Club 7 Cinema

Un blog de Salvador Montalt

10 de febrer de 2014
1 comentari

Berlín 2014 · Competició: “Massatge cec”, de Lou Ye

En la foscor, necessitem que un cec ens guiï, diu el cineasta xinès Lou Ye, a tall de resum del seu nou film, Massatge cec, amb què —avui dilluns— debuta a la Berlinale per la porta gran, entrant en competició. Habitual del Festival de Canes i amb alguna incursió prèvia a la Mostra de Venècia, Lou, cineasta de l’amor i la passió amorosa, l’amor possessiu, perillosos jocs afectius, erotisme absorbent… eixampla ara el seu currículum de certamens, amb aquesta pel·lícula que penetra sensorialment en el món de les emocions d’uns personatges cecs. Així ens la descriuen:

Amb una càmera que segueix de prop la manera vacil·lant amb què treballa i percep el seu entorn el personal d’un local de massatges de Nanjing menat per cecs, així com gràcies a una banda sonora amatent al més subtil dels sorolls, Lou Ye ens endinsa en un món de foscor. El cineasta ha comptat amb les interpretacions sensibles d’ actors cecs de debò, combinats amb d’altres que no en són, i ha treballat el material amb un muntatge experimental per tal d’obrir els sentits de l’espectador cap el món emocional de la ceguesa. Amb imatges no gens convencionals, ens acosta a la percepció de la bellesa i el desig entre els cecs, n’explora somnis i delits, alhora que traça un esbós de la vida quotidiana a la Xina contemporània.

FOTO © Travis Wei Massatge cec, de Lou Ye


Massatge cec (Tui Na | Blind Massage)

Director: Lou Ye. Guió: Ma Yingli, adaptació de la novel·la Blind Massage, de Bi Feiyu. Producció: Shaanxi Culture Industry (la Xina), Dream Factory (la Xina). Coproducció: Les Films de Lendemain (França) Durada: 1h54.

Repartiment: Guo Xiaodong (Doctor Wang), Qin Hao (Sha Fuming), Zhang Lei (Kong), Mei Ting (Du Hong), Huang Xuan (Xiao Ma), Huang Lu (Mann), Jiang Dan (Jin Yan), Huang Junjun (Xu Taihe), Mu Huaipeng (Zhang Yiguang), Wang Zhihua (Zhang Zongqui).

Sinopsi: Nanjing. En un local de massatges menat per persones cegues, els cossos adolorits troben allejament gràcies als dits sensibles que els treballen. Una nova parella, que entra a treballar al local, atreurà poderosament els companys. En aquell petit món, som testimonis de seduccions, patiments i, sobretot, de la recerca de l’amor.

Vídeos: Vídeos al web del Festival de Berlín.

Vendes internacionals: Wild Bunch. Distribuïdores: pendent. Més informació: Web oficial | Unifrance | Imdb (ang) | MyMovies (it).

Altres festivals: pendent. Reconeixements: Berlín 2014 (Millor Contribució Artística —fotografia, de Zeng Jian—) | Altres premis i nominacions.

Altres informacions: pendent.


FESTIVAL DE BERLÍN 2014 Competició:

Massatge cec

(al/ang)


Director: Lou Ye (Xangai, la Xina, 1965). Extracte de la filmografia: Mystery (2012), Love and bruises (2011), Nits d’embriaguesa primaveral (2009), Summer Palace (2006), Purple Butterfly (2003), Suzhou River (2000). Cineasta de l’amor i la passió amorosa, l’amor possessiu, perillosos jocs afectius, erotisme absorbent…


  1. Xavi Serra, enviat especial del diari Ara a la Berlinale:

    (..) explora com la falta de visió afecta els mecanismes de l’amor i el desig, però el film deriva massa cap a un melodramatisme carregós sense aprofundir en un tema tan interessant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!