canten) del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, pel que fa al cinema català. A la notícia que recullo tot seguit, també hi surt aquesta qüestió.

Criatures de Sitges. D’espectadors a directors. El Periódico parla de la trobada de la nova generació de directors catalans que aquest any participen a Sitges, convocats pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, al decurs de la qual, el que Antoni Lladó va dir -segons aquest diari- és: Un únic desig: que l’any que ve hi competeixi una cinta rodada en català. Així, el director de l’ICIC parlant com qui fa la carta als reis de l’Orient: patètic!

Expectatives de la 40a edició. La por retorna a l’orfenat. Imma Merino, al diari El Punt, comenta alguns dels aspectes destacats en la presentació de Sitges 2007. I és com a peça d’aquest article, que trobem l’escrit d’Imma Merino i Xavi Aguilar: Films amb producció catalana.

S’inaugura avui. El 40è festival de cinema de Sitges, homenatge a Blade runner. Vilaweb se’n fa ressó. I Vilaweb-Sitges n’enceta l’habitual seguiment: Comença el SITGES’07 amb una clara aposta per les òperes primes en la secció oficial.

Breu repàs a la història del Festival. Sitges arriba a la maduresa. Ho signa Cristina Savall, a El Periódico, bo i complementant-ho amb un cop d’ull a alguns títols que s’hi han projectat i que conformen una història del gènere.

Article del director d’ El orfanato. Quan era un nen amb patilles. Entrenyable escrit, que publica El Periódico, en el qual J.A. Bayona diu amb una sinceritat de debò commovedora: El festival de Sitges és la terra on em vaig formar, on va néixer el projecte de la meva pel.lícula i el lloc on ha de ser estrenada. Ja ho veieu: problema resolt! Que en prengui nota tothom: ni espanyola, ni catalana, ni catalano-espanyola (?), El orfanato és una pel·lícula "sitgetana"!

Patrocinador de Sitges 2007, El Periódico dedica la portada  i 9 pàgines d’ Èxit (núm.47) al certamen [articles sense ennlaç]. A "Sitges 2007", Quim Casas fa un cop d’ull a les expectatives de la 40a edició; a "Blade Runner", Sergi Sánchez comenta el ‘Final cut’ de la pel·lícula de ridley Scott que es projecta al Festival, en motiu del seu 25è aniversari; a "El secret de la ment", Eduard Punset parla de Blade Runner, com a divulgador científic; a "L’ armada espanyola. Terrors d’aquí",  Desirée De Fez destil·la el seu habitual espanyolisme que fa por i posa en un compromís els cofois del catalanisme a Sitges 2007, tot presentant El orfanato, REC, Los cronocrímenes, El rey de la montaña i La habitación de Fermat; a "Els homenatges", Nando Salvà comenta el que rebran George A. Romero -i la seva pel·lícula George A. Romero’s Diary of the Dead– i William Friedkin -i la seva pel·lícula Bug-, i, finalment, l’equip format per Juan Manuel Freire, Julián García, Albert Guasch i la inefable Desirée De Fez, destaquen els títols que consideren "Els imprescindibles" del Festival.

***

MORT D’ANTONI RIBAS

L’èxit cremat en la victòria. Article d’Imma Merino, al diari El Punt, que n’hi dedica encara un altre, signat per Xavi Aguilar: Antoni Ribas, el cineasta compromès, mor als 71 anys. I, a l’edició Camp de Tarragona, ho complementa una peça de Carina Filella, sobre Terra de canons:  Una pel·lícula amb segell tarragoní.

Més que un director. Notícia necrològica que assumeix la redacció de l’ Avui.

Mor el director Antoni Ribas, autor de La ciutat cremada. Diari de Girona també ho cobreix com a notícia i ho complementen amb una peça que recull diverses reaccions ran d’aquest traspàs.

Antoni Ribas, director de ‘La ciutat cremada’, mor als 71 anys. El Periódico, doncs, fa el mateix i ho deixa en simple tractament informatiu.

***

ACTUALITAT 

Demi Moore: "És inútil intentar perseguir la perfecció de la joventut". Bernat Salvà, a l’ Avui, recull unes declaracions de la protagonista de Flawless / Perfecte / Un plan brillante (Michael Radford) i de Mr. Brooks (Bruce A. Evans).

Amb retrospectiva i tot… El Festival de Cinema Eròtic de Barcelona retrà homenatge a Nacho Vidal. Diari de Girona se’n fa ressó.. 

Dins del cicle "Documental del mes". Projecten el documental navarrès «Nomadak TX» a Girona. Un breu, a Diari de Girona .

Volen descobrir els millors directors entre els usuaris. Youtube convida a participar en un concurs de curts. En parla El Periódico

A Namur. 22è festival de cinema francòfon. Vilaweb-Casamance ens en parla.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *